هفته نامه هفته نامه

بازگشت به صفحه کامل
« بازگشت

نکته های نگهداری از گیاهان آپارتمانی از زبان متخصصین

نکته های نگهداری از گیاهان آپارتمانی از زبان متخصصین



در اینجا با نکته های نگهداری گیاهان آپارتمانی از جمله نوع نوررسانی، خاک، کود، آبیاری، نگهداری گیاهان خاص و ... آشنا می شوید.
در نگهداری از گل و گیاهان آپارتمانی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
تعویض هوای درون اتاق با باز گذاشتن پنجره‌ها باعث می‌شود تا اکسیژن کافی و مورد نیاز به گیاه رسیده و ساقه گیاه قوی‌تر شده و در مقابل بیماری‌ها مقاومت بیشتری پیدا کند. نور نیز عامل دیگری است که در مراقبت از گیاهان آپارتمانی باید به آن توجه نمود. نور مورد نیاز برای گل‌های آپارتمانی نور غیرمستقیم است. مورد دیگر در مراقبت از گیاهان آپارتمانی، آبیاری است که باید به درستی انجام شود. درجه حرارت و رطوبت هوا، مورد دیگری است که در نگهداری از گیاهان آپارتمانی باید به آن توجه کرد. خاک و کود مناسب هم برای هر گلدان عامل مهم و ضروری در مراقبت از گیاهان آپارتمانی است.
 در خانه‌هایی که نور به‌اندازه کافی برای پرورش گیاهان وجود ندارد چه باید کرد؟
می‌توانید به‌ جای نور خورشید از نور فلورسنت به‌عنوان منبع کمکی نور برای رشد گیاهان استفاده کنید. از لامپ‌هایی که از خود حرارت می‌دهند نظیر لامپ‌های مدادی برای گیاهان گل‌دار، و از مهتابی‌ها یا لامپ‌های گازی برای گیاهان بدون گل و یا برگ زینتی استفاده کنید.
برای استفاده از نور مصنوعی برای پرورش گیاهان آپارتمانی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
بهترین وضعیت برای استفاده از نور مصنوعی در جایی است که نور طبیعی به‌ اندازه کافی وجود ندارد و باید از چند لامپ مهتابی آفتابی و سفید استفاده کرد. گیاهان باید به فاصله 24 سانتی‌متر در زیر مهتابی‌ها قرار بگیرند، به شرطی که لامپ‌ها حداقل 14 ساعت در روز روشن باشند. البته این تجویز برای مکان‌هایی است که نور غیرمستقیم به میزان بسیار کم به آنجا می‌رسد و فاقد نور کافی باشد.
اگر گیاه در ساعات گرم روز حالت پژمردگی بگیرد چه باید کرد؟
پژمردگی گیاه در ساعت گرم روز نشان‌دهنده آن است که گیاه از نور زیاد رنج می‌برد و باید گیاه را از پنجره دورتر قرار داد یا در اواسط روز پرده‌ها را کشید.
نور باید در چه شرایطی به گیاهان آپارتمانی بتابد؟
نور مستقیم آفتاب برای گیاهان آپارتمانی و مخصوصاً برگ‌های تازه جوانه‌زده مضر است و نباید نور آفتاب مستقیماً از پشت شیشه پنجره به آن‌ها بتابد؛ بهتر است نور از پرده‌ کرکره نیمه‌باز و یا پرده توری عبور نموده و به گیاه بتابد.
چگونه متوجه شویم که گیاه از نور زیاد رنج می‌برد؟
پژمرده شدن گیاه در ساعات گرم روز و هم‌چنین زرد شدن برگ‌ها و سپس تغییر رنگ به قهوه‌ای از جمله علائمی است که نشان می‌دهد گیاه از نور زیاد رنج می‌برد.
برای آبیاری گیاهان چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
میزان آب در هر آبیاری باید طوری باشد که آب اضافی از گلدان خارج شود تا مطمئن شوید که آب به تمام قسمت‌های گلدان و ریشه‌ها رسیده است. با این روش از باز بودن سوراخ زهکش گلدان اطمینان حاصل می‌شود. هم‌چنین باید از دادن آب سرد و کلردار به گیاهان خودداری نمود.
چرا باید آب جمع شده در زیرگلدانی را خالی نمود؟
زیرا مانع تنفس ریشه می‌شود و درنهایت موجب مرگ ریشه خواهد شد.
بهترین زمان برای آب دادن به گیاهان آپارتمانی چه زمانی است؟
