نمایش خبر نمایش خبر

آموزش درباره ایدز ضروری است

آموزش درباره ایدز ضروری است


دکتر محمدرضا آیت اللهی:

هما السادات رضوی| از سال ۱۹۸۸، اول دسامبر (برابر ۱۰ آذر) روز جهانی ایدز نامگذاری شده است و هر ساله برای این روز، شعار خاصی نیز در نظر گرفته می‌شود. هدف عمده از این کار آن است که به عموم مردم یادآوری شود که HIV از بین نرفته‌است و هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود. در روز جهانی ایدز مردم لباس‌های شان را به روبان قرمز مزین می‌کنند تا توجه و مراقبت در برابر HIV و ایدز را متذکر شده و به دیگران یادآور شوند که تعهد و پایبندی و حمایت آنها مورد نیاز است.
هفته نامه افق کویر، این روز را بهانه قرار داده و به سراغ یکی از پزشکان بافقی رفته و گفتگویی با وی در این باره انجام داده است. 
افق کویر: لطفاً خودتان رامعرفی کنید؟
محمدرضا آیت اللهی هستم. پزشک مرکز بهداشت شهرستان بافق با20سال سابقه کار.
افق کویر: مختصری درمورد بیماری ایدزتوضیحاتی بدهید؟
حدود30 الی35سال پیش پزشک ها متوجه شدندکه یکسری افراد جوان مرتباً دچار عفونتهایی می شوند و با اینکه فرد درمان می شود بلافاصله عفونت دیگری می کند. این عفونتهای مکرر در جوانان در قسمتهای مختلف بدن به وجود می آید و نهایتاً فرد به دلیل عفونتهای مکرر از پا در می آید، برخی از افراد هم در اثر سرطانهایی که بعد از عفونت بدن گرفتار آن می شوند، فوت می کنند. تحقیقات نشان داد عاملی در خون این افراد وجود داردکه این عامل به اصطلاح عفونی یک ویروس هست، چون سیستم ایمنی بدن را دچارنقص می کرد نامش را ویروس گذاشتند. نقص سیستم ایمنی یا ویروسی که سیستم ایمنی بدن را دچار نقص می کند؛ در واقع این ویروس وقتی وارد بدن می شود به مرور زمان شروع به تخریب دستگاههای دفاعی بدن می کند و این تخریب چند ماه و چند سال طول می کشد، به اصطلاح زمانی می شود که بدن سلولهای دفاعیش از بین می رود و در طول این زمان که هنوزسلولهای دفاعی از بین نرفته بدن دچار عفونتهای مکرر می شود و به اندازه خودش می تواند مقابله بکند و تا اندازه ای هم درمان می شود، اما به هرحال این سیر قهقرایی ازبین رفتن و سلولهای دفاعی بدن ادامه پیدا می کند تا نهایتاً فرد را از پا درمی آورد.
دولت باید افراد مبتلا به ایدز را شناسایی کند
افق کویر: عواملی که باعث گسترش شیوع ایدزمی شود؟
تنهاعاملی که باعث می شود شخص ایدز بگیرد این است که خون فرد بیمار با خون شخص سالم در محیط بدنش تماس پیدا کند؛ مثلاً خون فردی را که ایدز دارد به فرد سالم تزریق کنیم آن فرد نیز ایدز می گیرد. این اتفاق از طرق مختلف ممکن است بیافتد، اولین چیزی که شایع و مهم است این است که اگر شخصی خون اهدا کند و ایدز هم داشته باشد و بدون اطلاع قبلی خونش را به فرد دیگری تززریق کنیم فرد سالم مبتلا می شود؛ خوشبختانه با آزمایشاتی که داخل مرکزانتقال خون انجام می شود از این بابت اطمینان داریم که هرکس که خون اهدا می کند و خونش به شخص دیگری وصل می شود سالم است. روشهای دیگری که ممکن است فرد ایدز بگیرد عبارت است از هر اتفاقی که به هر نحوی خون فرد بیمار به خون فرد سالم منتقل شود؛ مثلاً در یک نزاع وقتی چاقو به بدن یک فرد اصابت کند؛ اگر آن فرد ایدز داشته باشد و بلافاصله همان چاقو آغشته به خون فرد بیمار به فرد دیگری زده شود؛ احتمال دارد فرد سالم ایدز بگیرد یا از طریق سرنگ آلوده؛ اگرکسی تزریق انجام دهد و یا اشتباهی این سوزن به دست و پای کسی برخورد کند احتمال اینکه فرد سالم ایدز بگیرد بالا است. کسانی که معتاد تزریقی هستند؛ اگر خدای نکرده ایدز داشته باشند دور هم می نشینند و از سرنگ همدیگر استفاده کنند از طریق این سرنگ آلوده فرد بیمار می شود. در مراکز استان ها معتادها ثبت نام می کنند و سرنگ به فرد معتاد داده می شود؛ اگر این کار را نکنیم معتاد مجبورمی شود از یک سرنگ آلوده استفاده کند. در مورد ارتباط جنسی باید به جوانان آموزش داده شود که ارتباط جنسی خارج از فضای خانواده منجر به گرفتاری می شود و احتمال اینکه فرد دچار بیماری شود؛ واقعاً وجود دارد. مشکلی که بیماری ایدز دارد این است که از زمان مبتلا فرد تا مدتها هیچگونه علامتی ندارد و بیماری بسیارخطرناکی است که از ظاهر فرد نمی توان پی به بیماریش برد. راهکارهایی باید از طریق دولت برای بیماری ایدز در نظرگرفته شده و افراد مبتلا شناسایی شوند؛ این افراد برای اینکه درآمد داشته باشند؛ برای تأمین مخارجشان تن به خودفروشی می دهند. در کشورهای دیگر به این افرادکارگرجنسی می گویند. به هر حال باید یک سیستمی وجود داشته باشد تا این افراد را شناسایی و تحت پوشش قرار بدهد؛ اگر این افراد از نظر مالی تأمین باشند هرگز دست به چنین کاری نمی زنند و آن یک عزم عمومی دولتی را می طلبد؛ برای پیش گیری از بیماری ایدز مردم باید آموزش ببینند. 
