نمایش خبر نمایش خبر

مطرح شدن پیشگیری از خودکشی به عنوان یک مشکل بهداشتی

مطرح شدن پیشگیری از خودکشی به عنوان یک مشکل بهداشتی



به گزارش هفته نامه افق کویر، زندگی جنبه های مثبت و منفی بسیاری دارد؛ رضایت خاطر، آرامش، موفقیت، خلاقیت، شادی؛ بخشی از آن نیز بی روح، تکراری، کسل کننده، یکنواخت و در حادترین و دشوارترین شرایط مملو از تجارب دردآور، تاسف بار، اندوهناک ، اضطراب آور و ناراحت کننده است. در اغلب موارد تمایل به خودکشی زمانی به اوج خود می رسد که هیجانات و عواطف منفی زندگی فرد شدت می یابند و مرتب او را آزرده و ناامید می کنند. به مناسبت بیستم شهریورماه؛ روز جهانی پیشگیری از خودکشی با " مجید پورسلطانی" مشاوروروانشناسی به گفتگو پرداخته ایم.
وی ابتدا با اشاره به اینکه خودكشی به معنای خاتمه زندگی به دست خود فرد می باشد؛ اظهار داشت: پدیده افكار خودكشی در بسیاری از اقشار مردم از جمله (جوانان، مردان، زنان و افراد مسن ) دیده می شود. كه عدم پیشگیری از آن می تواند اقدام به خودكشی را به همراه داشته باشد.
" پورسلطانی" خودكشی را یك مشكل پیچیده باعلل یا دلایل متعدد عنوان کرد و گفت: خودكشی در نتیجه تعامل عوامل متعدد زیست شناختی، ژنتیك، روانشناختی، اجتماعی، فرهنگی، و محیطی بوجود می آید.
وی توضیح این موضوع كه چرا برخی افراد تصمیم به خوكشی می گیرند در حالی كه برخی دیگر در شرایط یكسان یا حتی بدتر از آن چنین كاری نمی كنند را مشكل دانست و بیان داشت: بیشتر خودكشی ها قابل پیشگیری و خودكشی از جمله ده علت اصلی مرگ در كشورهای مختلف جهان است و سالانه بیش از یك میلیون نفر در سال خودكشی می كنند و پیشگیری از خودكشی همیشه بعنوان یك مشكل بهداشتی مطرح بوده است.
مشاور اورژانس اجتماعی بافق؛ در خصوص مشاهده خودکشی در قشرهای مختلف در سطح شهرستان سخن گفت: در افرادی که احساس افسردگی، تنهایی، درماندگی، ناامیدی و بی ارزشی دارند و همین طور در مورد افرادی که افکار "دلم میخواست مرده بودم" "من نمیتوانم هیچ كاری انجام دهم" "نمیتوانم تحمل كنم" "من شكست خورده و سربار دیگران هستم" "بقیه بدون من خوشحالترند" خودکشی بسیار رایج بوده است.
وی بااشاره به اینکه چگونه با بیمار مستعد خودكشی برخورد كنیم؛ تصریح کرد: وقتی كه افراد میگویند "من از زندگی خسته ام" یا "دیگر چیزی در زندگی وجود ندارد"، اغلب به آنها توجهی نمی شود یا برای آنها افراد دیگری با شرایط سختتر مثال زده می شوند واولین تماس با فرد مستعد خودكشی بسیار مهم است.
مجید پورسلطانی ادامه داد: در ارتباط با این افراد باید نکاتی از جمله یافتن مكان مناسب كه در آن گفتگویی آرام و به طور خصوصی بتواند انجام شود و در قدم دوم اختصاص دادن زمان كافی جهت اینکه بیماران مستعد خودكشی برای كاهش دردهای درونی خود نیاز به زمان بیشتری دارند و با دادن فرصت بیشتر به آنها باید از نظر ذهنی آماده شوند.
وی به مهمترین مورد پیشگیری از خودکشی اشاره داشت: گوش دادن مؤثر؛ از مهمترین اقدامات می باشد که قدم مهم جهت كاهش دادن نا امیدی به آن افراد است که هدف، پركردن فاصله ایست كه در اثر نا امیدی ایجاد شده و امید دادن به شخص می باشد كه شرایط او می تواند به نحو بهتری تغییر كند.
مشاور بافقی افزود: باید از لحاظ هیجانی وی را حمایت نمود و فرد را به روانپزشك، مشاور یا پزشك ارجاع داد و هرچه سریعتر برای او وقت ملاقات باید گرفته شود و با خانواده، دوستان، و همكاران این چنین افرادی باید تماس گرفت و حمایت آنها را جلب نمود.
وی در پرسش به این سوال که آیا افراد مراجعه کننده نزدشما؛ که اقدام به خودکشی کردند از عواقب آن آگاهی داشته اند؛ گفت: در بسیاری از افرادی که احساس افسردگی و درماندگی دارند؛ تصمیم گیری، حل مسئله و امیدواری بسیار پایین است و این مسئله باعث آگاهی پایین از عواقب رفتار می شود.
پورسلطانی، به روش های خودکشی که بیشتر با آن مواجه بودند اشاره داشت: حدود ۸۰ درصد از افراد با استفاده از دارو و در موارد دیگر سم و تیغ زدن و دار زدن و ……… اقدام به خودکشی می کنند.
وی از اقداماتی که پس از خودکشی توسط اورژانس اجتماعی به افراد ارائه می گردد توضیح داد: اورژانس اجتماعی برای افرادی که اقدام به خودکشی داشته اند خدمات مددکاری، مشاوره و روانپزشکی را جهت پیشگیری از اقدام دوباره و حل مشکل به فرد ارائه می دهد.
روانشناس اورژانس اجتماعی در پایان تاکیدکرد: نیاز است که شهروندان باورهای اشتباه در مورد خودکشی را بدانند تا بتوانیم در جهت کاهش اقدام به خودکشی قدم برداریم . باور های رایجی به مانند: كسانی كه راجع به خودكشی صحبت میكنند خودكشی نمی كنند، افراد با افكار خودكشی قطعآ" قصد مرگ دارند، خودكشی بدون هشداررخ میدهد، بهبودی پس از یك بحران به این معناست كه خطر خودكشی برطرف شده است، خودكشی قابل پیشگیری نیست، فقط افراد روانی خودکشی می‌کنند،کسی که حرف می‌زند، عمل نمی‌کند.

الهام نصیرزاده