نمایش خبر نمایش خبر

هنوز به سطح فرهنگ کار گروهی نرسیده ایم

هنوز به سطح فرهنگ کار گروهی نرسیده ایم



به گزارش هفته نامه افق کویر، مددکاران اجتماعی، در دل کویر گل سرخ می‌رویانند؛ سیزدهم رجب‌المرجب مصادف با سالروز تولد بزرگ مددکار عالم هستی حضرت علی (ع) است. همانی که در دل سوت و کور شب، انبان نان و خرما بردوش، در خرابه های کوفه به تسلای دردمندان بی‌نوا می‌رود که این روز در ایران اسلامی به عنوان روز پدر و روز "مددکار اجتماعی " نیز نامیده شده است. به همین مناسبت با "سمیه غلامزاده " مددکار بافقی گفتگویی انجام گرفته که شما را به خواندن آن دعوت می‌کنیم.

افق کویر چه زمانی به مددکاری علاقمند شدید و از فعالیتتان صحبت کنید؟
از سال ۱۳۹۱ قریب به ۹ سال است در موسسه خیریه بیت الرضا(ع) افتخار فعالیت در حرفه مددکاری داشته و باید گفت مددکاری از جمله مشاغل سخت است که اگر عشق و علاقه نباشد نمی توان کار کرد.
مددکاران هرروزه با مراجعینی که ناامید از همه جا و با مشکلات فراوان به آن ها رو می آورند در ارتباط هستند. شنیدن درد دل مردم در شرایط سخت کنونی، دیدن اشک ها و همدردی با آن ها و از همه مهمتر تلاش جهت رفع مشکل آن ها دلی محکم و صبور می خواهد.
افق کویر عمده مراجعینی که در شهرستان بافق نزد شما می آیند چه افرادی هستند؟
زنان بی سرپرست یا بدسرپرست که بنا به دلایل مختلف با مشکل روبرو شده و نیازمند کمک مالی و معنوی می باشند.
افق کویرچه تعداد مددکار در شهرستان فعالیت دارند؟
در حال حاضر بیست مددکار در بخش های غیر دولتی همچون موسسات خیریه و مراکز نیکوکاری شهرستان خالصانه، با حداقل حقوق و بعضاً حتی به صورت افتخاری مشغول به فعالیت هستند.علاوه بر موسسات و مراکز نیکوکاری تعدادی از مددکاران عزیز نیز در بخش های دولتی همچون کمیته امداد امام خمینی(ره)، بهزیستی ، بیمارستان و... مشغول می باشند.
افق کویر آیا تمامی مددکاران با توجه شرایط سخت شغلی دلگرم به کار هستند؟
شرایط شغلی مددکاران ما خوب و مناسب نیست و لازم است تدابیری اندیشیده شود تا آن ها نیز از حقوق و مزایای مناسب برخوردار باشند . چون شغل مددکاری از جمله مشاغل سخت است که روح و روان افراد شدیداً آسیب می بیند و آن ها برای ادامه کار باید دلگرم باشند.
افق کویر شما مددکاری‌ را چگونه شغلی می بینید؟
متأسفانه مددکاری از جمله مشاغلی است که هیچگاه دیده نشده و همیشه مددکاران (با اینکه در خط مقدم ارگان های حمایتی بوده و هستند ) بدون سروصدا و دور از جویای نام کارکردند و بسیاری از مشکلات را حل و یا مانع بسیاری از آسیب های اجتماعی شده اند. خوشبختانه مجمع خیرین میعاد از همان ابتدای فعالیت خود به این مددکاران بها داده و طی سه دوره در سالروز ولادت امیرالمومنین علی (ع) که روز مددکار نامگذاری شده است از تمام این فعالان تجلیل نموده است. به نظر من این حرکت زیبا باعث شد مددکاران مورد توجه عموم قرار گرفته و شناخته شدند.
افق کویر در خصوص "خانواده های خاص" در بافق توضیح دهید.
بزرگترین آسیب های اجتماعی شهرستان متأسفانه اعتیاد، خرید و فروش موادمخدر و خیانت است.
اکثر خانواده های تحت حمایت یا به خاطر این آسیب ها جدا شده اند یا در حال زندگی مشترک با بدترین شکل ممکن می باشند.
افق کویر خانواده ای که سرپرست آن مصرف کننده مواد است چگونه حمایت می شود؟