بشر قرن 21 با یک بیماری خطرناکی روبرو است
افق کویر: در مورد بیماری ایدز یا علائم بیماری ایدز توضیح دهید؟
 زمانی که ویروس ایدز وارد بدن می شود شروع به مبارزه با سیستم ایمنی و سلول های ایمنی بدن می کند. در ابتدا هیچگونه علائمی ندارد و بستگی به قدرت سیتم دفاعی بدن فرد دارد. 1 الی 2 سال هیچ علامتی ندارد و فرد مثل بقیه افراد در جامعه زندگی می کند و هیچ نشانه بیماری در بدن احساس نمی کند تا کم کم سیستم ایمنی سیر قهقرایش شروع شده و دچار عفونت های مکرر می شود، عفونت هایی که قبلاً نداشته است و مرتباً به پزشک مراجعه می کند و درمان می شود و دوباره دچار عفونت های دیگری می گیرد و مرتباً این عفونت ها تکرار می شود و آن نشان دهنده این است که فرد دچار بیماری ایدز است و در صورتی که یک تماس مشکوک داشته باشد در مراحل انتهای بیماری شخص لاغر می شود و دچار ضعف می شود، حتی دچار سرطانهایی می شوند که در افراد دیگر خیلی نادر و کمیاب است. طی بررسی هایی که در مورد سرطان نادر و کمیاب فرد انجام می دهند پزشکان متوجه می شوند که فرد دچار ایدز است که به این سرطان دچار شده است. ایدز هیچ گونه علامت واضحی ندارد، حتی با آزمایش هم نمی توان این بیماری را تشخیص داد. بیماری ایدز یک دوره ای دارد که در این دوره ویروس در بدن وجود دارد و قابلیت انتقال به فرد مقابل را دارد، ولی آزمایش هنوز مثبت نشده است. بشر قرن 21 با یک بیماری خطرناکی مواجه است.
در شهرستانهای بافق و بهاباد موارد ایدز داریم
افق کویر: به نظر شما اگر مسئولین شرایطی فراهم کنند که تا جوانها زودتر ازدواج کنند فکر نمی کنید جلوی این بیماری گرفته می شود؟
 قطعاً مؤثر است و نکته مهمی که وجود دارد این است که راه پیشگیری بلند مدت است و برای پیش گیری 3 سطح داریم، پیشگیریها باید همیشه توسط برنامه های کوتاه مدت، متوسط و دراز مدت انجام شود. اینکه جوانان بتوانند ازدواج راحت تری داشته باشند جزو راه کارهای دراز مدت است؛ البته بسیار هم خوب است نه فقط برای جلوگیری از این بیماری؛ بلکه برای جلوگیری از بسیاری مفاسد اجتماعی. تسهیلات جهت ازدواج نیازمند به یک عزم دولتی و ملی است. عزم دولتی این است که شرایط را برای ازدواج جوانها مهیا بکند و عزم ملی این است که والدین و خود جوانها باید یک آموزش هایی ببیند تا یک انتخاب صحیحی داشته باشند. ازدواج در کشور ما با هزینه های بالا صورت می گیرد؛ بعضی از افراد به همین خاطر از ازدواج اجتناب می کنند، فرهنگ اشتباهی است و نتیجه اش این می شود که جوانها خودشان همدیگر را پیدا می کنند و ارتباط نامشروع و غیر عقلانی شکل می گیرد و طبیعی است. بیماری ایدز مثل یک کوه یخ خیلی بزرگ که در وسط اقیانوش شناور است و ما نگاهش می کنیم و آن چیزی که ما می بینیم آن قسمت کوچک کوه یخ است، قسمت عمده کوه زیر آب است و پیدا نیست اصطلاحاً گفته می شود که ایدز هم همینطور است که قسمت عمده بیماری پیدا نیست و در شهرستان بافق و بهاباد مورد ایدز را داریم و حقیقتاً افراد باید در مورد ایدز بترسند و رعایت کنند.
