هفته نامه هفته نامه

بازگشت به صفحه کامل
« بازگشت

آژیر قرمز جنگ جهانی دوم در خیابان فاطمی تهران

آژیر قرمز جنگ جهانی دوم در خیابان فاطمی تهران



پیدا شدن زاغه مهمات پر از گلوله‌های توپ متعلق به جنگ جهانی دوم در زیر ساختمان‌های محله فاطمی تهران شوک برانگیز شد.
روزنامه ايران نوشت:روز پنجشنبه 30 مردادماه سال جاری مأموران پلیس 110 از کشف مهمات در یک ساختمان نیمه کاره واقع در خیابان فاطمی باخبر شدند.مأموران پلیس با اطلاع یافتن از این ماجرای عجیب بلافاصله خود را به خیابان شهید فکوری رساندند و با یک کارگر افغان روبه‌رو شدند که از دیدن مهمات جنگی شوکه شده بود.
«گل محمد» کارگر افغان که گلوله‌های توپ و مهمات جنگی را در زمان حفر چاه یافته بود در بازجویی‌ها به مأموران گفت: حوالی ظهر در حال گودبرداری این ساختمان 4 طبقه بودم، وقتی زمین را حفر می‌کردم متوجه شدم کلنگ به جسم آهنی برخورد می‌کند. خیلی کنجکاو شدم و به حفر چاه پرداختم اما همین که چشمم به  گلوله توپ‌های زنگ زده جنگی خورد ترسیدم و با پلیس تماس گرفتم. مأموران وقتی خود را در برابر یک انبار پر از مهمات در یک محوطه مسکونی بود دیدندکه هر لحظه امکان وقوع فاجعه وجود داشت زنگ خطر را به صدا درآوردند و تیم‌های ویژه خنثی‌کننده بمب ثانیه‌هایی بعد وارد عمل شدند.
مردان سیاهپوش چک و خنثی کننده بمب پلیس در مـــیان خرابه‌های ساختمان 4 طبقه آبی رنگ بالای یک چاه ایستادند و با احتیاط گلوله های زنگ زده  توپ را با طناب از چاه بالا کشیدند.گلوله‌ها که بیش از یک متر طول داشتند بعد از سال‌ها از دل خاک بیرون می‌آمدند از سوی مأموران کشف شد.اهالی محل که وحشتزده از خانه‌هایشان بیرون ریخته بودند این صحنه‌های باورنکردنی را به تماشا نشستند و در حالی که باور نمی‌کردند سال‌ها روی یک انبار پر از مهمات آماده انفجار زندگی می‌کردند با نگاه‌های نگران عملیات خنثی‌سازی گلوله‌های توپ‌های جنگی را زیر نظر گرفتند.
برخی از آنان یک‌سری وسایل باارزش خانه را با خود برداشته و محل را ترک کردند و برخی نگران کاهش قیمت زمین این منطقه بودند  و عده‌ای احتمال یافتن جسد مومیایی و عتیقه را دور از ذهن نمی‌دانستند.عقربه‌ها ساعت 24 نیمه شب را نشان می‌داد  که کامیون‌ها وارد محل شدند تا گلوله‌ها را با خود حمل کنند و خودروی پلیس و خودروی آتش‌نشانی گلوله‌ها را اسکورت کردند. سردار «ساجدی‌نیا» رئیس پلیس پایتخت در تشریخ خبر مربوط به کشف گلوله‌های مستهلک گفت: بررسی‌های کارشناسان نشان می‌دهد که این مهمات متعلق به سال 1935 یعنی 79 سال پیش است.وی ادامه داد: از این ساختمان نیمه‌کاره 20 گلوله مرمی و 44 گلوله توپ کشف شده است. با توجه به بررسی‌های صورت گرفته احتمال می‌رود این منطقه زاغه مهمات در جنگ جهانی دوم بوده است و تحقیقات پلیسی برای کشف چرایی و یافتن گلوله‌های احتمالی دیگر ادامه دارد. بنابر‌این گزارش عملیات ردیابی مهمات احتمالی در این منطقه آغاز شده و ساکنان این محله تا ایمن سازی کامل خانه هایشان را تخلیه کرده اند و پلیس کنترل آنجا را بر عهده دارد.
راز دفن مهمات جنگی متفقین در محله فاطمی تهران
خسرو معتضد، کارشناس و محقق تاریخ در مورد کشف مقادیری گلوله توپ در محله فاطمی تهران به چند احتمال تاریخی اشاره کرد و البته تولید آنها در خط مونتاژ امریکایی‌ها در زمان جنگ جهانی دوم را گزینه‌ای نزدیک به واقعیت دانست.
این کارشناس تاریخ ضمن اشاره به سابقه تاریخی محل کشف این گلوله‌‌های توپ، ساخت این گلوله‌ها را به نخستین روزهای وارد شدن امریکا به عرصه جنگ جهانی دوم مربوط دانست و گفت: در منطقه فاطمی و امیرآباد، در زمان قاجاریه یک میدان اسب‌سواری بزرگ قرار داشت که به نام «اسپیریس جلالیه» مشهور بود. احتمال این وجود دارد که زاغه مهماتی هم در اعماق خاک پیش‌بینی شده باشد و بخشی از مهمات ذخیره ارتش، در آن مکان باشد. معتضد ادامه داد: پس از ورود امریکا به جنگ جهانی دوم، بنا به درخواست بریتانیا، امریکا 30 هزار سرباز را به ایران روانه می‌کند؛ سربازهایی که البته نظامی نبودند و در واقع فقط وظیفه مونتاژ کردن سلاح و مهمات را به عهده داشتند. آن‌ها توپ و تانک و سایر سلاح ها و مهمات را مونتاژ می‌کردند و از طریق راه‌آهن و جاده به شوروی می‌رساندند.
وی افزود: امریکایی‌ها شرکتی به نام «UKCC» را تأسیس کردند و با استفاده از خطوط ریلی و اجاره کردن 4 هزار کامیون، حمل سلاح را از این طریق انجام دادند. در همان سال‌ها بود که امریکایی‌ها به تهران هم آمدند. حدود 5 هزار امریکایی در تهران ساکن بودند چرا که در طرح ستاد کل ارتش آلمان، حمله به ایران هم پیش‌بینی شده بود و امریکایی‌ها در تهران حالت نظامی داشتند. امریکایی‌ها و ارتش ایران در شمال تهران زاغه مهمات داشتند و یکی از این زاغه‌ها در همین میدان اسب‌دوانی جلالیه بود.
خسرو معتضد در ادامه صحبت‌هایش، به یک احتمال تاریخی دیگر نیز اشاره کرد و گفت: در آن سال‌ها، ارتش ایران از آلمان، سوئد و اشکودا (چک و اسلواکی) هم سلاح و مهمات خریداری می‌کرد. این احتمال وجود دارد که این گلوله‌های توپ کشف شده، مربوط به خرید‌های ارتش از آن کشورها بوده باشد.

 

همشهری آنلاین