نمایش خبر نمایش خبر

شهردار بافق: ثبت سه اثر ناملموس در فهرست میراث ملی

شهردار بافق: ثبت سه اثر ناملموس در فهرست میراث ملی



به گزارش هفته نامه افق کویر، در دنیای امروز که گردشگری به عنوان صنعت آینده شناخته می‌شود شناساندن جاذبه‌های فرهنگ مادی مانند سبک غذایی و تلاش برای عزیمت به آن در دنیای مدرن امروز نیز از تلاش هایی است که یک ملت و متولیان شناسایی فرهنگ آنها باید مد نظر داشته باشند.در این باره پیرامون ثبت سه اثر ناملموس در شهرستان بافق به سراغ "سیدعلی نوروززاده"شهردار بافق رفته و با وی به گفتگو پرداخته ایم.
سید علی نوروز زاده، شهرداری را نهادی اجتماعی دانست که باید توسعه شهر را در حوزه‌های مختلف از جمله اجتماعی و فرهنگی پیگیری کند و با اشاره به ثبت سه اثر ناملموس شهرستان بافق در فهرست میراث ملی کشور اظهار داشت: با جلب همکاری یکی از استادان بومی موزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سه اثر "کله گیپا" "پلو توکی" "منال بافی" ثبت و در زمره آثار ملی قرار گرفت.
شهردار بافق با تاکید به ضرورت حفاظت و پاسداری از میراث فرهنگی معنوی و ناملموس گفت: میراث فرهنگی ناملموس اعم از سنت‌های شفاهی، هنرهای اجرایی و نمایشی، فعالیت های جمعی، آیین ها و جشن ها، خوراک، صنعتگری سنتی، مهارت‌ها، دانش ها و خلاقیت ها است که ذخایر فرهنگی و بخش مهمی از اصالت و هویت مردم

مناطق مختلف هستند. که نسل به نسل منتقل شده و ثبت این میراث ارزشمند جهت حفظ، ماندگاری و انتقال آن به آینده از اهمیت بالایی برخوردار است.
"سیدعلی نوروز زاده" با اشاره به سبک غذای اصیل و سنتی پلو توکی و کله گیپا به عنوان اثر ناملموس در فهرست ملی ناملموس کشور توضیح داد: پلوتوکی از محبوبترین و در عین حال معروف‌ترین غذای سنتی شهرستان بافق محسوب می‌شود. توگی که در لهجه شهرستان به آن توکی گفته می شود همان ارزن پوست کنده که در روزگاران پیش و تا قبل از گستردگی ابزار و وسایل جدید کشاورزان پس از برداشت "ارزن" برای پوست کردن، آن را به آسیابی ویژه می‌بردند که به آن "هن خانه" می‌گفتند و در پخت پلو توکی مورد استفاده قرار می گرفته است.
این مقام مسئول تشریح کرد: کله گیپا به عنوان غذای سنتی است که هماهنگ با دیگر موازین سنتی چون آیین ها، پوشاک و ... به عنوان غذا در چرخه حیات اهالی بافق مفهوم یافته است و از فرهنگ و ساختار معیشتی مبتنی بر دامپروری نشات گرفته و از شکنبه و کله پاچه گوسفند تهیه می گردد.
وی همچنین از شهر بافق به عنوان شهر بافته های حصیری یاد کرد و افزود: با توجه به سابقه کهن این شهر در استفاده از تمامی اجزای درخت خرما در تولید صنایع متنوع دستی، امید است به زودی این صنعت هم در جایگاه واقعی خود در سطح استان یزد و کشور شناخته و معرفی شود و خوشبختانه "منال بافی" که همان ریسمان تابیده شده از الیاف تنه درخت خرما است مورد ثبت ملی قرار گرفت.

الهام نصیرزاده|