هفته نامه هفته نامه

بازگشت به صفحه کامل
« بازگشت

نقاط قوت حمل و نقل ریلی برای بافق

نقاط قوت حمل و نقل ریلی برای بافق



حمل ونقل ریلی،یکی از ارزان ترین، ایمن ترین وکاربردی ترین راههای حمل ونقل بار و مسافر است. ظرفیتی که یکی از پیش نیازهای اساسی فرآیند توسعه یافتگی است. بی شک با ساخت راه آهن بافق- بندرعباس وبافق-طبس، حجم مبادلات تجاری در منطقه افزایش یافته و رونق اقتصادی و گردشگری منطقه، را درپی داشته است.
با بهره برداری از پروژه بزرگ ملی راه آهن بافق بندرعباس که به عنوان حلقه اتصال كريدورشمال به جنوب در بخش ريلي است،علاوه بر رونق اقتصادی وگردشگری منطقه بافق، قیمت تمام شده کالاها وهمچنین بار ترافیکی مسیر جاده ای شمال به بندرعباس کاهش یافته و فرصت های شغلی جدیدی نیز برای بافق وسایر شهرهای واقع در مسیر ایجاد کرده است.
ره آورد دیگر اینگونه مسیرهای ریلی ارتقاء سطح کیفی وکمی گردشگری وافزایش درآمدهای این بخش می باشد، راه آهن، زمینه های ایجاد بازارها،  فرصت های شغلی و سرمایه گذاری را هم فراهم می کند. به طوریکه اتصال راه آهن بافق به مشهد این شهرستان را در مرکزیت مسافرین و زائرین استانهای جنوبی ومرکزی کشور قرار داده است.
با مقایسه حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای در زمینه حفاظت ازمحیط‌زیست از جمله مزایای حمل‌ونقل ریلی در زمینه کاهش انرژی، آلودگی‌های زیست‌محیطی و ایمنی مورد تایید است. در گزارش مقایسه مصرف سوخت در سیستم حمل‌ونقل ریلی و جاده‌ای گروه مطالعات اقتصادی مرکز تحقیقات راه‌آهن در سال 1390 میزان مصرف گازوئیل در حمل‌ونقل بار جاده‌ای به ازای هر تن کیلومتر بار برابر 59 سی‌سی و میزان مصرف گازوئیل در حمل‌ونقل مسافر جاده‌ای به ازای هر نفر کیلومتر مسافر برابر 36 سی‌سی است. همچنین میزان مصرف گازوئیل حمل‌ونقل ریلی در بخش بار حدود 5/ 10 سی‌سی و در بخش مسافر 8/ 6 سی‌سی به ازای هر نفر کیلومتر است.
مدیرعامل سابق راه آهن در دیدار مسئولین بافق گفته بود: در شهرستان بافق روند بسیار خوب بوده و در بحث کارگری و فعالیتهای بالقوه بسیار فعالیت شده و به دنبال این موضوع و رضایت مندی از مجموعه به هیچ وجه قصد کوچک کردن کارخانجات تعمیرات لکوموتیو و کاهش نیرو در سایر قسمتها در دستور کار راه آهن نیست و نخواهد بود زیرا ما بافق را به عنوان دروازه ریلی و مرکز خورشیدی کشور می دانیم.با توجه به مصوب شدن توسعه کارخانه تعمیرات لوکوموتیو بافق همچنین ضرورت وجود این کارخانه و اختصاص اعتبار برای ایستگاه راه آهن در این شهرستان، شایعات مربوط به انتقال این کارخانه به سیرجان سخنی است بی مورد و اینجانب آن را تکذیب می کنم
مدیرکل راه آهن یزد، نیز قبلا گفته است: ۴۰ درصد بار راه آهن کشور ، از مسیر ریلی استان یزد عبور می کند و روزانه نزدیک به ۱۰ هزار مسافر از این محور گذر و از امکانات آن استفاده می کنند.ایستگاه راه آهن شهرستان بافق به دلیل اینکه چهار راه ریلی و نیز محل اتصال چهار اداره کل می باشد ، در کشور از جایگاه ویژه ای برخوردار است. وجود سنگ آهن ، اهمیت بافق را صد چندان کرده است. در سال گذشته، ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن محموله (روزانه ۱۷۵ واگن) از شرکت سنگ آهن مرکزی بارگیری شده است.
یکی از معضلات راه آهن خطوط حاشیه شهر است، که برای معضل حاشیه خطوط نیز مقرر شده است شرکت راه‌آهن در مسیرهایی که ریل در فضای باز قرار دارد در حاشیه شهرها و مسیرهای تردد مردم با ایجاد دیوارهای محافظ یا احداث زیرگذر یا احداث پل از بروز حوادث جلوگیری کند.
نقاط قوت خاص حمل و نقل ریلی در بافق
- اتصال برخی مراکز باری مهم به شبکه (بنادر مهم، معادن و...)،اتصال به بندرعباس و کرمان
- اتصال مراکز توریستی و زیارتی مهم به شبکه (مشهد- قم- اصفهان و...)، اتصال به مشهد مقدس و یزد و اصفهان
- دارا بودن توان مهندسی کافی جهت ساخت زیربنا و تعمیر ناوگان ووجود شبکه صنعتی مناسب(مانند کارخانجات تعمیر لکوموتیو در بافق) برای تعمیر و تولید ناوگان ریلی
-بخش اعظم بارهایی که توسط ریل سال گذشته جابه‌جا شد (حدود 63 درصد) ‌مواد معدنی(به ویژه سنگ آهن) بود و پس از آن فولاد، سیمان، پتروشیمی و سوخت جزو عمده‌ترین اقلامی بود که توسط ریل در سال 93 جابه‌جا شد.
- وجود انگیزه مسئولینشهرستان برای حمایت از صنعت ریلی
- برخورداری راه آهن از ظرفیت های مناسب برای ترانزیت کالا و ایجاد مزیت صادراتی(به ویژه محصولات معدنی)
- مزیت در حمل انبوه و حجیم بار در مسیرهای طولانی(انتقال محصولات معدنی وکشاورزی به داخل و خارج کشور)
- وجود نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده (با در نظر داشتن فارغ التحصیلان دانشگاهی در شهرستان)
- اشتغال بالادر صنایع پائین دستیراه آهن برای ساکنین شهرستان 
منبع: به نقل از برخی خبرگزاری ها