نمایش خبر
عشق و علاقه رمز ورود به حرفه خبرنگاری
عشق و علاقه رمز ورود به حرفه خبرنگاری
اکرم عباسی| حرفهای که شب و روز ندارد، عصر ارتباطات به او نیاز وافر دارد، در اطلاع رسانی نقشش انکارشدنی نیست، باید همواره در پی خبر باشد و با خبر، باید با قبول خطرهای فراوان، از مرزها نیز گذر کرده و به واقع «خبرنگاری» کند..
خبرنگار صادقانه مینویسد، مینویسد برای ساختن فرهنگ غنی، مینویسد برای ساختن کشوری آباد و آزاد، برای ساختن بهترینها برای ایران و ایرانی؛ اینان همواره در عمق جامعه زندگی میکنند و سلامت فرهنگی و فکری هر جامعهای، مرهون تلاشهای شبانه روزی آنهاست.
روز خبرنگار، روزی است که گویی قلم، این مقدسترین عامل سوگند آسمانی بار دیگر به مظهر درخششی تبدیل شده که حکایتگر زندگی تابناک رهپویانی میشود که همواره با قلم پیوندی جاودانه بستهاند.
روز خبرنگار، سرود ماندن در ورطه نوشتن، حکایت پابرجایی در دنیای کلمات و واژهها و عامل تابندگی دگرباره اندیشههای انسانی است.
۱۷ مرداد به یاد «محمود صارمی» خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی که در سال ۱۳۷۷ به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان توسط نیروهای افراطی طالبان به شهادت رسید، به عنوان روز خبرنگار نامگذاری شد.خبرنگاری برای این شهید تا آخرین لحظات همراه با صداقت بود و بس.
بیمناسبت نبود به بهانه ۱۷ مرداد سالروز شهادت صارمی این بار گفتگویی با یکی از پیشکسوتان این حوزه که بیش از 20 سال سابقه فعالیت دارد انجام دهیم.
افق کویر لطفاً خودتان را معرفی کنید؟
علی عسکری هستم، 55 سال سن دارم از سال 1373 کار خبرنگاری را ابتدا با روزنامه کیهان و سپس روزنامه جمهوری اسلامی و اطلاعات شروع کردم در حال حاضر با روزنامه اطلاعات هم همکاری دارم و سال 1383 رسماً به عنوان خبرنگار ایرنا فعالیت خبری خود را شروع کردم.
افق کویر قرار گرفتن آن سوی میز مصاحبه چه حسی دارد؟
کمی استرس به خاطر اینکه سؤالاتی پرسیده می شود و باید پاسخگو باشم. همیشه برای پاسخگو و فردی که از وی سؤال می شود پاسخ به سؤالات فرد پرسش کننده استرس دارد.
افق کویر چگونه به عرصه خبر و خبرنگاری علاقمند شدید؟
زمانی که کار خبرنگاری را شروع کردم رییس اداره پست بافق بودم به لحاظ اینکه همان دوران هم علاقه به نوشتن داشته و مقاله می نوشتم، حتی بعضی از خبرها و مقالات را نیزمی نوشتم که در روزنامه کیهان و جمهوری اسلامی چاپ شود رسماً از من دعوت کردند تا در کار خبر فعالیت کنم.
افق کویر به صورت حرفه ای با کدام رسانه فعالیت خود را در حوزه خبر شروع کردید؟
ایرنا، چون قبلاً مسئولیت و مشغله زیادی داشتم و کمتر به کار خبری می پرداختم. پس از اینکه بازنشست شدم به طور رسمی با ایرنا قرارداد بستم.
افق کویر نخستین خبری را که تهیه کردید به خاطر دارید؟
اولین خبری که کار کردم در روزنامه کیهان چاپ شد. خبری بود با این تیتر« مردم بافق با رنج، گنج از دل خاک بیرون می آورند» مطلبی بود در مورد معدن و مشکلاتی که در بافق در آن زمان وجود داشت.
