هفته نامه هفته نامه

بازگشت به صفحه کامل
« بازگشت

دریافت دوبرابری جرایم رانندگی دیرکرد محسوب نمی شود

دریافت دوبرابری جرایم رانندگی دیرکرد محسوب نمی شود



الهام نصیرزاده| به گزارش هفته نامه افق کویر، این روزها با وجودی که جریمه های رانندگی افزایش چشمگیری نسبت به گذشته پیدا کرده اند، ولی هنوز متخلفان زیادی در معابر درون و برون شهری جولان می دهندپلیس راهنمایی و رانندگی نیز در بیشتر اوقات از جریمه برای کنترل تخلفات راهنمایی و رانندگی استفاده می کند؛ البته در صورتی که راننده متخلف، جریمه خود را نپردازد، پس از مدتی این جریمه دو برابر می شود

خبرنگار هفته نامه با حضور در بین شهروندان نظرات مردم را پیرامون دوبرابر شدن جریمه ها جویا شد. شهروندان گلایمند بودند که چرا بعد از گذشت 60روز باید قبض های جریمه را دو برابر پرداخت کنیم و آیا از لحاظ شرعی حلال است ؟!

 س – فتاحی مردی 55 ساله گفت: تا بحال برای حلال و حرام خیلی دقت داشته ام حال برایمان سوال شده که چرا باید اینگونه قانونی بگذارند؟! آیا از نظر شرعی حلال است؟ چگونه است وقتی پول به فردی قرض می دهیم تا چند روز دیگر به ما برگرداند و تا یکسال پیدایش نمی شود اگر وجه اضافه دریافت کنیم اشکال شرعی دارد، ولی گرفتن دوبرابر جریمه اشکال ندارد!

صادق جوانی 30 ساله گفت: دیرکرد جرایم هم مانند سود بانکها است. بانکها که دیگر حد را گذرانده اند علاوه بر سود دیر کرد هم دریافت می کنند.

وی افزود: مدت پرداخت جریمه ها 60 روز است و بیشتر افراد تابستانها هنگامی که برای پرداخت جریمه ها اقدام می کنند، باید دو برابر جریمه را بپردازند، چون ماه 31 روز است دچار اشتباه می شوند و به خیال خود قبل از 60 روز برای پرداخت جریمه اقدام نموده اند.

تشکری راننده ای که بیش از 30 سال راننده جاده است گفت: بنده این موضوع را جویا شده ام از نظر شرعی حلال است، ولی مرجع دیگری گفت حرام است. درست است که هر فردی باید مرجع تقلید اطاعت کند با این دوگانگی تکلیف ما چیست؟!

بانویی فرهنگی در هنگام پارک خودرو خود در پاسخ سوال گفت: همیشه فرهنگ‌سازی ترافیکی بهترین اقدام به منظور کاهش تصادفات است مردم باید با این حقیقت آشنا شوند که تخلف از قوانین جمهوری اسلامی که قوانین راهنمایی و رانندگی هم جزئی از آنها هستند بر همگی لازم و واجب است.

آیت ا... العظمى ناصر مکارم شیرازى یکی از مراجع تقلید  پنجشنبه گذشته در گفتگوی تلفنی با خبرنگار این هفته نامه گفت: طبق قوانینی که راهنمایی و رانندگی تأیید کرده؛ اگر جرایم پرداخت نگردد دوبرابر باید پرداخت شود.

وی افزود: در کنار قانونی که تصویب می شود تعزیر هم می گذارند مبلغی که دریافت می شود به عنوان دیرکرد نیست، چون فرد به قانون عمل نمی کند و جریمه را پرداخت نمی نماید تعزیر می شود و اشکال شرعی ندارد .
 
استاد برجسته حوزه علمیه قم با بیان اینکه راهنمایی و رانندگی و پلیس تنها مسئول کاهش تصادفات نیستند عنوان داشت: خودروسازان هم باید اتومبیل‌هایی با کیفیت و ایمن بسازند و رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما هم باید با فرهنگ‌سازی مناسب زمینه کاهش جرایم را فراهم کنند ضمن اینکه سایر نهادهای ارشادی هم وظایفی در این زمینه دارند و باید با همگرایی به کاهش تصادفات رانندگی کمک کرد.

طبق قانون نحوه اخذ جرایم راهنمایی و رانندگی که در اسفندماه ۱۳۸۹ به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید، برای تخلفات مختلف راهنمایی و رانندگی، جرایمی منظور شد.
در ماده ۵ این قانون آمده: در صورتی که متخلف در مهلت قانونی مذکور اعتراض خود را تسلیم کنند یا ظرف بیست روز پس از ابلاغ رأي واحد جریمه را پرداخت ننماید، موظف است جریمه را به مأخذ دوبرابر مبلغ مندرج در قبض جریمه بپردازد.

این را نیز باید در نظر داشت درباره شرعی بودن یا نبودن مصوبات مجلس، ۶ نفر از فقهای شورای نگهبان که قطعاً بهتر از نویسنده این گزارش و این مخاطب محترم از شرعی بودن یا نبودن این موضوع آگاهند، اظهار نظر می کنند و بدون اظهار نظر آنها، مصوبه مجلس، تبدیل به قانون نخواهد شد. به بیان دیگر، دریافت جریمه رانندگی به أخذ دو برابر پس از گذشت زمان عنوان شده در قانون، هم شرعی است هم قانونی.

گفتنی است؛ ماده ۱۶ قانون مجازات اسلامی می‌گوید:« تعزیر، تأدیب و یا عقوبتى است که نوع و مقدار آن در شرع تعیین نشده و به نظر حاکم واگذار شده است‏ از قبیل حبس و جزاى نقدى‏ و شلاق که میزان شلاق بایستى از مقدار حد کمتر باشد. نظریه ۳۳۷۵/ ۷- ۲۶/ ۶/ ۱۳۷۴: ماده ۱۶ قانون مجازات اسلامى در مقام تعریف تعزیر است نه در مقام اعطاء اختیار به قاضى که به تشخیص خود تعیین مجازات کند. ماده ۱۶ نمی‌تواند مستند قانونى براى تعزیر اشخاص قرار گیرد.