نمایش خبر نمایش خبر

فرزندپروری یعنی رشد و پرورش فرزند، نه اصلاح فرزند

فرزندپروری یعنی رشد و پرورش فرزند، نه اصلاح فرزند



به گزارش هفته نامه افق کویر، مشاوره کودک و نوجوان یکی از مهم ترین حوزه های مشاوره و روانشناسی می باشد. ارتباط با دنیای کودکان و نوجوانان راه مختص به خود را می طلبد.در این خصوص با کارشناسی در این حوزه؛ مصاحبه ای صورت گرفته است که خوانندگان محترم افق کویر را به خواندن آن دعوت می نماییم.
افق کویر لطفاخودتان را معرفی بفرمایید:
مهسا اسماعیلی هستم؛ کارشناس ارشد مشاوره خانواده از دانشگاه اصفهان که تخصص بنده در حیطه ی مشاوره ی کودک، نوجوان و آموزش خانواده می باشد. از سال 1393 مشغول به فعالیت جهت مشاوره و بازی درمانی کودک و نوجوان و برگزاری دوره های آموزشی در مراکز مشاوره و دوره های آموزش خانواده در مراکز مشاوره، مدارس، مهدکودک ها و موسسات مختلف استان اصفهان و یزد می باشم.
افق کویرمشاوران کودک چگونه افرادی هستند؟
فردی که در درجه ی اول تخصص در حیطه ی مشاوره ی کودک داشته باشد و با رویکردهای درمانی کار با کودکان آشنا، و طبق رویکردی مشخص روند مشاوره را پیش ببرند، همچنین دارای توانایی برقراری ارتباط مطلوب با کودک باشد و با ابزار زبان کودکان یعنی قصه و بازی( به دلیل اینکه کودک هنوز تفکر منطقی را ندارد) بتواند روی آنها تاثیر بگذارد و منجربه تغییر رفتار در آنها گردد.
افق کویرچه میزان باید به مشاوره کودک و نوجوان اهمیت داد؟
از زمان تولد، انسان مسائل مختلفی را تجربه می کند و گاها ممکن است کودک یا نوجوان در مسیر رشدی خود، در معرض محیط های آسیب زا و فشارهای محیطی از جانب خانواده با شیوه های فرزندپروری نادرست، مدرسه، همسالان و .. قرارگیرد و توانایی حل مسئله و برخورد صحیح را نداشته باشد که مشاوره جهت پیشگیری و درمان امری ضروری می باشد تا کودکان تغییراتی پایدار در حالا تو رفتارهای خود نشان دهند. مشاوره با کودکان می تواند جنبه یپیشگیرانه و آموزش داشته باشد.
افق کویر به چه صورت هایی مهارت های زندگی را آموزش خواهند دید؟
مهارت های زندگی درسه حوزه ی خودآگاهی، مهارتهای اجتماعی و مهارتهای شناختی که به صورت فردی یا گروهی آموزش می بینند.
افق کویر جنبه ی درمانی مشاوره چه زمانی نیاز می باشدو ضرورت آن چیست؟
زمانی که والدین با کودک یا نوجوان خود دچار مشکل یا اختلالی هست باید مراجعه کند که عملکرد زندگی کودک یا نوجوان و اطرافیان تحت تاثیر قرار گرفته باشد و ضرورت مشاوره از آنجایی است که هر چه مشکلات کودک در سنین پایین ترحل شوند از انواع اختلالات در نوجوانی و بزرگسالی پیشگیری به عمل می آید.
افق کویر مشاوره دوران کودکی و نوجوانی بیشتر در راستای چه مسائلی می باشد؟
مسائلی که والدین جهت آنها به مراکز روانشناسی و مشاوره مراجعه می کنند به سه دسته تقسیم می شوند: -1 مسائلی که جزء ویژگیهای رشدی کودک و نوجوان است و طبیعی می باشند و نیاز به آشنایی والدین و اطرافیان کودک و نوجوان با ویژگیهای رشدی در هر سن و پذیرش این ویژگیها است که واکنش صحیح در برابر این ویژگیها را می طلبد تا تبدیل به مشکل نشود. مثلا وابستگی کودک زیر 2 سال به مادر، استقلال و خود محوری در کودک 4 سال یا نوسان هیجانات در نوجوانان که مربوط به آهنگ رشد طبیعی آنها می باشد.
