نمایش خبر نمایش خبر

سپید پوشان عیسوی مسلک

سپید پوشان عیسوی مسلک



اکرم عباسی|  در پیشینه تاریخی و در فرهنگ عمومی و باور اجتماعی مردمان سرزمین کهن ایران همواره طبابت و طبیب از قداست و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است.
طبیب را مظهر اسم محیی و احیاء گر نامیده و عیسوی مسلک می دانستند که با دم مسیحیائی خویش درد و رنج را از جسم و روان دردمندان زدوده و شوق امید را در کالبد جسم و روح زندگی آنان می دمیده است. با چنین نگاه و انتظاری طبابت نیز با حکمت و اخلاق درآمیخته و طبیب خود را نیازمند عنایت شافی مطلق و حقیقت محض می پنداشته است.
اول شهریورماه در تقویم رسمی کشور به عنوان روز پزشک نامگذاری شده است. هفته نامه افق کویر به مناسبت این روز گفتگویی اختصاصی با دو تن از پزشکان مشغول خدمت در بیمارستان ولیعصر(عج) انجام داده است. 
افق کویر: لطفاً خودتان را معرفی کنید؟ 
فاطمه برزگری متخصص دارای دکترای تخصصی ، قلب و عروق هستم ، که دوران پزشکی عمومی خود را در دانشگاه تهران سپری کردم و سپس دکترای تخصصی خود را در رشته یاد شده در دانشگاه ایران گذراندم. 
افق کویر: چطور شد که رشته پزشکی را انتخاب کردید؟ خانواده و دوستانتان مشوق شما بودند یا بر حسب علاقه این رشته را انتخاب کردید؟ پس از شرکت در کنکور سراسری، با توجه به کسب رتبه 53 حق انتخاب در تمامی رشته ها را داشتم، با توجه به علاقه شخصی خود در این رشته که مهمترین بخش آن کمک به هم نوعان و بهبود سلامت جامعه است، پزشکی را انتخاب نمودم. لازم به ذکر است خانواده نیز نقش حائز اهمیتی در ترغیب این جانب داشتند.
افق کویر:نقش خانواده تان در مسیر تحصیلی و زندگی شما؟
حمایت های آموزشی، انگیزش و بر آورد ساختن شرایط لازم در منزل جهت مطالعه و تحصیل همچنین اعتماد به نفس که از طرف خانواده به من داده می شد نقس بسیار مهمی در نتیجه زحمات و تلاشم داشت.
افق کویر:در صورت تمایل مختصری درباره خانواده خود توضیح دهید؟
پدر و مادرم فرهنگی بوده و دبیر آموزش و پرورش می باشند.
افق کویر: تصور کنید به زمانی بازگشتید که می خواهید رشته تحصیلی یا شغلی برای آینده خود انتخاب کنید آیا باز هم رشته قلب را انتخاب می کنید؟ 
در انتخاب رشته تحصیلی و دانشگاهی،شاخصه های مختلفی اثرگذار است هر چند در شرایط فعلی و مشکلاتی که در حوزه سلامت به ویژه پزشکان متخصص وجود دارد؛ ولی اگر به صرف شاخصه های انگیزش و علایق شخصی باشد، باز همین رشته قلب را انتخاب می کردم.
افق کویر: اولین کاری که یک پزشک انجام می دهد، گرفتن شرح حال از بیمار است این کار چقدر در روند تشخیص بیماری و روند درمان آن مؤثر است؟
آن چیزی که برای یک درمان مطلوب و سلامت بیمار نتیجه بخش است به دو موضوع برمی گردد؛ شرح حال کامل و معاینه دقیق؛ اگر شرح حال را اساس ساختار و روند معاینه و بهبود سلامت فرض کنیم، می توان گفت یک شرح کامل به تشخیص صحیح و دقیق بیماری و در نتیجه درمان بیمار منجر خواهد شد.
افق کویر:معمولاً برای تشخیص بیماری چقدر به علایم اولیه متکی هستید؟ 
 علائم بخشی از شرح حال بیمار است که در روند مصاحبه و ویزیت بیمار مشخص می گردد؛ لذا همانطوری که در پرسش قبلی شما گفته شد این موضوع به عنوان یکی ازویژگیهای مؤثر در تشیخیص و درمان بیمار است.
