نمایشگر دسته ای مطالب نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

سرنوشت گرانی و تورم در سال 93 چه خواهد بود؟

سرنوشت گرانی و تورم در سال 93 چه خواهد بود؟


سرنوشت گرانی و تورم در سال 93 چه خواهد بود؟

هشت صبح: صعود نرخ تورم و افزایش حجم نقدینگی در کشور یکی از مشکلات بزرگ اقتصادی در دوران محمود احمدی نژاد بود و مشکلاتی را به وجود آورد که دامنه آن به دولت یازدهم نیز رسیده است.
روند صعودي حجم نقدينگي در کشورطی 8 سال گذشته  را بايد هشداري براي کشور تلقي کرد، هشداري که نشان از رکود تورمي در کشور دارد. 
تجربه نشان داده است که تورم با نقدينگي رابطه مستقيم دارد و با افزايش نقدينگي، بايد منتظر تورمي بالا در کشود بود. در واقع در مقابل هر ميزان رشد نقدينگي، بايد ارائه کالا و خدمات در جامعه افزايش يابد و اگر اين توازن ايجاد نشود، تورم ايجاد مي‌شود. با اين حال، رشد پياپي تورم در ماه‌هاي اخير، ترديدي براي کسي باقي نمي‌گذارد که مهم‌ترين علت رشد تورم، افزايش نقدينگي سرگردان است که به جاي گردش در بخش توليد، سر از فعاليت‌هاي سوداگرانه در آورده است. نشانه‌هاي نقدينگي سرگردان را مي‌توان در بازار طلا و سکه و اتفاق‌هاي سال های اخير اين بازار پيدا کرد.
امروزه نقش متغيرهاي پولي و مالي در نوسانات شرايط اقتصادي كشور بسيار با اهميت است. لذا متغيرهايي چون نقدينگي، ضريب فزاينده نقدينگي، پايه پولي، تورم، پول، شبه پول مي‌بايست مورد بررسي وپس از آغاز مرحله نخست هدفمندي يارانه ها در کنار نرخ سود سپرده ها و تسهيلات بانکي، اقتصاد ايران با تشديد پديده سرکوب مالي منتج به سياليت نقدينگي مواجه شد که همين نقدينگي سرگردان و سيال با هجوم به بازارهايي مانند بازار سکه و ارز، مشکلات فراواني براي اقتصاد کشور بوجود آورد و لذا عدم توجه به مديريت حجم بزرگ نقدينگي سرگردان، مي تواند در سالجاري مشكلات بسيار جدي و اخلال و التهاب در نظام اقتصادي كشور ايجاد کند.
البته با روی کار آمدن دولت حسن روحانی که با شعار تدبیر و امید و با وعده بهبود وضعیت اقتصاد آمد، نرخ تورم کمی دست از صعود برداشت و بازارها کمی آرام گرفت.
از سوی دیگر برای کاهش حجم نقدینگی در کشور نیز تدابیری اندیشیده شد.حالا اما بر اساس آمار، با کاهش تورم نقطه به نقطه به 19.6 و تورم ماهانه به 32.1 درصد در اسفندماه نوسان تورمی سال 92 خاتمه یافته است.
نابر اعلام مرکز آمار ایران شاخص کل قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری در اسفندماه سال 92 با 0.7 درصد افزایش به 179.8 درصد رسید.
این در حالی است که تورم نقطه به نقطه یا همان تغییرات شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش بیش از 2.5 درصدی از 22 درصد در بهمن ماه به 19.6 درصد در اسفند سال گذشته رسیده است.
همچنین تغییرات تورم ماهانه در سال قبل بیانگر ادامه روند کاهشی آن است به طوری که درصد تغییرات شاخص کل در دوازده ماه منتهی به اسفند ماه نسبت به دوره مشابه سال قبل به 32.1 درصد کاهش یافته است این در حالی است که تورم ماهانه بهمن 33.7 درصد گزارش شده بود.
بنابر اعلام مرکز آمار ایران شاخص گروه عمده»خوراکی ها،آشامیدنی‌ها و دخانیات» در آخرین ماه سال 92 با افزایش 0.9 درصدی به 221 رسید که بیانگر تورم نقطه به نقطه 21.7 درصدی و تورم 44.4 درصدی ماهانه در این گروه است.
در عین حال شاخص گروه «خوراکی ها» نیز با رشد 0.9 درصدی به 219 افزایش یافته است. تغییرات ایجاد شده در گروه خوراکی ها نشان دهنده تورم نقطه به نقطه 21.9 درصدی و تورم ماهانه 43.7 درصدی در این گروه است.
همچنین شاخص گروه عمده» کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در اسفندماه 92 با افزایش 0.7 درصدی به 165.6 درصد رسید. بر این اساس تورم نقطه به نقطه این گروه 18.7 درصد و تورم دوازده ماه منتهی به آخرین ماه سال نیز 27.1 درصد گزارش شده است.
به این ترتیب به نظر می رسد شاید در سال جدید کمی از حجم گرانی ها کاسته شده و وضعیت اقتصادی بهتر شود هر چند که هنوز  هم انقدر گرانی هست که نتوان تورم 20 درصدی را باور کرد.