نمایش خبر نمایش خبر

مشاهیر بافق(بخش چهارم)

مشاهیر بافق(بخش چهارم)



"سیدمحمد میرسلیمانی"
پژوهشگر، نویسنده و شاعر بافقی
کتاب مشاهیر بافق شامل دو بخش است که طی ۲۵ سال جمع آوری و نوشته شده است. بخش اول کتاب به معرفی مشاهیر قدیمی و کهن بافق اختصاص دارد و در این بخش شرح حال ۱۷۰ نفر از حاکمان، هنرمندان، شعرا، فرماندهان نظامی، روحانیان به درجه اجتهاد رسیده و یا صاحب تالیفات علمی نوشته شده است.
بخش دوم در رابطه با مشاهیر معاصر بافق است که مورد ۱۳۰ نفر از فرماندهان نظامی و انتظامی، شعرا، هنرمندان، حاکان و مدیران درجه اول کشور، اساتید هیئت علمی دانشگاه و نویسنگان مولف دو کتاب علمی نوشته شده است.
۲۰-علامه ابوالخیرعماد حکیم بافقی
تولد:نامشخص /بافق
درگذشت: حدود۱۰۵۰ خورشیدی
آیت ا… العظمی و علامه بزرگ، "فیلسوف، طبیب، ادیب، شاعر فارسی ، خوشنویس وجامع الاطراف المعارف الاسلامیه» لقمان عصر و افلاطون دوران میرزا عمادالدین محمّد حکیم ابوالخیر بافقی فرزند عبدا… معروف به"عماد حکیم" از دانشمندان و فلاسفة منقول و معقول سده یازدهم قمری. پدرش از علما و فرزند مهدی بافقی نجفی معروف به کتاب خوان بود. دربزرگی واحاطه علمی اوهمین بس که وی به" لقمان عصر "و" افلاطون دوران "ملقب شده بود.
ودر انواع خط سرآمد خوشنویسان بود. وی درطول ۵ سالی که درنجف اشرف بود هرروز۱۵مجلس درس تشکیل می داد. از بیش از ۳۰ تن از دانشمندان وعلمای بزرگ شیعی همانند فیض کاشانی، آقا حسین خوانساری، محقق سبزواری، فخرالدین طریحی، محمّدصالح مازندرانی، خلف الغطاوی النجفی، عبد علی الخمایسی النجفی، میر مرتضی قلی بختیاری، بهاالدین محمّد النباطی، سید محمود الحسینی، محمّد الکاظمی، میر ابوطالب الحسینی، میرزا اسدا… جواهری، سید محمّد علی الحسینی، سید علیرضا الحسنی الحسینی، رفیع الدین قاینی، میر محمّد سعید کوهپایه ای، شیخ ناصر کربلایی، آل کمونه و دو تن ازعلمای اهل تسنن به نامهای فاضل ذکی ملا حسن دیار بکری فرزند ملا شریف و ملا محمّد چلبی اسلامبولی مشهور به طاشچی زاده به سال ۱۰۷۱ق ـ ۱۰۳۹خ اجازه اجتهاد داشت که درمورد کمترمجتهدی متصوراست.
تألیفات وی به زبان عربی وفارسی با مفاهیم سنگین ورعایت صنایع لفظی بویژه صنعت سجع بوده وبه شرح زیر می‌باشد:
* مصفاه الحیاه در اصول دین به سال۱۰۶۷ق ـ ۱۰۳۵خ که نسخه ای از آن نزد سید محسن قزوینی بوده است.
* المجربات به نظم در ۳۹ باب در موضوع پزشکی وعلوم غریبه که نسخه ا ی از آن به خط نستعلیق به سال ۱۲۶۱ق ـ ۱۲۲۳خدر کتابخانه گنج بخش پاکستان موجود است.
" اثبات الواجب"،"قانون العصمه" ،" عین الحیات"، " عین الحکمه" ،" بیضه البیضا"،" در بحر الحیاة،"،" معلمه میزان"،" حل احادیث"،" قبه بیضا"،" پنجه آفتاب"،" تحفه دردانه"،"چشمه خضر"
۲۱-میرزا عنایت سلطان بافقی، حاکم و فرمانده نظامی ارتش ایران دوره صفویه
تولد:نامشخص /بافق
درگذشت: حدود۱۰۸۹ خورشیدی/اصفهان
نیاکانش با خاندان شاه طهماسب صفوی(۹۵۵ ـ ۹۰۲ خ ) وصلت داشتند ودر مصدر خدمات مهمی بودند.
حاکم بافق در ۱۱۰۰ ق. بود و بنا بر صلاحدید آنها تفنگچیانی را تربیت نمود که در زمان صلح به کشاورزی و در جنگ به جبهات اعزام می‌شدند. او تا سال ۱۱۱۸ق ـ ۱۰۸۵خ در زادگاهش دارالشجاعه بافق اقامت داشت ودرزمان پادشاهی آخرین شاه صفویه بنام سلطان حسین (۱۱۰۱ ـ ۱۰۷۳خ)که اوج هجوم افغانها به دارالسلطنه اصفهان و سقوط صفویه پس از ۲۴۳ سال زمامداری بود به مقام"مین باشیگری" نایل آمد.
ایستادگی او در برابر تجاوز محمود خان افغان بی مانند بود بطوری که در طول ۷ سال حمله افغانها به ایران فقط ۵ سالش را اسیر رشادت عنایت سلطان در شهر یزد بودند و بیش از ۴۵۰۰ تن از سربازان افغان را بین خانه پنج و کر بنو بهلاکت رساند! و عاقبت با توسل به نیرنگ و فرستادن امان نامه قرآن او را فریب داده و به اصفهان بردند و بقتل رساندند.
*احداث قنات عنایت آباد بافق بنام خودش
*احداث قنات مهرآباد.
احداث قنات روستای محمّد آباد بنام قنات یوسف شاهی که هنوز(۱۳۸۴خ) بعد از ۳۲۵سال جاری است.
*احداث قنات هنیه بنام دخترش "حنانه" که هنوز جاری است وتا ۱۳۵۰خ بعلت پرآبی وشیرین بودن آب شرب مردم بود.
* احداث قنات یمامه بنام دختر دیگرش منانه
* احداث قنات رحیم آباد
ادامه دارد