فعالیت ویروس ایدز با دارو کند می شود
افق کویر: آیا دارویی برای ایدز کشف شده یا خیر؟
 هنوز دارویی در جهت از بین بردن ویروس ایدز در داخل محیط بدن کشف نشده است، ولی یک سری داروهای ضد ویروس وجود دارد که فعالیت ویروس ایدز را تا اندازه ای به تأخیر می اندازد و ویروس ایدز به زودی با مرگ پایان می یابد. از زمانی که فرد این بیماری را می گیرد تا زمانی که از پا در می آید معمولا بیش از 5 سال طول نمی کشد.
افق کویر: آیا با تعویض خون می شود از این بیماری نجات پیدا کرد؟
 حتی با تعویض خون هم نمی توان بدن را از ویروس پاک کرد، چون ویروس ایدز علاوه بر اینکه داخل خون است در قسمت های مختلف بدن وجود دارد.
آموزش عمومی در جامعه برای ایدز باید هفتگی شود
افق کویر: چه توصیه ای به جوان ها دارید؟
 گرفتاری ایدز هر لحظه در کمین انسان ها است؛ مخصوصاً به خاطر اینکه از طریق تماس جنسی انتقال پیدا می کند و تماس جنسی چیزی نیست که کم باشد به همین دلیل برای هر مرد و زنی این احتمال وجود دارد که خیلی مخفیانه و به سادگی ایدز بگیرند؛ بنابراین اولین چیزی که می شود گفت: رعایت و پایبندی به اصول اخلاقی و اعتقادی است که نقش مهمی دارد و در عین حال کسانی هستند که پایبند نباشند و ما مجبور هستیم که برای آن ها راهکارهایی در نظر بگیریم؛ برای اینکه به هر حال گرفتاری این ویروس برای یک جامعه بدتر است و ما به هر طریقی که بتوانیم جلوی این ویروس را بگیریم خوب است. توصیه به افرادی که پایبندیی هایشان ضعیف تر است مکان هایی هستند که ازدواج های موقت صورت می گیرد و حتماً باید از "کاندوم" استفاده کنند تا این گرفتاری وجود نداشته باشد.شخصاً حدود 20 سال است که به آموزش در دانشگاه ها و مراکز دیگر مشغول بودم به عنوان کسی که حرفی برای گفتن دارد، آموزش داده ام. آموزش در این زمینه برای جامعه عمومی در کشور ما پایین است. نیاز به این است که متولیان آموزش بهداشت مردم وسیله ها و رسانه های جمعی بیشتری در اختیارشان قرار بگیرد که برای مردم صحبت بکنند. به نظر من صحبت حتی هفته ای یکبار در رادیو و تلویزیون برای اینکار هم که باشد کم است که درحال حاضر اصلاً نیست؛ اگر ذره ای پیشگیری انجام شود بهتر از خروارها درمان است. ما باید برای آموزش از پا ننشینیم و این یک عزم جهادی می خواهد.
افق کویر: اگر کسی در خانواده ایدز داشته باشد رفتار خانواده با آن فرد چگونه باید باشد؟
 نشستن در کنار هم، غذا خوردن، خوابیدن در یک اتاق این ها هیچ کدام باعث گرفتن ایدز نمی شود و یک فردی که ایدز دارد محکوم و متهم نیست؛ بلکه یک بیمار است و نیازمند به درمان و نیازمند به حمایت جامعه است؛ متاسفانه؛ اگر کسی در جامعه ایدز داشته باشد با یک چشم بد و ملعون به آن شخص نگاه می شود، چون نمی تواند در جایی بیان کند که این بیماری را دارد آموزش داده می شود بیشترین آموزش را فردی که ایدز دارد می بیند و این بیماری به قدرت سیستم دفاعی خود فرد بستگی دارد. 
ایدز همان بمب است
افق کویر؛ آمار مبتلایان به بیماری ایدز در بافق بیشتر شده است یا خیر؟
 همانطور که در جامعه جهانی روزانه بین 7 هزار تا 1444 هزار نفر در هر 24 ساعت در دنیار گرفتار این بیماری می شوند شکی نیست که در کشور ما هم در حال افزایش است؛ مخصوصاً در کشورهای جهان سوم که آموزش صحیح به مردم داده نمی شود و افزایش این آمار قابل ملاحظه تر است و مخصوصاً در کشور ما نسبت خیلی از کشورهای جهان سوم آموزش در این زمینه خیلی کمتر و بدتر است. کافی است یک نفر بیاید در شهر بافق ایدز داشته باشد و خودش اطلاع نداشته باشد و یا اگر می داند مراقبت های لازم را نکند به هر حال مثل بمبی که منفجر می شود شباهت دارد.
افق کویر: حرف پایانی؟
 از مسئولین می خواهم که شرایطی را فراهم بکنند تا آموزش در مورد ایدز به مردم داده شود و فراهم کردن مکان هایی جهت آموزش، مکان هایی داخل ادارات و مساجد هست که بشود از آن ها استفاده کرد. آموزش دادن در این زمینه واجب تر و تأثیر گذارتر است.