هفته نامه هفته نامه

Return to Full Page
« Back

روزه و روزه داری در ادیان مختلف

روزه و روزه داری در ادیان مختلف



بی بی سادات میر علمی| یا ایها الذین امنو کتب علیکم الصیام کما کتب  علی الذین من قبلکم لعلکم تتقون 183 سوره بقره
دین اسلام: در دین اسلام روزه جایگاه بسیار خاص و ویژه ای دارد و یکی از راههای تقرب الهی محسوب می شود. و در ماه رمضان واجب است. مسلمان برای روزه گرفتن از اذان صبح تا اذان مغرب از خوردن و آشامیدن امتناع نماید.
دین یهودیت| در آیین یهود، شش نوع روزه واجب وجود دارد در تورات برای اولین بار دستور روزه گرفتن برای روز کیپو(بخشش گناهان ذکر شده است.) یهودیان در روزهای دهم طوت(آغاز محاصره اووشلیم و توقف قربانیها) نهم آو(خرابی دوباره بت همیقداش) و سوم تیشری(کشته شدن گدلیابن/ خیقام و سقوط حکومت یهودیان) روزه دار هستند.
در یوم کیپور و روز نهم(آو) خوردن و آشامیدن از زمان غروب آفتاب تا غروب روز بعد به مدت 24 ساعت ئممنوع است اما در سایر ایام روزه، خوردن و آشامیدن تنها از طلوع تا غروب آفتاب وجود دارد.
مومنان به آئین یهود به نبات مختلفی نظیر طلب بخشش، یاد آوری یک مناسبت و یا سوگواری، تلاش برای تحقق یک 
آرزو یا استجابت حاجت روزه می گیرند. روزه در این آیین تنها به معنی پرهیز از خوردن و آشامیدن بلکه خودداری از لذایذ جسمانی(مانند استحمام، استفاده از عطریات) را نیز شامل می شود.
دین مسیحیت| سه فرقه اصلی مسیحیت عبارتند از: کاتولیک: کاتولیک ها در روزهای چهارشنبه خاکستر، اولین روزه از ایام روزه (مسیحیان)،  جمعه های ایام روزه و جمعه الطیب روزه دار بوده از خوردن گوشت خودداری می کنند کاتولیک ها قرون متمادی از خوردن گوشت در تمام جمعه ها منع شده بودند اما از اواسط دهه 1960 خودداری از مصرف گوشت در جمعه های خارج از ایام روزه به نظر محلی و شخصی افراد واگذار شده. در روز چهارشنبه خاکستر و جمعه پاک، خوردن دو وعده غذایی کوچک و یک وعده غذایی عادی جایز است اما خوردن گوشت ممنوع است. در سایر جمعه های ایام روزه نیز معرف هر نوع گوشت حرام است در روزهای جمعه، برخی افراد به جای خودداری از غذا خوردن، ریاضت دیگری را در نظر می گیرند یا برای تقرب نماز مخصوص می خوانند.
کاتولیکها هدف خود از روزه داری را کنترل هواهای نفسانی و ریاضت کشیدن برای بخشایش گناهان و همدردی با فقرا می دانند
ارتدکس| روزه های متعدد این فرقه شامل ایام روزه، روزه های رسولان، روزه آسودن، روزه تولد مسیح و روزه های دیگر است هر چهارشنبه و جمعه روزهای روزه به شمار می آیند. در روزهای روزه داری مصرف گوشت، لبنیات و تخم مرغ ممنوع است. خوردن ماهی در بعضی روزهای روزه ممنوع، بعضی روزها مجاز است.
هدف مسیحیان ارتدکس از روزه داری، پرهیز از شکم پروری و نزول رحمت الهی است.
پروتستان| روزه در این آیین قانون جامعی ندارد بلکه به صلاحدید افراد، کلیساها و موسسات صورت می گیرد. بعضی افراد کلا از مصرف غذا و نوشیدنی پرهیز می کنند و برخی دیگر تنها آب و آبمیوه می نوشند یا غذاهای خاصی امتناع می کنند.
مومنان به مذهب پروتستان تقویت روح یا به کرسی نشاندن یک سخن حق در جامعه مدنی یا سیاسی را هدف از روزه داری می دانند.
آیین مودمن| مسیحیان مومن اولین یک شنبه از هر ماه را روزه می گیرند افراد می توانند روزه های دیگری نیز بگیرند. خودداری از خوردن و آشامیدن برای دو وعده متوالی و نیز بخشیدن غذا یا پول به نیازمندان روزه داری می کنند. در انجیل سخن از 40 روز روزه حضرت مسیح آمده است. 
آیین هندو| مومنان به این آیین انواع روزه داری را بر حسب عقاید شخصی و رسوم محلی تجربه می کنند. روزه داری هندوهای شمال هندوستان جالب است آنها بدرگاه الهه ها در روز پنج شنبه دعا می کنند لباسهای زرد می پوشند و غذاهای زرد رنگ را ترجیح می دهند زنان نیز برای درختان موز، رفاه و موفقیت، طول عمر همسران دعا می کنند.   
اگر فرد بسیار مومن باشد غروب روز پیش از روز روزه داری از خوردن و آشامیدن خودداری می کند و تا 48 دقیقه پس از طلوع آفتاب روز پس از ان ادامه دارد. یعنی روزه داری، محدود کردن خود به یک وعده غذایی و نخوردن گوشت در روزه است.
دکتر الکسیس کارل در کتاب انسان موجود ناشناخته می نویسد: با روزه داری قند خون در کبد می ریزد و چربی های زیر پوست آزاد می شود و به مصرف تغذیه می رسد. بنابراین روزه بافت های بدنی را تازه می کند. وی می گوید روزه داری در تمام ادیان تاکید شده است. 
دکتر گونل یا فرانسوی می گوید:چهار پنجم بیماری ها از تخمیر غذا در روده ها ناشی می شود که همه با روزه اصلاح می گردد.
دکتر کاریو آمریکایی می نویسد: هر شخص بیمار باید در سال مدتی از غذا پرهیز کند زیرا مادامی که غذا به تن می رسد میکروب ها در حال رشدند ولی هنگامی که از غذا پرهیز می کند میکروب ها رو به ضعف می روند
وی همچنین می افزاید: روزه داری که اسلام واجب کرده، بزرگترین ضامن سلامتی تن می باشد.