Asset Publisher Asset Publisher

Return to Full Page

ساخت جاده سیروس‌آباد به جای گزوییه

ساخت جاده سیروس‌آباد به جای گزوییه


سازمان انرژی اتمی موافقت کرد:

 
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان «سیدحسین سادات موسوی» افزود: موضوع احداث جاده گزوییه در شهرستان بافق از حدود 30 سال پیش مورد درخواست مردم دهستان سبزدشت که جمعیتی بالغ بر 2500 نفر دارند و در جنوب شهرستان بافق واقع شده، بوده است.
به گفته وی این راه دسترسی سبزدشت را به بافق متصل می‌کند و جاد‌ه‌ای است به طول 76 کیلومتر که از روستاهای کوشک و گزستان عبور و به سبزدشت و نهایتاً کوهبنان کرمان می‌رسد.
مدیرکل محیط‌زیست استان یزد اظهار داشت: این جاده از مدتها پیش حدود 30 سال قبل پیش از حفاظت منطقه مورد استفاده بوده اما چندین سال است که مردم منطقه به دنبال مسیری هستند که ضمن اینکه مسافت را کوتاه‌تر می‌کند ایمن هم باشد.
سادات موسوی با بیان اینکه در این منطقه گزینه دسترسی دیگری به نام جاده سیروس‌آباد- شادکام نیز وجود دارد، تصریح کرد: اما از اوایل دهه هشتاد با توجه به درخواست‌های مردم آسفالت کردن جاده گزوییه مطرح شد که با توجه به اینکه این جاده در زیستگاه یوزپلنگ آسیایی واقع شده و همچنین با توجه به عدم توجیه فنی و اقتصادی، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی وقت استان یزد و همچنین سازمان محیط‌زیست با آسفالت کردن این جاده مخالفت شد.
وی افزود: اما در سال 1388 مجدداً درخواست‌های مردم در خصوص احداث این جاده مطرح و در جلساتی که در فرمانداری شهرستان بافق با حضور مدیر کل امور روستایی استانداری یزد و محیط‌زیست برگزار شد؛ سازمان محیط‌زیست مجدداً با احداث جاده گزوییه مخالفت و با گزینه سیروس‌آباد موافقت کرد.
سادات موسوی یادآور شد: همزمان با اقداماتی که برای احداث جاده سیروس‌آباد آغاز شد با توجه به اینکه مسیر در حریم حوزه معادن سازمان انرژی اتمی قرار داشت از سوی این سازمان محدودیت‌هایی برای احداث جاده مطرح و موقتاً احداث جاده سیروس‌آباد متوقف شد و در همین حین مجدداً بحث جاده گزوییه به جریان افتاد.
مدیرکل محیط‌زیست استان یزد اظهار داشت: به دلیل عدم اجرای احداث جاده سیروس‌آباد اعتراضات مردمی در خصوص احداث جاده گزوییه شدت گرفت و تجمعات مردمی به صورت روزمره مورد پیگیری جدی از سوی اهالی منطقه و همچنین فرمانداری و بخشداری بافق قرار گرفت و در نهایت این تجمعات منجر به طرح موضوع در شورای تأمین استان و موافقت با ایجاد جاده خاکی گزوییه شد.
وی در ادامه گفت: این توافق بدین معنی بود که در واقع جاده خاکی موجود در منطقه (گزوییه) اصلاح شود و پس از مجوز شورای تأمین استان معاونت وقت محیط طبیعی سازمان محیط‌زیست در سال 90-89 طی بازدیدی از محل با ایجاد یک جاده خاکی روستایی موافقت کرد.
سادات موسوی افزود: با توجه به موافقت انجام شده با حمایت بخش خصوصی، عملیات اجرایی احداث جاده خاکی گزوییه آغاز شد اما همزمان با کار جاده‌سازی بحث آسفالت این جاده هم از طرف مردم مطرح شد که محیط‌زیست استان به شدت مخالفت کرد و رایزنی‌ها را با سازمان انرژی اتمی برای احداث جاده سیروس‌آباد مجدداً از سر گرفت.
مدیر کل محیط‌زیست استان یزد یادآور شد: خوشبختانه با همکاری و تعامل مثبت سازمان انرژی اتمی شرایط و امکان جایگزینی جاده سیروس‌آباد به جای جاده گزوییه فراهم شد و در جلسه‌ای در سال 1392-1391 مراتب به مقامات مسئول استان یزد اطلاع‌رسانی شد.
به گفته وی با تغییر دولت یکی از موضوعات مهمی که بلافاصله مورد توجه رییس سازمان محیط‌زیست قرار گرفت پیگیری متوقف شدن جاده‌سازی در مسیر گزوییه که یکی از زیستگاههای مهم یوزپلنگ آسیایی است، بود.
سادات موسوی افزود: رییس سازمان محیط‌زیست طی مکاتباتی با استاندار یزد خواستار توقف ساخت این جاده شد که با توجه به دیدگاه همگام با محیط‌زیست استاندار، در نشستی که حدود یک ماه پیش در حوزه معاونت عمرانی استانداری یزد با حضور مدیرکل دفتر فنی فرماندار و بخشدار بافق، مسئولان راه و شهرسازی، مسئولان سازمان محیط‌زیست و مسئولان سازمان انرژی اتمی برگزار شد با اجرای مسیر سیروس‌آباد با توجه به موافقت سازمان انرژی اتمی به عنوان گزینه اصلی موافقت شد و مقرر شد اداره کل راه و شهرسازی با هماهنگی سایر ادارات امکان‌سنجی احداث راه مذکور را انجام و نتیجه را جهت تأمین اعتبار لازم به مقامات استانی اعلام کند.
وی افزود: ضمناً بر اساس این مصوبه شورای تأمین، صرفاً احداث جاده خاکی در گزوییه مورد تأکید قرار گرفت.
مدیر کل محیط‌زیست استان یزد تأکید کرد: در حال حاضر تمام فعالیت‌های راهسازی در جاده گزوییه - بافق در منطقه متوقف و تمام ماشین آلات و تجهیزات راهسازی بر اساس توافقات صورت گرفته از منطقه کوه بافق خارج شده است.
سادات موسوی در پایان با ابراز خرسندی از توقف احداث جاده گزوییه که هم حیات گونه ارزشمند یوز را به خطر می‌انداخت و هم به دلیل کوهستانی بودن و شرایط رانش از نظر ایمنی و اقتصادی نیز مقرون به صرفه نبود، اظهار امیدواری کرد هر چه سریعتر عملیات اجرای جاده اصلی سیروس‌آباد به عنوان گزینه اصلی منطقه آغاز می‌شود.