افق کویر: آیا پیش آمده که بیمار خودتان را به پزشک دیگر ارجاع دهید؟
این موضوع منوط به علائم بیماری و روند معاینه است؛ چناچه مرتبط با بیماریهای قلبی نباشد به متخصص مربوطه ارجاع خواهد شد و چناچه احتیاج به مشاوره باشد از پزشک مربوطه در روند درمان مشاوره لازم اخذ خواهدشد. این روندی است که در نظام ارجاع کاملاً تبیین شده و مشخص است.
افق کویر:زیر ساختهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بافق را در رابطه با علوم پزشکی چگونه ارزیابی می کنید؟
مردم بافق خود بهترین ها و لایق بالاترین سرویس و خدمت رسانی هستند و به عنوان یک پزشک متخصص که بیش از 11 سال از دوران 13 ساله خود را در بیمارستانهای تهران گذراندم، باید بگویم بیمارستان بافق جز بیمارستان های خوب و پرسنل آن به طور مشخص با دلسوزی تمام و وجدان کاری به خدمت مشغولند و این یکی از پتانسیل های درمان بافق می باشد، اما آن چیزی که باید علاوه بر تقویت تجهیزات و امکانات در سطح شهرستان مد نظر قرار بگیرد تقویت حس خودباوری و اعتماد به نفس و فرهنگ سازی در استفاده از امکانات موجود است با توجه به خدماتی که در این بیمارستان ارائه می گردد و پزشکان خوب و مجربی که جذب کردند، چنانچه این موضوع مد نظر قرار بگیرد رشد قابل ملاحظه ای را در حوزه درمان شهرستان خواهیم داشت که با توجه به بعد مسافت تا مرکز استان در رفاه مردم شهرستان بسیار مؤثر خواهد بود.
اافق کویر: چرا دکترهای متخصص در شهر بافق نمی ماند؟
 زندگیهای امروزی با شرایط و مقتضیات خاص خود همراه است و با توجه به اینکه برخی از پزشکان شهرستان غیربومی هستند؛ شاید یکی از بارزترین مسائلی که مبتنی بر عدم ماندگاری پزشکان می شود همین موضوع باشد. 
در ادامه گفتگو با یک پزشک عمومی را می خوانید:
افق کویر: خودتان را معرفی کنید؟ 
محسن مردای نصر آبادی هستم. متولد سال 1353 در روستای نصرآباد از توابع شهرستان تفت. مقطع ابتدایی و راهنمایی را در آن روستا گذراندم و دوره متوسطه را در دبیرستان نمونه یزد. سال 72 دانشگاه شهید صدوقی یزد پزشکی قبول و سال 79 فارغ التحصیل شدم.   
افق کویر:چطور شد که رشته پزشکی را انتخاب کردید؟
به خاطر علاقه و مشوقهایم که خانواده بودند.
افق کویر: شغل پدر و مادرتان چیست؟ 
پدرم کشاورز بود وفوت کردند و مادرم خانه دار
افق کویر: نقش خانواده در مسیر تحصیلی و زندگی شما؟
 نقش، کمک و همراهی خانواده قطعاً نقش مهم و مؤثری در ادامه تحصیل مخصوصاً رشته پزشکی دارد.
افق کویر: در مورد خانواده خود توضیحاتی بدهید؟ 
همسرم دبیر آموزش و پرورش است و فرزند 12 ساله ای دارم. یکی از خواهرانم دبیر آموزش و پرورش است و دیگری خانه دار می باشد.
افق کویر:با توجه به رتبه هایی که دانش آموزان در کنکور کسب می کنند شهرستان بافق دانش آموزان دختر آن نسبت به پسران عملکرد بهتری دارند به نظر شما دلیل این موضوع در مقایسه با شهر زادگاه خودتان چیست؟ 
یکی از دلایل آن دور از مرکز استان بودن می تواند یکی از عوامل این موضوع باشد؛ چرا که با هم سن و سالان خود که در مرکز استان تحصیل می کنند در ارتباط نیستند. دلیل دیگر به خاطر موقعیت جغرافیای بافق که بین استان هایی قرار گرفته است که مسائل فرهنگی مثل اعتیاد جوانان را به خود درگیر کرده است و این موضوع بی تأثیر نبوده است.
