هفته نامه هفته نامه

بازگشت به صفحه کامل
« بازگشت

دستگاه سی تی اسکن بیمارستان ولیعصر(عج)بافق به بیمارستان تحویل داده شد

دستگاه سی تی اسکن بیمارستان ولیعصر(عج)بافق به بیمارستان تحویل داده شد



به گزارش روابط عمومی بیمارستان ولیعصر (عج) بافق، دکتر افشاری رییس بیمارستان در این‌باره گفت: دستگاه سی‌تی‌اسکن تحویل داده شده به بیمارستان ساخت شرکت «فیلیپس» هلند بوده و در حال حاضر یکی از بهترین دستگاه‌های موجود می‌باشد که با اعتبار یک میلیاردوهفتصد میلیون تومان خریداری گردیده است. که تأمین اعتبار از طرف شرکت سنگ‌آهن مرکزی بافق صورت گرفته است.
وی در زمینه راه‌اندازی دستگاه افزود: در حاضر مکان استقرار دستگاه تحت نظارت شرکت «تایماز» نماینده فیلیپس در ایران و در حال آماده‌سازی می‌باشد که تا پانزده مهر ماه به اتمام می‌رسد. وی گفت علاوه بر این نیازمند دو مجوزدیگر شامل نصب و مجوز راه‌اندازی از انرژی اتمی می‌باشیم که بلافاصله پس از اتمام محل استقرار جهت دریافت آن اقدام خواهد شد و این مراحل در حدود دو ماه طول خواهد کشید و انشاا... از ابتدای آذر ماه دستگاه راه‌اندازی خواهد شد.
 دستگاه سی‌تی‌اسکن در روز سه‌شنبه 25/6/93به بافق رسید و باحضور فرماندار شهرستان از تریلر حامل تخلیه و به انبار بیمارستان تحویل داده شد.
اصول كار دستگاه سی‌تی اسكن 
پس از اینكه بدن بیمار بر روی میز و سر آن در گانتری قرار گرفت و شرایط دستگاه بر حسب ناحیه مورد تصویربرداری تنظیم شد، یك دسته پرتو ایكس توسط كولیماتور (محدودكننده دسته اشعه) به صورت یك باریكه در آمده و از بدن بیمار رد می‌شود (پالس می‌شود). مقداری از انرژی اشعه هنگام عبور از بدن جذب و باقیمانده اشعه با عنوان پرتو خروجی كه از بدن بیمار عبور می‌كند توسط آشكارسازی كه مقابل دسته پرتو ایكس قرار دارد، اندازه‌‌گیری شده و بعد از تبدیل به زبان كامپیوتری در حافظه كامپیوتر ذخیره می‌شود. بلافاصله پس از اینكه اولین پالس اشعه بطرف بیمار فرستاده و اندازه‌گیری شد و لامپ اشعه ایكس یك حركت چرخشی بسیار كم انجام داد، دسته پرتو ایكس دوباره پالس شده، مجدداً اندازه‌گیری می‌شود و در حافظه كامپیوتر ذخیره می‌گردد. 
این مرحله چند صد یا چند هزار بار بسته به نوع دستگاه تكرار می‌شود تا تمام اطلاعات مربوط به عضو مورد نظر در حافظه كامپیوتر ذخیره شود. كامپیوتر میزان اشعه‌ای را كه هر حجم معینی از بافت جذب می‌كند، اندازه ‌گیری می‌كند. این حجم بافتی را واكسل (Voxel) می‌نامند كه مشابه چند میلیمتر مكعب از بافت بدن می‌باشد. در سی ‌تی ‌اسكن یك لایه مقطعی از بدن به این واكسلهای ریز تقسیم می‌شود، كه با توجه به مقدار جذب اشعه‌ای كه توسط هر كدام از این واكسلها صورت می‌گیرد، یك شماره نسبت داده می‌شود. این شماره‌ها نیز بر روی تصویر كه بر صفحه تلویزیون مانند كامپیوتر می‌افتد، یك چگالی با معیار خاكستری (از سفید تا سیاه) اختصاص داده می‌‌شود. نمایش هر كدام از واكسلها را بر روی مانیتور یك پیكسل (Pixl) می‌گویند. یعنی واكسلها حجم سه‌بعدی و پیكسلها دو بعدی می‌باشند و هر چه تعداد پیكسلها بر روی مانیتور بیشتر باشد تصویر واضح‌تر و قابل تفكیك‌تر است. اعدادی كه با توجه به مقدار جذب اشعه به هر بافت اختصاص داده می‌شود، را اعداد سی ‌تی یا اعداد هانسفیلد می‌نامند. بطور مثال بافت چربی كمتر از بافت عضلانی و بافت عضلانی كمتر از بافت استخوانی اشعه را جذب می‌كند. بنابراین بطور مثال استخوان 400+ ، آب صفر و چربی 50 و هوا 500 می‌باشد كه هر چه مقدار این اعداد كمتر باشد، بر روی فیلم سی‌تی اسكن آن قسمت طبق معیار خاكستری بیشتر به سمت سیاهی تمایل دارد و برعكس هرچه عدد سی‌تی مثل استخوان بالا باشد تصویر به سمت سفیدی تمایل دارد. گاهی برای مشخص‌‌تر شدن اعضایی كه دارای چگالی شبیه به هم هستند از مواد كنتراست‌ زا استفاده می‌شود كه تفاوت را به خوبی مشخص كند. 
كاربرد 
تشخیص بیماریهای مغز و اعصاب 
چون سی‌تی‌اسكن می‌تواند تفاوت بین خون تازه و كهنه را به تصویر بكشد، به همین دلیل برای نشان دادن موارد اورژانس بیماریهای مغزی بهترین كاربرد را دارد. 
بیمارهای مادرزادی مانند بزرگی یا كوچكی جمجمه. 
تشخیص تومورهای داخل جمجمه‌ای و خارج مغزی 
خونریزی در قسمت‌های مختلف مغز و سكته‌های مغزی 
تشخیص بیماری اعضای داخل شكمی مانند كبد، لوزالمعده، غدد فوق كلیوی 
بررسی بیماریهای ریه