مورد دیگر گاهی والدین جهت مشکل کودک یا نوجوان مراجعه می کنند پرخاشگری، لجبازی یا همان وابستگی کودک به مادر اما در سن 5 سالگی که نیاز به مداخلاتی دارد تا تبدیل به اختلال نشوند
سومین دسته والدینی هستند که جهت مسئله ای مراجعه می کنندکه تبدیل به اختلال شده است و روند تحصیلی، اجتماعی و خانوادگی کودک یا نوجوان را تحت تاثیر قراردادهاست. مثلاکودک 7 ساله ای که پس از 2 ماه تحصیلی همچنان از مادر جدا نمی شود و به مدرسه نمی رود یا کودک و نوجوانی که بعد از زمان 6 ماه هنوز با اتفاقی چون سوگ از دست دادن عزیز یا طلاق والدین به پذیرش نرسیده است.
افق کویرمهمترین و شایعترین مشکلات کودکان و تکنیک های درمانی آنها چیست؟
مهمترین مشکلات کودکان درحیطه ی مشکلات هیجانی، رفتاری، ارتباطی، یادگیری و جنسی می باشد. مشکلات اضطرابی و انواع ترس ها با علائمی چون ناخن جویدن، شب ادرای، کابوس های شبانه، مشکلات هیجانی چون عدم کنترل تکانه، پرخاشگری و عدم تاب آوری، مشکلات یادگیری چون نقص توجه، انواع اختلالات یادگیری و مشکلات جنسی چون مسائل مربوط به انواع کنجکاوی های جنسی، بیداری جنسی و بلوغ جنسی در نوجوانان و همچنین مشکلات مربوط به سوگ و مسائلی چون طلاق که زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد. که در مشاوره ی کودک و نوجوان خانواده جزء اصلی فرایند درمان است و به تنهایی مشاوره با کودک و نوجوان منجر به حل مشکل نمی شود و حتی گاها برخی مشاوره ها نیازی به حضورکودک یا نوجوان نیست و فقط مشاوره با والدین و تغییرسبک ارتباطی و فرزندپروری آنها تغییر را درکل سیستم خانواده ایجاد میکند.
افق کویر توصیه شما به والدین چیست؟
همانگونه که از اسم واژه ی فرزند پروری هم مشخص است فرزند+پروری یعنی رشد و پرورش فرزند نه اصلاح فرزند. والدین هم بیشتردرفرزندپروری نقش پیشگیرانه داشته باشند تا اصلاح. به نوعی مهندسی عمل کنند نه تعمیرکاری. یک مهندس برای ساخت یک ساختمان چهارچوب بندی میکند، ابزار مرغوب تهیه میکند و به فکرساختن است اما یک تعمیرکار به فکر اصلاح و تعمیر از ساختمانی است که به ترمیم نیاز دارد. والدین بایدآموزشهای لازم را ببینند تا چنین بستری را فراهم کنند، فرزندان باید در محیطی امن به رشد و شکوفایی برسند و بیشترنقش مهندس را ایفاکنندتا تعمیرکار، هرگاه در مسیرساختن و مهندسی به مسئله ای برخورد کردندجهت حل آن مسئله به متخصص آن حوزه مراجعه کنند.
به نظر می رسد با توجه به مطالب بالا، کودکی و نوجوانی 2 سن بسیار مهم در رشد فرد است برای اینکه زندگی فرد در دوره های آتی زندگی با موفقیت و شادی همراه باشد باید فرد در این 2 دوره، از برنامه و تربیت هدفمندی برخوردار باشد. برای تربیت بهتر کودک و کمک به رشد و بالندگی فردی او در آینده راهنمایی هایی مشاوره و راهنمایی کودک و نوجوان بسیارموثر و حیاتی است. تربیت و شکل دهی صحیح کودکان یک هنر زندگی است که همه باید آن را بیاموزند. در این باره هفته نامه افق کویر، قصد دارد بصورت هفتگی یک ستون را به سوالات خانواده ها در خصوص کودکان و نوجوانانشان اختصاص دهد که شما می توانید با پیامک سوال خویش به سامانه "10002853" به پاسخهایتان دست یابید.

الهام نصیرزاده|