نمایشگر دسته ای مطالب نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

« دوستان! شرح پریشانی من گوش کنید»

« دوستان! شرح پریشانی من گوش کنید»


با توجه به برگزاری کنگره بزرگداشت وحشی بافقی در تاریخ 17 و 18 مهرماه سالجاری در بافق:

به گزارش خبرنگار هفته نامه افق کویر، نشست خبری نخستین همایش ملی شاعر دلسوخته کشورمان " مولانا کمال الدین محمد وحشی بافقی»  در سالن کنفرانس آهنشهر بافق برگزار گردید.
این نشست که با حضور حجت الاسلام حاج سید جواد سلیمانی، امام جمعه بافق، بهرام عبدالحسینی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد، مهدی دهقان خاوری، فرماندار بافق و خبرنگارانی از مرکز استان برگزار شد. در ابتدای این دیدار امام جمعه شهرستان به ایراد سخنرانی پرداخت و ضمن تقدیر و تشکر از  حضور اربابان مطبوعات و رسانه گفت: ایران به خاطر فرهنگ غنی و تمدن کهنی که داشته و دارد در دامن خود شخصیت های ارزشمندی را در طول تاریخ تربیت و از نظر علمی، فرهنگی و اندیشمند سرآمد خیلی کشورهای جهان می باشد و شهر بافق با وجود این که در دل کویر قرار گرفته و دور افتاده ترین شهرستان نسبت به مرکز استان است توانسته در مقاطع گوناگون چهره های ارزشمندی که حتی برخی از آن ها شناخته نشده اند را پرورش دهد.
سلیمانی افزود: کتابی از یکی از علمای عرب  در اختیارم قرار گرفت که نام شخصیت هایی که همه مربوط به بافق بودند  و کسانی بودند که در فقه استدلالی آثار گران بهایی را در فلسفه اسلامی داشتند؛ از قبیل: علی محمد بافقی، مؤلف کتاب منهاج الفلاح، متوفی 740 جزء علمای بزرگی که در نجف زندگی می کرده است، محمد علی حسینی بافقی، مؤلف کتاب زاد المسافر، متوفی سال 1280قمری، محمد حسن علی اکبری بافقی، متوفی 1380 مؤلف فقه استدلالی، محمد مستوفی بافقی صاحب تاریخ مفیدی جزء چهره هایی که نسبت به او آشنایی وجود دارد و در اوایل سال 44 13اولین کتابی بود که در کتابخانه مرحوم وزیری به دست من آمد، آیت ا... شیخ محمد تقی بافقی شخصیت مبارز و پشتوانه قوی برای مؤسس حوزه علمیه قم در بافق متولد و دوران ابتدایی را در همین جا گذرانده است و مرحوم کمال الدین محمد وحشی بافقی که در کنار وحشی بافقی شعرای دیگری نیز وجود داشته اند و به  این دلیل که هجرت نکردند

 و از این شهر بیرون نرفتند، شناخته شده نیستند؛ مثل: شرف الدین علی بافقی، مستوفی بافقی و نطقی بافقی که تک بیتی های از اشعار آنان، از قدیم بنده یادداشت نمودم؛ اینان به خاطر فقر مالی که داشتند نتوانستند از شهر هجرت کنند و در همین جا در بستر خاک آرمیدند؛ ولی وحشی بافقی به دلیل مسافرت هایی که به کاشان و یزد نمود، توانست اشعار خود را در دسترس دیگران قرار دهد و امروز بدرخشد و در حال حاضر چهره های ارزشمندی وجود دارند که گوشه نشین می باشند و باید از وجود آنان بهره برد. در سفری که صفار هرندی وزیر دولت نهم به بافق داشت، در جلسه ایی مطرح نمودم، خوب است کنگره ای به نام وحشی بافقی و شیخ محمد تقی بافقی برگزار گردد.
