نمایشگر دسته ای مطالب نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

برای ازدواج دختر و پسر هیچ آموزشی وجود ندارد

برای ازدواج دختر و پسر هیچ آموزشی وجود ندارد


یک کارشناس روانشناسی و مشاوره:

بسیاری از افکار درمورد ازدواج پایه دینی ندارد
زمانی که صحبت از ازدواج برای جوانها به میان می آید ناخودآگاه فرد زندگی ناموفق و یا شکست خورده افرادی که با آنها ارتباط دارد و یا می شناسد را به تصویر می کشد و طوری فرد را قانع می کند که دیگر حرفی از ازدواج در مورد وی به میان نیاید. اگر زندگی هایی که دچار مشکل شوند را مورد تحلیل و بررسی قرار بدهیم بیشتر اختلافات به دلیل عدم شناخت جوانها از یکدیگر و تعریف نادرست آنها از ازدواج است. البته نباید جوانها را همیشه مقصر دانست؛ چراکه خانواده ها هم نقش مؤثری در ازدواج فرزندان خود مخصوصاً در شهر و دیار ما دارند. به همین خاطر خبرنگار هفته نامه افق کویر به مناسبت اول ذیحجه سالروز ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) که در کشور ما  روز ازدواج نامگذاری شده است را بهانه نموده و گفتگویی با یکی از کارشناسان در حوزه روانشناسی و مشاوره انجام داده است که در ادامه مشروح آن می آید.