افق کویر: اگر به گذشته برگردید امکان دارد رشته پزشکی را برای ادامه تحصیل انتخاب کنید؟
 بله، چون به آن علاقه دارم.
افق کویر: چه میزان درآمد رشته پزشکی باعث شده که در دوران تحصیل این رشته را انتخاب کنید؟ 
در انتخاب این رشته علاقه دخیل بوده است؛ اما به هر صورت از نظر خانوادگی در خانواده ای به دنیا آمدم که از سطح اقتصادی بالایی برخوردار نبودند پس بحث اقتصادی این رشته هم در ادامه تحصیل در این رشته بی تأثیر نبوده است.
افق کویر:آیا فرزند خود را برای تحصیل در رشته پزشکی تشویق می کنید یا خیر؟ 
فرزندم علاقه شدیدی به پزشکی دارد و با این که کم سن و سال است گاهی اوقات کتابهای مرا مطالعه می کند، برایش مطالب جذاب است.
افق کویر: آیا قصد ادامه تحصیل و گرفتن تخصص را دریکی از شاخه های پزشکی دارید؟ 
قصد گرفتن تخصص را داشتم؛ ولی شرایط زندگی اجازه نداد.
افق کویر: آیا پیش آمده که بیمار خود را به پزشک دیگری ارجاع دهید؟
 مواردی است که تخصصی بوده و از حیطه کار من خارج است؛ حتماً باید به پزشک متخصص ارجاع داده شوند.
افق کویر:: عواملی که در پیشرفت یک پزشک می تواند مؤثر باشد چیست؟ 
عواملی که در پیشرفت پزشک مثلاً پزشک عمومی مؤثر است مطالعه مداوم است. پزشک عمومی با سواد با مطالعه، شاید کار چند متخصص را بتواند انجام دهد.
افق کویر: چه مدت است که در بافق مشغول به خدمت هستید؟ 
مدت یک سال و هفت ماه مشغول به خدمت در شهرستان بافق هستم.
افق کویر: چطور شد که بافق را برای فعالیت خود انتخاب کردید؟
 در طی 15 سالی که در دانشگاه علوم پزشکی فعالیت می کنم؛ شرایط استخدام پیش نیامد. شهرستان بافق نیاز شدید به پزشک داشت که در حال حاضر به صورت شبه پیمانی(موردی) در بیمارستان ولیعصر(عج) بافق فعالیت می کنم.
افق کویر: روز اولی که وارد بافق شدید بافق را چگونه شهری دیدید؟
 زمانی که وارد بافق می شویم با مشاهده درختان نخل، گرمسیری بودن منطقه مشهود است. در مجموع مردم بافق نجیب و با خدا هستند با اینکه در مناطق دیگر استان یزد کار کردم شهرستان بافق با اینکه دور از مرکز استان است؛ ولی مردمی نجیب دارد.
افق کویر: اگر خدای نکرده برای خودتان یا خانواده مشکلی پیش آید؛ ویزیت بر عهده شماست؟ 
ویزیت اولیه با خودم است؛ اگر شرایط خاصی باشد با پزشکان دیگر نیز مشورت می کنم.
افق کویر: در صورت تمایل به ادامه تحصیل و اخذ مدرک تخصصی چه رشته ای را انتخاب می کنید؟
 اگر شرایط آن فراهم آید علاقمند هستم متخصص قلب شوم. 
افق کویر: اولویت دارترین معضل پزشکی بهداشتی در جامعه امروز ما چیست؟ 
یکی از اصلی ترین مشکلات در جامعه کمبود پزشک متخصص و متبحر است؛ یعنی شرایط ماندگاری افراد در مناطق محروم کم است. مشکلات اقتصادی یکی دیگر از مسائل است برای این که پزشک متخصص در مناطق محروم فعالیت کند باید از نظر مالی تأمین باشد.
افق کویر: مدت یکسال و هفت ماهی که در بافق فعالیت می کنید از مجموعه مردم و شهر راضی هستید؟
 از اینکه در شهرستان بافق فعالیت می کنم خوشحال هستم، چون در مناطق محروم دیگر نیز کار کردم.
