هفته نامه هفته نامه

بازگشت به صفحه کامل
« بازگشت

طلاق

طلاق



طلاق به معنی پایان قانونی ازدواج و جدا شدن زن و شوهر از یكدیگر است طلاق معمولا وقتی اتفاق می افتد كه استحكام رابطه زناشویی از بین می رود و میان زن و شوهر ناسازگاری وتنش وجود دارد.
تاثیرات طلاق
یكی از تاثیرات رفتاری حاصل از طلاق اضطراب است به نحوی كه پس از طلاق بلافاصله میزان اختلالات عاطفی و روانی كودكان بالا می رود .
پسران بیشتر از دختران تحت تاثیر اضطراب ناشی از طلاق قرار می گیرند و چنین فرزندانی اغلب به اختلالات روانی و افت تحصیلی دچار می شوند .
پدیده طلاق علاوه بر زوجین بر كودكان خانواده اثرات شدید وگاهی دراز مدتی دارد.
آثار شوم طلاق در كودكان
قربانی روحی وعاطفی:كودكان اولین قربانیان طلاق هستند قربانی عاطفی ،روحی وحتی گاهی جسمی كودك در خانواده بعد  از طلاق گیج وگنگ است وكمتر میتواند تعادل خود را حفظ كند بویژه كودكی كه با والدینش مانوس است و دائما در كنار آنها بوده است . 
وحشت از زندگی:كودكی كه والدینش از هم جدا شده اند خانه را محل وحشت می داند و بیشتر در جستجوی پناهگاهی دیگر پناهگاهی كه برای او تسلی بخش و محل امن و راحتی باشد .بسیاری از بی اعتنایی های كودك به دنیا و دیگران هنگام جدایی والدین پیش می آید واین از آن جهت است كه طفل ،نمی تواند آن را تحمل كند 
نا بسامانی:حاصل طلاق ،نا بسامانی فرزندان و به خود واگذاشتن آنان یا سپردن فرزندان به دست نامادری یا ناپدری است كه ممكن است آنها را دچار رنجش نماید. پس از طلاق كودك مجسمه ای متحرك و عروسكی است گاهی نزد مادر ،پدر،هنگامی نزد بستگان و گاهی هم در پرورشگاه است و پیداست این تغیر مكان ها ،روش های تربیتی و فرهنگ های متفاوت  چه تاثیر نا مطلوبی در فرآیند رشد و تربیت كودك بر جا می گذارد.
احساس گناه:گاهی كودك در جدایی والدین احساس گناه می كند. گمان دارد چون پدر و مادر را اذیت كرده والدین آنان جدا شده اند این مسئله بیشتر از زبان معصومانه آنان شنیده می شود كه :"مامان !بیا دیگر تو را اذیت نمی كنم:"اینان خود را مسئول جدایی والدین احساس می كنند و فكر می كنند اشتباهی را مرتكب شده اند. 
تاثیر منفی در رشد:بررسی ها نشان داده اند كودكانی كه از مادر جدا شده اند رشدشان كمتر از آنانی است كه از مادر خود جدا نیستند.حتی اگر مادر یك مربی پرورش یافته نباشد .فقدان مادر جلوی شكوفا شدن كودك را در تمام زمینه ها می گیرد ودر شخصیت عاطفی او اثر منفی می گذارد.
گیجی و بهت زدگی:بعد از طلاق كودك مات و مبهوت می شود وبا افت تحصیلی مواجه می شود وگاهی بیمار می شوند و در جستجوی پناهی برای مهرورزی  ،دلجویی و نوازش هستند اینان به حقیقت بیمار نیستند ،بلكه نقطه اتكای خود را از دست داده اند بدین سان با دارو نمی توان درمانشان كرد ،بلكه با نوازش می توان درد آنها را علاج كرد.
بدبینی به پدر ومادر:كودكان بعد از جدایی والدین معمولا به یكی از والدین پدر یا مادر بدبین می شوند وبه او با نظركراهت می نگرند معمولا یا طرفدار مادر می شوند یا طرفدار پدر كه در هر دو صورت برای فرزند وحتی والدین نامطلوب است ضروری است والدین لا اقل در برابر كودك ،عكس العمل مناسب داشته باشند و در حضور آنان از هم بد گویی و شكوه نكنند.
كمبود های عاطفی:كودكی كه از پدر یا مادر جدا شده ،از مهر و نوازش دو طرف بهره مند نشده واغلب با تشنگی عاطفی مواجه است .امری كه در جوامع مختلف به نمونه های بسیاری از آن برخورد می كنیم .
زمینه بزهكاری وعصیان:تحقیقات جامعه شناسان و متخصصان خانواده نشان داه است كه وقوع طلاق می تواند یكی از علل ارتكاب جرم از ناحیه نوجوانان است .
 
راهكارهای كاهش اثرات منفی طلاق:
1. پیش از زمان جدایی متناسب با سن كودك با آنها صحبت كنید تا آنها بتوانند با واقعیت موجود خود را تطبیق دهند. 
2. با زبانی ساده و قابل فهم برای كودك علت و دلایل تصمیم به جدایی را برای او بیان كنید .
3. به كودكان فرصت بدهید ناراحتی ،ترس وخشم خودشان را از تصمیم طلاق آزادانه ابراز نمایند. 
4. به كودكان اطمینان بدهیم كه بعد از جدایی از او مراقبت كرده ومحبت خود را از وی دریغ نمی كنید .
5 .در هنگام طلاق و جدایی،در صورت تماس با یكدیگر در حضور كودكان دعوا نكنید .
6. در خصوص تغییراتی كه در زندگی كودكتان بعد از طلاق روی خواهد داد با او صحبت كنید و تا حد امكان از بروز تغییرات شدید جلوگیری كنید .
7. فرزند را برای طرفداری از خودتان و یا تحت فشار قرار دادن دیگری تشویق و ترغیب نكنید.
 
                                                                                                                              رفتارهایی برای سازگاری  فرزندان:
كیفیت مراقبت والدین:كیفیت والدینی كه كودكان پس از طلاق دریافت می كنند تنها و مهمترین كمكی است كه به سازگاری انها می شود.
پس از طلاق والدین ممكن است نسبت به نیازهای فرزندان بی خبر باشند وفرزندان مورد غفلت قرار گرفته و سر بار تلقی شوند .
هر چه  توجه و راهنمایی والدین بیشتر فراهم باشد ، برای سازگاری كودكان بهتر است .
زمانی والدین مطمئن ومورد اطمینان باشند كودكان زمان خواب كافی و منظم دارند ،تمام وقت شان را صرف تماشای تویزیون نمی كنند و تكالیف منز لشان را انجام می دهند .
از دیگر مهارت های مهم در سازگاری فرزندان ، داشتن انضباط قاطعانه و تربیت درست می با شد.
هر چه زمان ملاقات فرزندان با والدین بیشتر وطولانی تر باشد تاثیر ان بهتر است و وقتی زمان ملاقات بچه ها طولانی تر باشد عزت نفس وپیشرفت تحصیلی ان ها بهتر می شود .
  بیایید قبل از انجام طلاق کمی  بیشتر بیندیشیم