سرپرست را به جرم اعتیاد نمی توان رها کرد. باید تشویق به طلاق شوند تا ارگان های دولتی حمایت کنند ( که قطعا طلاق آسیب های بیشتری را به این خانواده وارد خواهد کرد) یا باید موسسات خیریه به طور حساب شده خانواده را حمایت و شخص معتاد را تشویق به ترک کنیم.
کما اینکه ما خانواده ای را تحت حمایت داشتیم که زن و شوهر هردو مصرف کننده بودند با چند فرزند که اکنون به همت این زوج پاک و مشغول به کار می باشند و اگر به جرم اعتیاد رها شده بودند آینده فرزندان آن ها قطعا به خطر می افتاد.
افق کویر درباره شیوه‌ی کسب درآمد و امرار معاش صحبت بفرمایید:
اکثر زنان سرپرست خانواری که ما ( تمام موسسات خیریه ) حمایت می کنیم به نوعی مشغول کار هستند اما درآمد آن ها کفاف زندگی را نمی دهد و لازم است حتماً حمایت شوند.برخی از زنان به خاطر شرایط خاص، تمایلی به کار خارج از منزل نداشتند. لذا مجمع خیرین با راه اندازی مشاغل خانگی همچون گلیم بافی و سبد بافی؛ منبع درآمدی برای آن ها ایجاد نموده و از بسیاری از آسیب های اجتماعی که با کار بیرون از منزل که ممکن بود به وجود آید جلوگیری کرده است.
افق کویر به یک نمونه از شرایط خاص اشاره کنید:
موارد فراوانی داشتیم که فرزندان طلاق بعد از اشتغال مادر خارج از منزل به علت سست بودن بنیان خانواده و تنها بودن در منزل به آسیب هایی دچار شدند.
افق کویر آیا خانواده هایی وجود دارند که در کار مشترکز سرمایه گذاری کرده باشند و یا باهم کار کنند؟
متاسفانه هنوز به سطح فرهنگ کار جمعی و گروهی نرسیده ایم و اکثراً علاقمندیم که به صورت فردی کار کنیم و حتی شیوه کار گروهی را نیز یاد نداریم که این ریشه در تربیت خانوادگی و نظام آموزشی ما دارد .
من خودم اوایل فعالیتم با همکاری بهزیستی دو گروه همیار در زمینه نانوایی و سبزی دایر نمودیم که از چند نفر از زنان سرپرست خانوار تشکیل میشد اما نتوانستند به صورت گروهی کار کنند.
افق کویر با توجه به تجربه‌ای که در این مدت پیدا کرده‌اید، آیا به نظرتان این افراد محکوم به زندگی در شرایط فعلی‌شان هستند؟ یا فکر می‌کنید قادر به تغییر آنند؟ اگر به نظرتان راه برون رفتی وجود دارد لطفا آن را توضیح دهید.
إِنَّ اللَّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّیٰ یُغَیِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ ... سوره رعد (آیه ۱۱)
(امّا) خداوند سرنوشت هیچ قوم (و ملّتی) را تغییر نمی‌دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند!
قطعاً هیچکس محکوم نیست در شرایط بدی که متولد شده یا بنا به اسباب و علل طبیعی برایش پیش آمده بماند و زندگی کند هرکسی قادر است با توکل بخدا و یاری دیگران بهترین زندگی را برای خود بسازد .
بدترین چیزی که مردم ما به آن دچارند یأس و ناامیدی است و این جمله معروف که تقدیر ما همین است .آستانه صبر و تحمل مردم کم شده و همه انتظار دارند یک شب ره صدساله را طی کنند . من خودم مددجویان زیادی داشتم که وقتی به کاری مشغول می شدند و انتظار داشتند همان دوماه اول بالاترین حقوق و مزایا را داشته باشند به همین علت سریع کار را رها و به کار دیگری مشغول می شدند . شاید ده شغل را امتحان و بسیار زود بخاطر تحمل پایین و شرایط سخت کار یا به علت پایین بودن درآمد آن را رها می کنند .

