هفته نامه هفته نامه

بازگشت به صفحه کامل
« بازگشت

فرق طلاق بافسخ نکاح

فرق طلاق بافسخ نکاح



 
 
احمد رضا جلیلی بافقی:
 
هر دو منجر به پایان رابطه زوجیت میگردد ولی تفاوتهایی با هم دارد 
هر گاه در یکی از طرفین ازدواج صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد آن وصف بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود.
در طلاق باید صیغه طلاق با تشریفات و بیان خاص ادا گردد در صورتی که در فسخ نیازی به آن تشریفات نیست
فسخ نکاح فقط برای مواردی مثل عیوب است. یعنی عیب سبب فسخ می‌باشد ولی در طلاق، دارا بودن عیب نیاز نمی‌باشد
اگر قبل از نزدیکی طلاق صورت بگیرد زن مستحق نصف مهر است ولی اگر قبل از نزدیکی نکاح فسخ شود زن استحقاق مهر ندارد مگر اینکه موجب فسخ عنن باشد. (ناتوانی مرد (عنن)
ماده1122 قانون مدنی ایران ،عنن را ازجمله عیوبی در مرد شمرده ومقررداشته است: عنن درمرد که مانع ازایفاء وظیفه زناشوئی باشد موجب حق فسخ برای زن خواهد بود. ناتوانی مرد درحقوق مدنی ایران اعم ازاینکه درحال عقد وجود داشته است و یا آنکه بعدازعقد هم حادث شود موجب حق فسخ برای زن خواهد بود .در طلاق شهادت دو مرد عادل ضروری است در حالیکه در فسخ نیازی به آن نیست ،در طلاق گواهی عدم سازش از سوی دادگاه صادر می شود ولی در فسخ نکاح این مسئله وجود ندارد 
اصولا" طلاق به استناد ماده 1133 قانون مدنی به وسیله مرد واقع می شود ولی فسخ هم از جانب زن و هم مرد در موارد اختصاصی یا اشتراکی قابل اعمال است.ثبت واقعه ازدواج، طلاق و رجوع امری الزامی است و الا مرد به مجازات حبس تعزیری تا یکسال محکوم می گردد ولی در فسخ چنین حکمی نیست.در طلاق چنانچه رجعی باشد در ایام عده حق رجوع برای زوج وجود دارد ولی در فسخ حق رجوع وجود ندارد.طلاق در مدت عادت زنانگی یا در حال نفاس صحیح نیست اما در فسخ اینطور نیست.موجبات طلاق و فسخ با یکدیگر فرق می کند.طلاق تحت شرایطی موجب حرمت ابدی می گردد ولی در فسخ اینطور نیست.فسخ در صورت تحقق شرایط و موجبات فوری ولی طلاق چنین نیست.ارجاع به داوری در طلاق هست ولی در فسخ نیست.طلاق اختصاص به نکاح دائم دارد ولی فسخ در نکاح دائم است و هم در موقت. در طلاق رجعی اگر زن یا مرد در ایام عده فوت نمایند از یکدیگر ارث می برند ولی در طلاق بائن و فسخ نکاح چنین نیست. در طلاق رجعی در زمان عده نفقه زن به عهده شوهر است ولی در فسخ نکاح نفقه تعلق نمی گیرد مگر زن حامله باشد.