نمایش خبر نمایش خبر

مردم عاملین اصلی افزایش نرخ اجاره بها و املاک در بافق

مردم عاملین اصلی افزایش نرخ اجاره بها و املاک در بافق



الهام نصیر زاده| به گزارش هفته نامه افق کویر، هر ساله با شروع فصل نقل و انتقالات، میزان رهن و اجاره مسکن افزایش پیدا می‌کند، بنابراین در این دوران شاهد افزایش نرخ اجاره‌ها نیز هستیم؛ اما اکنون دوگانگی در این بازار مشاهده می‌شود، زیرا برخی معتقدند که در بازار رهن و اجاره همانند هر سال شاهد افزایش نرخ‌ها خواهیم بود، اما بسیاری نیز عقیده دارند که بازار مسکن دیگر کشش افزایش قیمت را ندارد.
هفته نامه افق کویر در گفتگو با بنگاه داران و شهروندان در این شماره به بررسی متغیرهای اثر گذار در اجاره بها پرداخته است
.ابوالفضل بنازاده که قریب به 20 سال است در این عرصه فعالیت دارد گفت: مالکین مسکن هرقیمتی خودشان تمایل داشته باشند ملک خود را می فروشند. در شهرستان بافق ناظر نداریم، اتحادیه املاک است؛ اما اتحادیه کارشناسی نداریم هر شخصی تمایل دارد که ملکش را گران بفروشد. 
وی درباره قیمت زمین شهرکهای زیتون و امام علی(ع) افزود: این موارد، شهرکهایی هستند که واگذار شده و آنچنان پیرو کارشناس نیستند و بعد از قیمت گذاری خودشان بالاتر از قیمت ملک خود را می فروشند و کسی هم نمی تواند مانع شود. 
 وی تصریح کرد: اگر قانونی تصویب می شد که حتما باید در بنگاه خرید و فروش انجام گردد؛ مطمئناً مردم هم راضی بودند؛ اما هیچ محکمه ای نیست و نمی توان مانع خرید و فروش غیراز قیمت کارشناسی شد. 
بنازاده درباره قیمتهای نجومی که تعیین می گردد بیان کرد: تفاوت قیمتی که کارشناسان قیمت گذاری می کنند حداکثر 20 میلیون تومان است. صاحب ملک با وجود اینکه نظر چند کارشناس را جویا می شود؛ اما بازهم چند ده میلیون ملک خود را بالاتر از قیمت کارشناسی به فروش می رساند. 
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ارزش منازل مسکن مهر همان قیمتهایی است که صاحبان ملک بیان می کنند اظهار داشت: نهایت قیمت با تمامی امکانات که شامل کابینت، موکت، پرده و... است 115 میلیون تومان بوده و قیمتهای بالاتر را خودشان می گذارند و خانه های دو واحدی که حیاط هم شامل می شود 7 الی10میلیونی بیشتر قیمت می زنند. 
 وی ادامه داد: گرانترین زمین تقریباً در محدوده امامزاده عبدا...(ع) است که ملک تجاری بالاترین قیمت را می خورد و هرچقدر به سمت آهنشهر برود قیمت کمتر می شود، حتی بلوار امام خمینی(ره) هم از قیمت پایین تری برخوردار است. 
بنازاده پیرامون اجاره بها گفت: در مجموع قیمت ملک و اجاره بها در بافق نسبت به استان بالاتر است و اگر به این روش پیش برود قیمت از استان بالا می زند و کسی که بخواهد سرمایه گذاری کند در استان سرمایه گذاری می کند به ضرر است و باعث می شود سرمایه از بافق بیرون برود. به طورمثال در بافق یک خانه 200 متری را با 3 میلیون پیش و 650 هزارتومان اجاره می دهند؛ درحالیکه در یزد هم همین منزل را با همین قیمت اجاره می دهند و حتی کمتر هم می توان اجاره کرد پس ترجیح می دهند به یزد بروند و برای کار هم به راحتی رفت و آمد می کنند، حتی خرج روزمره شان کمتر از بافق است و دلیلی برای اجاره کردن خانه گران آن هم در بافق نمی بینند. 
وی عنوان کرد: در بافق 90درصد مردم در خانه خودشان اسناد را قولنامه می کنند و به ما مراجعه نمی کنند. مردم باید خودشان بخواهند که قیمت ها پایین بیاید هر فردی که بخواهد گرانتر بفروشد، حتی اجاره بدهد این مشکل برمی گردد به خودشان و در آینده به مشکل برمی خورند هر کسی خانواده دارد فرزند – نوه و... و بعدها برای تهیه ملک به مشکل برمی‌خورند. 