 امام جمعه بافق تصریح کرد: در آن زمان کنگره ای برای شیخ محمد تقی در شهرستان برگزار گردید و بنا بر این شد که کنگره ای نیز به یاد وی در قم برگزار گردد که متأسفانه برگزار نشد و اکنون خرسندم که در مهرماه کنگره وحشی بافقی برگزار می گردد و از شما خبرنگاران می خواهم که کنگره را به صورت باشکوهی ارائه دهید.
در ادامه  این نشست، بهرام عبدالحسینی مدیر کل اداره ارشاد اسلامی استان یزد و دبیر کنگره وحشی بافقی ضمن بیان گزارشی از روند  کنگره به خبرنگاران حاضر گفت: در اولین سفری که بعد از این که مدیرکل ارشاد شدم به بافق داشتم در جلسه شورای فرهنگ عمومی شهر بافق حضور پیدا کردم و اولین درخواستی که امام جمعه و اعضای شورا در آن مقطع درخواست کردند بحث کنگره وحشی بافقی بود.
 دبیر کنگره تصریح کرد: تلاش هایی طی دو سال صورت گرفت، جلسات متعددی هر ماه یکبار داشتیم. مسئولین شهر تلاش و همکاری خوبی داشتند. مسائل علمی کنگره اعم از جمع آوری مقالات و داوری مقالات فراخوان به دانشگاه یزد واگذار نمودیم. تعداد کل چکیده مقالات دریافتی 418 عدد بوده که تعداد مقالاتی که در کنگره ارائه می شود 40 مورد است.
           وی افزود: یکی از بی نظیرترین کارهایی که در این کنگره صورت گرفته کتابهای منتشر شده نزدیک به 5 کتاب است؛ از جمله کتاب «آتش جان سوز»  زندگی و اشعار وحشی بافقی توسط حسین مسرت جمع آوری گردید، «شرح دل آرایی» خلاصه مقالات است که توسط دانشگاه یزد جمع آوری شده و چاپ گردید، دیوان نفیس وحشی بافق که توسط شرکت سنگ آهن تجدید چاپ شده است، کتاب شناسی «منابع و شعر وحشی بافقی» توسط حسین مسرت و «یزد در عصر صفوی»، توسط دکتر تشکری نوشته و چاپ گردیده است؛ اعتقاد دارم آنچه برای کنگره می ماند کتاب هایی است که چاپ شده است.
  عبدالحسینی ادامه داد: نزدیک به 70 نفر از صاحبان مقالات دعوت شده اند؛ دعوتنامه ها به ادارات کل فرهنگ و ارشاد کشور ارسال گردیده، به کل وزارتخانه پیک فرستاده شده است، پوستر کنگره توسط استاد رهبران که از خطاطان برجسته کشور است نوشته شده، رونمایی از سایت وحشی بافقی و پوستر را داشتیم، تندیس و تیزر وحشی بافقی نیز رونمایی می گردد. امیدواریم با این کنگره، وحشی بافقی بهتر و بیشتر به کشور شناخته شود. همچنین  برنامه تلویزیونی نیز به همت شرکت سنگ آهن بافق با مشارکت صدا و سیما در مراحل پایانی انجام می باشد و قرار است به صورت سی دی به تمامی مهمانان داده شود و از صدا و سیمای سراسری نیز پخش خواهد شد.
سپس فرماندار بافق ضمن خیر مقدم به خبرنگاران حاضر گفت: بافق ویژگی های خوبی برای شناسایی دارد؛ یکی از آنان وجود شاعر توانمند، کمال الدین وحشی بافقی است. همه جا اشاره نموده ام بافقی ها لطافت و احساس از وحشی بافقی گرفته اند و شجاعت را از شیخ محمدتقی بافقی، این سازگاری باعث گردیده مردمانی عاطفی، با احساس، مهمان نواز و شجاع باشند؛ گویای حرفم وجود بیش از 300 شهید در دفاع مقدس و 4 شهید ویژه مبارزه با مواد مخدر که در استان بی نظیر است.