افق کویر: اوقات فراغت خود را چگونه پر می کنید؟
 بیشتر با خانواده اوقات فراغت خود را می گذرانم
افق کویر: در طول مدت زمانی که در بافق مشغول فعالیت هستید آیا به خانواده خود پیشنهاد کردید بافق را برای مسافرت انتخاب کنند؟
 بله، یک دفعه به اتفاق همسرم به بافق سفر کردیم.
افق کویر: نظر وی در مورد شهرستان چه بود؟
 مشکل خاصی در این شهر وجود نداشت و راضی بودند؛ فقط مسیر رفت و برگشت یکی از خطرناک ترین جاده می باشد.
افق کویر: مهمترین دغدغه پزشکان شهر چیست؟
 پزشکان عمومی که در اینجا کار می کنند یکی از دغدغه های آنها مشکلات اقتصادی و مالی است. پزشکان در این منطقه محروم با یک فرهنگ خاصی کار می کنند که مشکلات خاص خود را دارد؛ شاید کمبود هایی در سیستم باشد همه اینها را باید کنار هم بگذارند و بیمار را درمان کنند تصمیم گیری برای درمان یک بیمار در منطقه محروم برای پزشک عمومی بسیار سخت است.
افق کویر: بیمارستان ولیعصر (عج ) بافق از نظر تجهیزات پزشکی در چه سطحی قرار دارد؟
 نسبتاً خوب است، با توجه به حمایتهایی که شرکت سنگ آهن از آن دارد از تجهیزات خوبی برخودار است.
افق کویر: به نظر شما چرا متخصصین تمایلی برای آمدن به بافق و فعالیت و خدمت برای مردم و شهرستان بافق ندارند؟
 به نظرم باید شهرستان پزشک متخصص را جذب کند؛ یعنی متخصصی که در مرکز استان کار می کند و زندگی وی تأمین است ،حداقل هشتاد درصد از شرایط در شهر برای متخصص ایجاد شود و مسئولین و دست اندر کاران بایستی دید بالایی داشته باشند تا بهترین امکانات را در اختیار متخصص قرار دهند و آرامش خاصی را برای پزشک فراهم کنند؛ اگر هر روز قرار باشد دغدغه های فکری و حرف و حدیثها و اهانتهایی از طریق برخی برای پزشک پیش بیاید باعث ایجاد دردسر می شود و تمایلی به فعالیت در شهر ندارد. 
افق کویر: آیا شهرستان بافق از نظر تجهیزات و امکانات در حدی هست که پزشکان را به خود جذب کند؟
 شهرستان بافق از امکانات خوبی برخوردار است، ولی اگر کمبودی هست با توجه به اینکه سنگ آهن در کنار بیمارستان است و با خریداری تجهیزات به بیمارستان کمک کرده است مسئولین شهر می تواند شرایط را برای پزشک ایجاد کنند تا بتواند فعالیت کند. پزشکان و متخصصانی که در مرکز استان کار می کند در بافق هم کار کردند و افراد متبحری هستند و نشان دهنده این است که متخصصی که به بافق می آیند بالفعل و بالقوه می تواند برای شهرستان مفید باشد؛ فقط باید مردم آنها را قبول داشته باشند و به جای طی مسافت بافق تا یزد به متخصصین بیمارستان شهرستان مراجعه کنند.
افق کویر: یکی از مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم می کنید در بیمارستان بافق چیست؟ 
مشکلی که پزشکان عمومی با آن مواجه اند؛ چون اکثر پزشکان از یزد هستند مشکلات رفت و آمد است. سرویس ایاب و ذهاب نداریم و باید با اتوبوس، آژانس و خودرو شخصی رفت و آمدکنیم، حتی پیشنهاد کردیم بخشی از هزینه سرویس را پرداخت کنیم؛ ولی سرویس داشته باشیم، چون رفت و آمد با اتوبوس معطلی های خاص خودش را دارد گاهی بلیط نیست و دیرتر به محل کار می رسیم و مشکلاتی از این قبیل که با در اختیار گذاشتن سرویس برای پزشکان عمومی دغدغه پزشکان کمتر خواهد شد.