وی تصریح کرد: نظر ما این است که اگر مردم می خواهند در آینده به مشکل برنخورند حتما با کارشناس کار کنند و قیمت کارشناسی بگیرند. 
باقری یکی دیگر از بنگاه داران گفت: بنگاهها دخالتی در گران شدن املاک ندارند. خود مردم هستند که کار خرید و فروش را انجام می دهند ما فقط نظر می دهیم که گران است؛ اما خود صاحبخانه قبول نمی کند و خودشان در خانه اقدام به اجاره یا فروش می نمایند و بین 80 الی 90 درصد در خانه قولنامه دستی نوشته می شود و هیچکار نمی توان کرد .
وی افزود: عمده ترین مسئله ای که مهم ی باشد قدرت خرید مردم است. آنها قدرت خرید بالایی دارند و خود مردم قیمت را بالا می برند.
وی در پاسخ به این پرسش که زمانیکه قیمتها صعودی بالا می رود آیا به ضرر مردم نیست؟ تصریح کرد: بستگی به عرضه و تقاضا هم دارد، زمانی جایی عرضه کم و تقاضا بالا است و زمانیکه عرضه بالا باشد، بهتر گرانتر است. 
یکی از شهروندان گفت: شهرداری مقصر است که قیمت زمینها بالا رفته، زمین مسکونی در بافق گیر نمی آید مزروعی است و تغییر کاربری نمی دهند. 
 خانم تشکری که همسرش حقوق ناچیزی دریافت می کند برای اجاره منزل به تمامی نقاط شهر مراجعه کرده و با اجاره های بالا مواجه گردیده قیمتهایی که هم اندازه حقوق همسرش یا حتی بیشتر است. وی فرزند مدرسه ای دارد و خرج ومخارج زندگی را با همین حقوق تأمین می کند 
علی گفت : در بلوار انقلاب تا یک حدفاصلی پروانه ساخت می دهند تا همین حد فاصل قیمت ها بین 300، 350 و 400  هزار تومان است، ولی دومتر آنطرف تر، چون پروانه ساخت نمی دهند متری 200 الی 250هزارتومان است نه آب  دارد و نه برق و گاز و مجبور هستیم زمین با فاصله کم از آن را با قیمت بالاتر خریداری کنیم. 
 یکی از ساکنین خیابان شهدا به سمت قاضی میرجعفر گفت: زمین افتاده در این محدوده زیاد است؛ اگر شهرداری این زمینها را جزو محدوده شهر بیاورد و به ساخت و ساز بیاندازد قیمت پایین می آید و چون زمین در بافق کم است قیمتها را بالا می زنند. 
بنگاه داری که تمایل به معرفی خود نداشت گفت : کسی که پول دارد به طور مرتب خرید و فروش می کند و مردم عادی توانش را ندارند قدرت خرید مردم کم شده، ولی زمانی خوب بود.
شایان ذکر است: رئیس اتحادیه مشاوران املاک کشور معتقد است رشد نرخ اجاره‌بها در سال جاری نسبت به سال گذشته نباید بیشتر از 10 تا 15 درصد باشد، چون اتفاق خاصی مبنی بر رشد قیمت مسکن رخ نداده است. همچنین او کاهش نرخ سود بانکی را در اجاره‌بهای مسکن بدون تاثیر می‌داند. اما سوالی که وجود دارد این است که به طور کلی کدام عوامل می‌توانند در اجاره‌بهای مسکن اثرگذار باشند؟
در این باره علی قائدی، نماینده دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن گفت: در عموم کشورها میزان اجاره‌بها متاثر از شرایط بازار مسکن از جمله میزان عرضه و تقاضای واحدهای اجاره‌ای و برخی از متغیرهای اقتصادی است. (1)
او گفت: در کمتر کشوری اجاره‌بها به صورت دستوری تعیین می‌شود و در برخی از کشورها نیز که محدودیت‌هایی در بازار اجاره اعمال می‌کنند محدودیت‌های اعمالی به لحاظ شرایط اقتصادی از جمله میزان تغییر در قیمت مسکن و نرخ تورم عمومی است و در شرایط نرمال اقتصادی و در صورت نبود تغییرات گسترده در شرایط عرضه و تقاضا، قیمت مسکن و اجاره‌بها در میان‌مدت و بلندمدت به میزان نرخ تورم عمومی افزایش می‌یابد.
(1) اقتصاد نیوز