فرماندار بافق با اشاره به این که دستاوردی که از این کنگره می خواهیم شناسایی وحشی بافقی و شناسایی سرزمین بافق به کل کشور است گفت: بافق سرزمینی است که جاذبه های گردشگری در حوزه زیارتی و سیاحتی دارد؛ وجود امامزاده واجب التعظیم جاذبه زیارتی،  وجود شن زارهای خوبی در صادق آباد و تفاوت دما جاذبه سیاحتی است و این با لطف شما اصحاب رسانه بهتر خواهد شد.  وی خواستار آن شد تا مشکلات جاده بافق – یزد و کمبود اعتبار آن هم از دید خبرنگاران مخفی نماند!
وی افزود: در پشت دیوانی که رونمایی می گردد نوشته ایم: وحشی بافقی یزدی تا شناسانده شود و از یاد نبرند که وحشی متعلق به این آب و خاک است! وی گفت: مخترع تلسکوپ را گالیه معرفی می کنند که حدود 300 سال پیش است در صورتی که تلسکوپ را شخصی به نام «حسن بصری ایرانی» اختراع نمود که اسناد آن موجود است. باید مفاخر معرفی شوند تا جوان ما دچار خلاء هویتی نگردد. حداقل در این قضیه برای سراسر استان یزد هویت سازی نماییم. مرحوم آیت ا... میرغنی زاده که خدمت امام(ره) می رسند وقتی اسم وحشی بافقی را می برند؛ امام سه بار می فرمایند:» رحمه ا... علیه»، امام فرمودند دو نفر جلوی رضاخان پهلوی ایستادند؛ یکی مرحوم مدرس و دیگری حاج شیخ محمدتقی بافقی!
 احساس من این است باید برای سراسر استان مفاخر را بشناسانیم، هویت را باید بازسازی نمائیم، جلو چیزی که غرب تمایل دارد آن را تخریب نماید، بگیریم.
در ادامه نشست خبرنگاران حاضر در جلسه سؤالاتی را در مورد کنگره مطرح نمودند که می خوانیم:
-    در مورد محل برگزاری کنگره و اسکان مسافران توضیحاتی را ارائه نمایید؟
محل برگزاری سالن همایش آهنشهر و اسکان در هتل سنگ آهن است.
خبرنگاری  4 سؤال را مطرح نمود که مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به آن پاسخ داد.
- اکثر مواقع محل کار و زندگی بزرگان و فرهیختگان به صورت موزه و آثار باستانی در می آید؛ آیا اقدامی به این شکل برای شاعر بزرگ وحشی بافقی صورت گرفته است؟
محل وحشی بافقی: مکان های زیادی معرفی شده است و محلی در یزد یا بافق بازسازی خواهد شد.
-  وحشی بافقی معروف است به شاعر «دلسوخته»، برای این که دل مردم بافق نسوزد، آیا کنگره غیر از دستاوردهایی که ارائه دادید به صورت خاص دستاورد دیگری هم دارد؟
دستاورد کنگره مقالات ( 400عدد) نوشته شده که خیلی خوب شده است، همچنین مهمانان و فرهیختگان که به شهر می آیند، بخشی دیگر علمی و بخشی دیگر که معرفی خود شهر است و شور و نشاطی که در جریان است؛ دستاورد بزرگی است.
- چه بخشی از مقامات و مهمانان کشوری شرکت دارند؟ و شرکت ایشان چه دستاوردی برای بافق خواهد داشت؟
تمام مقامات کشوری دعوت شده اند و امیدواریم بتوانیم استفاده خوبی از حضور آنها داشته باشیم.
- غیر از شرکت سنگ آهن آیا افراد و یا ارگان های دیگر حمایت کننده کنگره خواهند بود؟
شورای شهر، فرمانداری و... به ما در این امر کمک می کنند.