افق کویر: خودتان را معرفی کنید؟
 جواد اعلایی هستم، دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره دانشگاه علوم تحقیقات یزد، در حال حاضر مشاور دبیرستان پسرانه فارابی و یک روز هم هستۀ مشاوره آموزش و پرورش هستم.
افق کویر: آیا ازدواج ها و طلاق هایی که صورت می گیرد با معیارهای واقعی است؟
در بحث ازدواج مهمترین عاملی که در حال حاضر در شهرستان بافق اصلاً به آن توجهی نمی شود بحث آموزش های پیش از ازدواج است. در شهرستان بافق طی 2 الی 3 سال گذشته تا آن جایی که سراغ دارم کلاسی در خصوص آموزش هایی برای پیش از ازدواج ندیدم؛ یعنی                  آموزش هایی که برای زوجه چه مرد و چه زن قبل از ازدواج و آنچه که باید بدانند و اطلاعاتی که باید داشته باشند را برگزار نمی شود. جوانان در مورد دلیل و انگیزه شان برای ازدواج هیچ شناختی ندارند؛ به عنوان مثال برای گرفتن گواهینامه راهنمایی و رانندگی حداقل باید 20 ساعت آموزش را گذراند. آیا ما برای انسانی که هر لحظه روحیات، خلقیات و نگاهش در حال تغییر است و موجود ثابتی نیست برای زندگی کردن با این موجود چه مرد و چه زن نباید اطلاعات و شناختی داشته باشیم. متأسفانه این شناخت وجود ندارد؛ یعنی هنوز دختر و پسری که             می خواهند با هم  ازدواج کنند در جلسات خواستگاری که با هم صحبت می کنند سؤال هایی هم از یکدیگر می پرسند آیا این سؤالات درمورد مسائل اصلی زندگی است؟! زمانی که ازدواج از پایه مشکل داشته باشد و عملاً هم انتخابها از روی احساسات باشد مخصوصاً در ازدواج هایی با سن پایین که متأسفانه در شهرستان بافق خیلی شایع شده است واقعاً عقل چندان دخیل نیست. اگر فرد از نظر بلوغ عاطفی، بلوغ اجتماعی، جنسی و جسمی شرایط ازدواج را داشته باشد می تواند ازدواج کند. حال مسئله اینجاست آیا دختران در سنین 13 الی 14 سالگی این بلوغ را دارند؟!
بهترین زمان برای ازدواج یک دختر از سن 18 سالگی است
بهترین زمان برای ازدواج یک دختر از سن 18 سالگی است؛ حتی در مبحث زایمان هم دخترانی که قبل از 18 سالگی باردار می شوند احتمال این که فرزندانشان دچار اختلالات و مشکلات شوند خیلی بیشتر از آن هایی است که در سنین 22 سالگی به بعد دچار فرزند می شوند؛ حتی خانم هایی هم که در سنین 35 سالگی دارای فرزند شوند دچار مشکلات و اختلالات می شوند پس اگر شرایط ازدواج را برای دختران و پسران فراهم کنیم و با آگاهی ازدواج کنند و مهارت های لاز م را هم کسب کنند در زندگی خود دچار مشکل نمی شوند؛ یعنی یک دختر باید بداند نحوه ی تعاملش با مادر شوهر و خواهر شوهرش چگونه باید باشد، نحوه ی ابراز علاقه به همسر خود را بداند. یکی دیگر از دلایلی که در شهرستان بافق وجود دارد دخالتهای بی جای پدر و مادرها است؛ یعنی پدرو مادرها نمی توانند بپذیرند که وقتی فرزندشان تشکیل خانواده داد حفظ این خانواده از هر چیزی مهمتر است؛ ضمن این که یکی از مشکلات فرهنگی که داریم این هست که در شهرستان هر اطلاعات و آماری که بخواهید در دسترس است؛ ولی تا به حال چه مقدار پژوهش شده است که علت طلاق در بافق چیست؟آیا راهکاری برای این قضیه پیدا کرده ایم؟ چه کسی مسئول بررسی این مسائل در شهرستان است؟ آیا زمانی که از فرهنگ صحبت می کنیم منظور فقط تعداد کتابخانه، مسجد و حسینیه ها است؟ آیا دانستن شیوه های فرزند پروری را مادران می دانند! برای دانستن آن چه کارهایی انجام دادیم و چه کارهایی  می توانیم انجام بدهیم؟ در زمینه خانواده سالم کسانی که مسئول فرهنگ شهر هستند چه کارهایی انجام دادند؟
جوانهای امروزی شیوه ی قدیمی انتخاب همسر را کنار گذاشتند
یکی دیگر از مسائلی که در حیطه ی فرهنگ به آن توجه داشت این است که در حال حاضر دوره ی گذرا را پشت سر می گذاریم؛ یعنی  ازدواج هایی که ده سال پیش در شهرستان بافق انجام می شد این طور بود که پدر و مادر برای پسر خود دختر را انتخاب می کردند؛ چون پدر و مادرهای ما آن شرایط را دیدند امروز هم همین دیدگاه را دارند؛ اما جوانهای امروزی آن شیوه ی انتخاب همسر را کنار گذاشتند و دوره ای شده است که فرد باید خودش همسر آینده اش را انتخاب کند این خوب است؛ ولی باید فردی که می خواهد همسرش آینده اش را انتخاب کند باید اطلاعات لازم را داشته باشد که قطعاً یک جوان 20 ساله این اطلاعات را ندارند؛ چرا که هیچ کجا این اطلاعات به فرد آموزش داده نشده است. از طرفی پدر و مادر دیدگاه سنتی دارند که این خود تعارض هایی را به وجود می آورده است. دین مبین اسلام که از 1400 سال پیش است در این زمینه مطلب دارد و این قدر این مطلب به روز است که اگر به آن چیزی که دین گفته است توجه کنیم می بینیم خیلی از افکارها، افکاری است که اساس دینی ندارد؛ یعنی از لحاظ دین این افکار مردود است.
بین 30 تا 40 درصد طلاق ها در 5 سال اول زندگی مشترک است
افق کویر: چرا بیشتر طلاق هایی که صورت می گیرد در سالهای اولیه زندگی است؟
بین 30 تا 40 درصد طلاق ها در 5 سال اول زندگی مشترک است دلیل آن عمدتاً این است که خیلی از این زوج ها به بلوغ فکری و...         نرسیده اند؛ حتی خود ازدواج هم برای طرفین استرس هایی را به وجود می آورد! هنوز دو طرف شناخت کافی از هم ندارند فشارهای مالی و اقتصادی در زندگی باید تحمل کنند همه دست به دست هم می دهند تا سال های اولیه زندگی مشترک تنش زا باشد.
افق کویر: چرا خانواده ها زمانی که متوجه می شوند همسرشان معتاد است نزدیکترین راهی که انتخاب می کنند طلاق است؟
پدیده طلاق خاص است؛ نباید انتظار داشت فردی که همسر خود را زمان ازدواج فریب داده است و عملاً اعلام نکرده است دچار اعتیاد است همسر فرد معتاد زمانی که به این موضوع پی می برد نسبت به این فرد بی اعتماد می شود! این بی اعتمادی که ایجاد می شود جلب اعتماد دوباره را سخت خواهد نمود.باید این را در نظر داشت که دیدگاه خانواده نسبت به اعتیاد چگونه است؟ چند درصد از افرادی که گرفتار اعتیاد هستند موفق به ترک می شوند؟ باید گفت: این آمار قابل ملاحظه نیست، شخصاً موافق با طلاق نیستم؛ اما زندگی با یک فرد معتاد سخت است مخصوصاً اگر اعتیاد از نوع صنعتی باشد، کسی درک نمی کند مگر آنکه این شرایط را داشته باشد.
در مورد درستی و نادرستی نصب دوربین ها در مراکز آزمایش عدم اعتیاد نمی توانم نظر بدهم
افق کویر: نظر و دیدگاه خود را به عنوان روانشناس و دانشجوی مشاوره در رابطه با اقدام مراکز بهداشت جهت نصب دوربین در مراکز آزمایش اعتیاد چیست؟ خیلی از افراد با استفاده از ترفند هایی که می زنند می توانند نتایج آزمایش را تغییر بدهند؛ ضمناً به خانواده ها توصیه می کنم هرگز به نتایج آزمایش اکتفا نکنند؛ تحقیقات محلی که انجام می شود و یا دوستانی که فرد با آنها رفت و آمد دارد به مراتب باید مهمتر باشد تا اکتفای صرف به نتایج آزمایش.  حتماً تحقیقات را جدی بگیرند؛ حتی اگر فرد فامیل نزدیکشان باشد به صرف جواب آزمایش و فامیل بودن هرگز اقدام به ازدواج نکنند این که فرد بیاید با یک حرکت یا ماده ی خاص نتیجه یک آزمایش را تغییر بدهد زندگی چند خانواده از هم  می پاشد. به نظر می رسد با توجه به اتفاقی که در گذشته افتاده به نتیجه رسید ه اند که این اقدام صورت بگیرد و در مورد درستی و نادرستی این کار نمی توانم نظر بدهم.
 اکرم عباسی