مناسب‌ترین زمان آبیاری زمانی است که خاک گلدان رو به خشکی نهاده ولی هنوز کاملاً خشک نشده است. خاک 85 درصد از گیاهان آپارتمانی باید همیشه مرطوب باشد.
چه عواملی بر دفعات آبیاری گیاه مؤثر هستند؟
هر چه درجه حرارت محیط و شدت نور بیشتر باشد، نیاز به آبیاری گل‌ها بیشتر می‌شود و گیاه طبیعتاً به آب بیشتری نیاز دارد؛ هم‌چنین گیاهانی که در گلدان‌های کوچک هستند یا برای مدتی خاک یا گلدانشان تعویض نشده، نسبت به گیاهانی که در گلدان‌های بزرگ‌تری هستند نیاز بیشتری به آبیاری دارند.
چه نوع گل‌هایی به آبیاری بیشتری نیاز دارند؟
گیاهان گوشتی و کاکتوس در مقایسه با گونه‌های دارای برگ‌های نازک مانند حسن‌یوسف و پیله آ نیاز کمتری به آبیاری دارند. در واقع هر چه گیاهان دارای برگ‌های پهن‌تر و بزرگ‌تر بوده و رشد سریع‌تری داشته باشند به ‌دفعات آبیاری بیشتری نیاز دارند.
درجه حرارت مناسب برای گیاهان به چه میزان است و چه تأثیری بر گیاه دارد؟
درجه حرارت محیط‌ زیست آنان معمولاً نباید از حدود 20 تا 22 درجه سانتی‌گراد کمتر باشد. البته بعضی از گیاهان تا 10-12 درجه سانتی‌گراد و حتی کمتر از آن را نیز تحمل می‌کنند ولی افسرده و کسل می‌شوند. درجه حرارت و رطوبت مناسب باعث طراوت و شادابی خاصی برای گیاهان می‌شود.
چگونه می‌توان رطوبت هوای اطراف گیاه را داخل آپارتمان بالا برد؟
با انتخاب زیرگلدانی بزرگ‌تر از دهانه گلدان و آب‌پاشی با آب ولرم از طریق اسپری در ساعات گرم روز و هم‌چنین جمع کردن گلدان‌ها در کنار هم باعث می‌شود برگ‌ها به‌طور دائم از خود بخار آب پس دهند و این رطوبت در محدوده گلدان‌ها جمع و متراکم شده و رطوبت محیط را بالا می‌برد.
چه زمانی باید به گیاه کود داد؟
معمولاً دادن کود به مدت 4 ماه بعد از خرید گیاه ضروری است. اگر گیاه در گلخانه نباشد زمان کود دادن، دوران رویش و یا گل دادن گیاه است که این دوران برای گیاهان بدون گل و گل‌دار از ماه فروردین تا آبان ماه بوده و برای گونه‌های گل دهنده زمستانی، فصل زمستان است.
چرا نباید در دوران استراحت گیاه به گیاه کود داد؟
به‌ این‌ علت که باعث فشار به گیاه شده و آن را ضعیف می‌کند و باعث رویش نا به هنگام برگ‌ها و ریشه‌ها می‌گردد.
 از چه نوع کودی برای کود دهی باید استفاده گردد؟
برای کود دهی باید از کودهای محلول که تمام عناصر مورد نیاز گیاه شامل سه عنصر اصلی ازت و فسفر و پتاس و دوازده عنصر فرعی نظیر روی و آهن و... دارد استفاده کرد. این کودها باید هر ماه یک‌بار یا از طریق خاک یا روی برگ‌ها اسپری شود.
چه نوع خاکی برای گلدان مناسب است؟
بهترین ترکیب خاک برای خاک گیاهان آپارتمانی شامل یک قسمت ماسه و دو قسمت خاک‌برگ یا پیت موس است، ولی برای قلمه زدن یا تکثیر از ترکیب دو قسمت ماسه و یک قسمت خاک‌برگ یا پیت موس استفاده می‌گردد.
چرا هنگام استفاده از خاک‌برگ برای تعویض گلدان نباید آن را فشار داد؟
به‌این‌علت که فشردگی زیاد خاک‌برگ سبب می‌شود که خاک‌برگ‌ها به هم بچسبند و از ورود هوا و تنفس ریشه که برای رشد گیاه بسیار مهم و ضروری است جلوگیری نماید.
برای تمیز کردن برگ‌های گیاهان آپارتمانی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
هرگز نباید برگ‌های جوان و تازه روییده را تمیز کرد زیرا بسیار لطیف بوده و خیلی سریع زخمی می‌شوند. در مواقعی که خیلی کثیف هستند ابتدا باید با دستمالی نرم خاک‌ها را گرفته و سپس برگ‌ها را شستشو داد. عمل تمیز کردن برگ‌ها باید با اسپری کردن آب و پاک کردن برگ‌ها توسط اسفنج صورت بگیرد.