افق کویر به دنبال راه حلی برای رفع آن بوده اید؟
تنها راه حل تغییر در زندگی تلاش است همراه با صبر و توکل، هرکاری سختی خود را دارد. من همیشه خودم را برای مددجویانم مثال می زنم. روزی که من به این حرفه وارد شدم نه حقوق چندانی داشتم و نه حتی بیمه با وجود سختی کار، بسیار از جانب اطرافیان سرزنش میشدم و شغل های مختلفی را به من پیشنهاد میدادند اما از آنجایی که به این حرفه علاقه داشتم آن را رها نکردم که اگر صبر نکرده بودم قطعاً در جایگاهی که امروز هستم نبودم .
افق کویرمدتی است کودکان کار در سطح شهر مشاهده می شوند، مهم‌ترین ویژگی کودکان کار و خیابان چیست؟
کودکانی که در بافق در خیابان ها مشاهده می شوند هیچکدام بافقی نیستند و اکثراً از اتباع هستند. اورژانس اجتماعی شهرستان متولی رسیدگی به وضعیت این کودکان است
و بعد از بررسی توسط اورژانس اجتماعی و تأیید نیازمندی قطعی آن ها، ما نیز در کنار اورژانس جهت رفع مشکلات آن ها خواهیم بود.
افق کویر فکر می‌کنید این بچه‌ها به شما و همکارانتان اعتماد دارند؟ مثلا تا به حال پیش آمده مسائل‌‌شان را با شما در میان بگذارند؟ یا درباره کارهایشان با شما مشورت کنند؟
مسلماً این کودکان به ما مراجعه نمی کنند اما من خودم چندبن تبه با چند نفر از آن ها صحبت کردم .همکاران من نیز در سایر موسسات گاهی با خرید لوازم سعی کردند کمکشان کنند اما اگر آن ها واقعاً مشکل داشته باشند باید ریشه ای پیگیری شود.
افق کویر صحبت شما با مردم و مسئولین چیست؟
چندسالی است که با تشکیل مجمع خیرین میعاد فعالیت تمام موسسات خیریه هماهنگ و یکپارچه شده است تا از موازی کاری ها جلوگیری شود .از همه مردم عزیز و مسئولین شهرستان نیز استدعا داریم کمک ها و نیات خیر خود را از طریق موسسات به دست خانواده ها برسانند و یا حداقل قبل از کمک با موسسات خیریه هماهنگ شوند چون مددکاران ما اطلاعاتی دارند که شاید مردم عادی نداشته باشند و در حال حاضر ما در تمام نقاط شهرستان موسسه یا مرکز نیکوکاری فعال داریم که می توانند به آن ها مراجعه و کسب تکلیف نمایند.
طی سال ها خدمت در امور خیریه به مسائلی برخورد کردم که امروز به قطع یقین میتوانم بگویم هرچه خیرین و مردم ما کمتر به طور مستقیم با خانواده ها در ارتباط باشند به صلاح همه است .
با شناختی که من از تمام موسسات خیریه و مراکز نیکوکاری شهرستان دارم خوشبختانه همه افرادی مومن و خداترس هستند و می‌توانید مطمئن باشید که امانات شمارا به صورت کامل و با وسواس فراوان به دست اهلش می‌رسانند .

افق کویر صحبت پایانی شما با مددکاران؟
مجددا روز مددکار را به تمام عزیزان همه حرفه ایم تبریک عرض می کنم و امیدوارم عشق و رضایت الهی را سرلوحه خدمت خود قرار دهند تا از کاستی ها و بی معرفتی ها دلسرد نشوند.

الهام نصیرزاده