خبرنگاری سوال کرد؛ مقالات نوشته شده پیرامون چه موضوعاتی در مورد وحشی بافقی بوده است؟
زندگی، اشعار، عصری که این شاعر زندگی می کرده که توسط دبیر علمی انتخاب گردیده است.
دیگر خبرنگاری پرسید:  در سال 1375-1376 گزارشی از بافق برای معرفی آن تحت عنوان دیار آفتاب و نخل طی 4 صفحه در روزنامه چاپ شد؛ از جمله  وحشی بافقی که در مورد منزل این شاعربزرگ بود که در آن زمان فرمودند: تبدیل به حمام شده است.
-    آیا به یاد این شخصیت مکانی در این شهر وجود دارد؟ در پاسخ به این پرسش فرماندار شهرستان گفت: اداره میراث فرهنگی کنونی  در خانه وحشی بافقی است، پارک بیشه در که 50 هکتار دارد که یکی از بزرگترین پارک های منابع طبیعی جنوب شرق است و مرحله اول آن در کنگره برای حضور مردم افتتاح می شود، به نام وحشی بافقی است. خیابان اصلی به نام وحشی بافقی است، مجسمه وحشی بافقی نیز در حال ساخت است که امیدواریم در زمان کنگره رونمایی شود.
فرماندار در ادامه افزود: پارکی که در خیابان مهدی شهرستان یزد است به نام وحشی بافقی است؛ و ما حاضر هستیم آن را در اختیار ما قرار دهند  و ما آن را بهسازی نمائیم و به نام پاتوق فرهنگی ادیبان استان معرفی کنیم! مقبره وحشی بافقی شناسایی شده که خواهشمندیم از شورای شهر یزد به ما کمک کند تا به عنوان یادبود ترمیم گردد!
-    آیا در سیاست کلی دبیرخانه دائمی برای کنگره در نظر گرفته شده است؟ عبدالحسینی در پاسخ گفت: خیر، بنا بر این است که هر سال زمان کنگره شب شعر برگزار شود و یا از کتاب جدیدی که نوشته می شود رونمایی شود.
-    آیا کنگره وحشی بافقی تاثیر گذار برای جلوگیری از به خطر افتادن زبان فارسی خواهد بود؟!
 کنگره بحث علمی است. قطعاً به زبان فارسی نیز اهمیت خواهد داد و دوست داریم در دو روز کنگره برنامه ریزی شود تا تمام مردم استفاده نمایند.
خبرنگارهفته نامه افق کویر هم مطرح کرد؛ کار ساخت فیلم وحشی بافقی به کجا رسیده است؟
مدیر کل ارشاد گفت: تفاهم نامه ای با صدا و سیما بسته شد، فیلم نامه نوشته شده است که توسط اساتید دانشگاه تأیید نشد تا به مرحله اجرایی برسد.
بهرام عبدالحسینی افزود:  فیلمی که توسط «سعادتمند» برای سعدی ساخته شده بود به نام «هنوز آواز می آید» مورد نظر صدا و سیمای جمهوری اسلامی قرار گرفت و قرار شد مطابق با آن الگو فیلمی طی 40 قسمت برای وحشی بافقی ساخته شود و امیدوارم به کنگره برسد!
-    مقالاتی که در کنگره ارائه نمی گردد چگونه منتشر می گردد؟ چکیده مقالات چاپ شده است، پایان کنگره تمام مقالات برای سال آینده رونمایی می گردد.
-    چرا کنگره از بین المللی به ملی کاهش پیدا کرد؟  طی مکاتباتی که با وزارتخانه انجام  شد،  شرط آن این است، ابتدا کنگره ملی برگزار گردد.
-    چرا طبق بنر که در جلسه می باشد کنگره به همایش تغییر نام داده است؟  به این دلیل که توسط فرهنگستان ایراد گرفته می شود و به جای کنگره گفته می شود «همایش» بگویید؛ اما دعوتنامه ها نام کنگره نوشته شده است. در پایان از تندیس کنگره رونمایی شد.
                  راضیه بیگی- اکرم عباسی