افق کویر نخستین مصاحبه تان را چطور؟ مصاحبه شونده را به یاد دارید؟
اولین مصاحبه ام با فرماندار وقت، آقای اخیری بود.
افق کویر سخت ترین تجربه کاریتان را به یاد دارید؟
موقعی که یک مقام بلند پایه کشوری به بافق می آید به لحاظ اینکه وقت کم است کار خبرنگار سخت و پیچیده می شود، چون باید همه خبر را پوشش دهد. هم صحبتها را گوش دهد و هم عکس بگیرد و هم در همه مکانها جلوتر باشد. در مجموع کار خبرنگاری بسیار سخت و زیان آور است.
افق کویر متأثر کننده ترین خبری را که در دوران فعالیت حرفه ای خود تهیه کردید را به خاطر دارید؟
اخباری که مربوط به حوادث است و تصادفاتی که منجر به مرگ افراد می شود، حتی اگر صحنه را نبینم هنگام نوشتن ناراحت می شوم؛ مثل تصادف اخیر که کودکی در آن حادثه کشته شده بود، خیلی مرا متأثر کرد.
افق کویر تأثیرگذارترین خبری که در دوران فعالیت حرفه ای خود تهیه کردید را به خاطر دارید؟
اولین خبری که نوشتم و چاپ شد خیلی اثر گذار بود، چون رسانه در بافق آن زمان کم کار می کرد و روزنامه در شهر دست به دست می شد. خبر دیگری که در روزنامه جمهوری اسلامی چاپ شد و خیلی اثرگذار بود در مورد آب و هوای بافق بود همانطور که می دانید دمای هوا از 45و 47 درجه می گذرد و شرایط سخت آن موقع با آب وهوای گرم، منتها مزایای یک منطقه محروم دور افتاده را به کارمندان نمی دادند. این موضوع را پوشش خبری دادم؛ وقتی چاپ شد هم مورد توجه مردم قرار گرفت و هم مورد توجه مسئولین مربوطه.
افق کویر شیرین ترین تصویری که از فعالیت حرفه ای خود در ذهن دارید را برای مخاطبان تان تعریف می کنید؟
قرار داد آگلومراسیون بود که با چینی ها بسته می شد، خیلی خوشحال بودم که چند کشور با هم مشارکت می کنند تا در بافق طرح های جوار معدنی را به نتیجه برسانند. این موضوع مرا به آینده امیدوار می کرد و از این بابت خوشحال بودم.
افق کویر چه رفتاری در قبال خبرنگاران شما را آزرده می کند؟
مسئولین گاهی در شرایطی قرار می گیرند که خبرنگار همان موقع سؤالی را می پرسد، در حالیکه ذهن آنها درگیر مسائل مهمتری است و احتمالاً جواب درستی ندهند، حتی امکان دارد با این موضوع برخورد کنند. در اینجا خبرنگار باید سعه صدر نشان دهد تا شرایط غیر متعارف مسئول به حالت عادی برگردد، حتی احتمال دارد بعداً عذرخواهی کند و به سوال مطرح شده پاسخ دهد.
افق کویر برای افرادی که می خواهند وارد وادی خبر شوند چه توصیه ای دارید؟
خبرنگاری شغلی است که اگر شوق و علاقه و تخصص نداشته باشند وارد آن نشوند بهتر است، چون ناموفق از آن، کناره خواهند گرفت. مرحله اول عشق و علاقه است و مرحله دوم تخصص است که می توان آن را آموزش دید.
افق کویر سخن پایانی:
مسئولین ادارات به همه خبرنگارها توجه کنند، هر کسی در یک زمینه ای فعالیت می کند و فقط چند خبرنگار کشوری را مد نظر قرار ندهند. سعی کنند در جلسات و مراسمات از همه خبرنگارها دعوت کنند تا یک معضل یا موفقیتی اگر در شهرستان است همه خبرنگارها آن را پوشش دهند.