نمایش خبر نمایش خبر

استخراج سنگ آهن باید 3 برابر شود

استخراج سنگ آهن باید 3 برابر شود


برای رسیدن به اهداف سند چشم انداز

مدیرعامل مجتمع معدنی صنعتی چادرملو تاکید کرد که برای دستیابی به میزان تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در چشم انداز ۱۴۰۴، کشور نیازمند افزایش ۳ برابری ظرفیت استخراج سنگ آهن است.
به گزارش ایلنا از یزد، محمود نوریان با اشاره به دیدار اعضای هیات دولت با رهبر انقلاب و تاکید ایشان بر جایگزینی تولیدات معدنی با نفت و خروج از اقتصاد تک محصولی گفت: ظرفیت‌های بالای معدنی ایران قابلیت توسعه بیش از پیش را دارند تا جائیکه می‌توان به جرأت ادعا کرد، محصولات معدنی ایران در صورت رفع مشکلات موجود و تکمیل زنجیره تولید، بهترین و مناسب‌ترین جایگزین برای برداشته شدن اتکای دولت از درآمدهای نفتی است.
وی افزود: ایران جزو ۱۰ کشور نخست جهان و اولین کشور خاورمیانه از نظرداشتن ذخایر معدنی است و تاکنون نزدیک به ۷۰ نوع ماده معدنی با ۴۰ میلیارد تن ذخیر قطعی در کشور شناسایی شده که ارزشی معادل ۷۷۰ میلیارد دلار دارد.
نوریان بیان داشت: اکتشافاتی که تاکنون انجام شده کمتر از ۸ درصد مساحت جغرافیایی کشور است.
مدیرعامل چادرملو گفت: بررسی‌ها نشان داده ایران روی کمربند آهن، روی، سرب، مرمیت، مس و طلا قرار دارد و دست کم ۱۰۰ سال مواد معدنی برای تولید و استخراج دارد ولی با وجود همه این ذخایر بسیار غنی معدنی و پتانسیل رشد اقتصادی کشور به واسطه معادن، ایران تاکنون نتوانسته برداشت مناسبی از ذخایر معدنی خود داشته باشد و سهم صادرات مواد معدنی در تولید ناخالص داخلی کشور بسیار اندک است.
وی در این رابطه توضیح داد که کشور با ۳۹۰ میلیون تن برداشت سالانه از ذخایر معدنی، کمتر از ۰. ۴ درصد از ذخایر خود را استخراج می‌کند درحالی که استاندارد برداشت از ذخایر معدنی در جهان یک درصد است.
نوریان اضافه کرد: بر اساس مطالعات انجام شده تاکنون حدود ۴. ۶ میلیارد تن ذخیره زمین‌شناسی سنگ آهن در ایران شناسایی شده که ۲. ۵ میلیارد تن آن ذخیره قطعی است.
این صاحب نظر حوزه معدنی گفت: این عنصر، بعنوان ماده اولیه اصلی تولید فولاد، بیشترین سهم هزینه را در قیمت تمام شده فولاد دارد؛ چراکه طبق آمارهای موجود، در کشـور چیـن حـدود ۳۹ درصد، کشـورهای اروپائی ۳۱ درصد و در ایران حدود ۲۵ درصد قیمت تمام شده تولید فولاد را، هزینه تأمین سنگ آهن تشکیل می‌دهد.
وی در خصوص وضعیت فعلی معادن سنگ آهن کشور گفت: در حال حاضر ۳ حوزه معدنی بزرگ در کرمان، یزد و خراسان شناسایی شده که توسط شرکت‌های بزرگ معدنی در حال بهره برداری است و در مجموع ۶۲ میلیون تن سنگ آهن در کشور برای تولید محصولات دانه بندی و کنسانتره استخراج می‌شود.
مدیرعامل چادرملو سپس گفت: در حال حاضر میزان تولید سالانه سنگ آهن دانه بندی و کنسانتره در ایران حدود ۴۲میلیون تن است که مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو با تولید ۱۰. ۵ میلیون تن کنسانتره و ۱. ۵ میلیون تن سنگ آهن دانه بندی شده بزرگ‌ترین تولید کننده کشور است.
وی همچنین می‌زاد تولید کنونی فولاد کشور را ۱۷ میلیون تن ذکر کرد.
محمود نوریان با اشاره به هدف گذاری تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در چشم انداز ۱۴۰۴ گفت: برای تحقق این امر باید حدود ۱۳۵ میلیون تن سنگ آهن برداشت شود و ۷۷. ۲ میلیون تن کنسانتره و ۷۲ میلیون تن گندله تولید کرد، این در حالی است که هم اکنون ظرفیت استخراج سنگ آهن در کشور ۴۰ میلیون تن، کنسانتره ۲۴ میلیون تن، گندله ۲۲ میلیون تن و آهن اسفنجی ۱۸ میلیون تن است.
وی دستیابی به اهداف کلان حوزه فولاد و سنگ آهن کشور را مستلزم کاهش مشکلات این بخش دانست و گفت: برخی موانع موجود در بخش معدن کشور در سال‌های اخیر علاوه بر کاهش سرمایه‌گذاری در این بخش، موجب غیرفعال شدن برخی از معادن فعال کشور شده است؛ الآن سهم بخش معدن از تولید ناخالص داخلی ما کمتر از یک درصد است در حالی که باید حداقل ۳ درصد باشد.
نوریان، اجرا نشدن برنامه چهارم و پنجم توسعه در بخش اکتشاف و توسعه معادن، کم‌توجهی به توسعه زیرساختهای مورد نیاز بخش معدن، نقص قوانین و بوروکراسی‌ها در مقابل سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، افزایش هزینه‌های انرژی، حمل و نقل، اجرا نشدن سند استراتژی توسعه صنعتی (سال ۸۴)، تعرفه‌های بالای بهره مالکانه، حقوق دولتی و حق انتفاع بدون در نظر گرفتن شرایط موجود، کمبود نقدینگی، بهره زیاد بانک‌ها، تسهیلات کم، تحریم و مشکل قطع همکاری و تعاملات بین‌المللی، مشکلات صدور مجوز‌ها و فقدان پنجره واحد، بوروکراسی و دیوانسالاری، عدم ثبات قانون و مقررات، فقدان جهت‌گیری توسعه‌ای با نگاه صادراتی با رعایت افزایش ارزش افزوده در فراورده‌ها، توجه نکردن به مزیتهای نسبی کشور در راستای برنامه‌های توسعه‌ای، نامناسب بودن محیط کسب و کار برای سرمایه‌گذاری داخلی، خارجی و تولید، چابک نبودن دولت و سازمانهای دولتی مرتبط، توسعه نامتوازن بخش صنایع معدنی (فولاد و...) و کاهش شدید قیمت‌های جهانی را مهم‌ترین مشکلات پیش روی این حوزه عنوان کرد.