نمایش خبر نمایش خبر

فاضلاب شهری بافق به شرطهاو شروطها

فاضلاب شهری بافق به شرطهاو شروطها



 

به منظور تامین دایمی آب مورد نیاز طرح های توسعه،حسب مطالعات انجام شده گزینه برداشت ،انتقال و تصفیه پساب شهر بافق با آبدهی در حدود ۱۲۰ لیتر بر ثانیه در دستور کار شرکت سنگ آهن مرکزی بافق قرار گرفت. بنا بر آنچه که پایگاه اینترنتی این شرکت آمده است: « این عملیات از تاریخ  06/11/1392 با هدف  استحصال ۱۲۰ لیتر در ثانیه آب جهت مصارف صنعتی شرکت از طریق قراردادهای نوع c و  e آغاز گردید. کل اعتبار طرح حدود 100 میلیارد تومان برآورد شد که از سال 1392 به مدت 36 ماه به طول خواهد کشید. »   اکنون این زمان به سر رسید و خبری از بهره برداری  این طرح که مدت 3 سال برای آن پیش بینی می گردید، نشد. این مسئله تا جایی پیش رفت که داد مدیرکل آب و فاصلاب استان را نیز بالا برد و در سفر به بافق که در اواخر دی ماه انجام شد، به صراحت گفت: « اجرای طرح فاضلاب شهری بافق با کندی پیش می رود» علی اسلامی سپس در لحنی مشفقانه گفت: « اجرای طرح فاضلاب شهری می تواند به عنوان یک منبع مطمئن برای صنعت شهرستان مورد استفاده قرار گیرد.  او به انتظار خودش هم اشاره کرد و افزود: « انتظار می رفت در حال حاضر خط شبکه شهری پیشرفت ۷۰ و تصفیه خانه پیشرفت ۵۰ درصدی داشته باشد. اسلامی رقم این طرح را بیشتر از آنچه که در برآورد اولیه شرکت بود عنوان کرد و آن را به عدد 250 میلیاردتومان نزدیک نمود و گفت:« به طور قابل توجه در اجرای طرح فاضلاب شهری عقب هستیم و امیدوارم با تصمیماتی که اتخاذ خواهد شد بتوان عقب ماندگی را به نحو مطلوب جبران کرد.»

 در بهمن ماه سال 1392 بود که کلنگ  فاضلاب شهری با حضور مسئولین استانی و شهرستانی به زمین کوفته شد. محمد جواد عسکری، مدیرعامل سنگ اهن مرکزی در این مراسم گفت: طرح فاضلای شهری بافق، جمعیت 65 هزار نفری این شهر را زير پوشش خواهد داد. این طرح با 200 کیلومتر لوله گذاری با قطر 225 تا 800 میلمتر، ظرف مدت سه سال تکمیل و آماده بهره برداری می گردد. اجرای این طرح در شبکه و تصفیه‌ خانه به طور همزمان است که ۲۴ ماه برای شبکه شهری و ۳۶ ماه برای ایجاد تصفیه ‌خانه زمان در نظر گرفته شده است. این پایان صحبت های مدیرعامل شرکت بود؛ اکنون الوعده وفا، سه سال شد ولی اجرای این طرح بر مراد دل مدیرعامل سنگ آهن نیست که نیست!  خبرنگار هفته نامه افق کویر تلاش کرد تا گفتگویی با مدیرعامل این شرکت داشته باشد ولی میسر نگردید و به ناچار به سراغ مرد شماره یک این طرح، یعنی مهندس حجت ا... عبدا... پور، مجری عملیات اجرایی طرح بزرگ شبکه فاضلاب شهری، رفتیم که با روی باز استقبال کرد و به پرسش های خوانندگان هفته نامه افق کویر پاسخ داد.

وی در پاسخ به این پرسش که علت این که طرح با کندی پیش می رود چیست؟ و چرا در مرحله ای کار به کل متوقف شد؟ گفت: طرح فاضلاب شهری حدوداً200 کیلومتر است که روستای مبارکه را نیز شامل می شود. برای سرعت بخشیدن به کار، شهر را به دو قسمت تقسیم و ناحیه "الف" به شرکت " کار آب پی " و ناحیه "ب" به شرکت "کویرنو آب یزد" تحویل گردید.

 از تاریخ 1/3/1393 عملیات اجرایی طرح آغاز شد و زمین به پیمانکار تحویل گردید.کاردر سال 94 به اوج خود رسید؛ یعنی حدود 70 هزار متر لوله گذاری شد؛ اما در سال 95 بحث قیمت سنگ و مسایل  مالی، اندکی بر روی روند و سرعت کار اثرگذار بود. نه تنها این طرح؛بلکه بیشتر طرح هایی که ما با آنها در ارتباط هستیم در سطح کشور در رکود بوده است.

عبدا...پور در پاسخ به این پرسش که آیا پیش از آغاز طرح میزان اعتبار ریالی آن مشخص و تأمین نمی شود؟ افزود: منابع ما داخلی است، این اعتبار تعیین کردن عموماً در پروژهای عمرانی است که آن هم عموماً محقق نمی شود. با وجود اینکه در سال 95 با رکود قیمت سنگ روبرو بودیم بازهم طرح فعال است و در 6 الی 7 جبهه مشغول به کار هستیم؛ مثل خیابان چهارده معصوم و فرعی های آن، انقلاب 20و 24 و شهرک امام حسین(ع)؛ هیچگاه کار را تعطیل نکردیم در حال ساخت منهول بودیم؛ اگر کار را تعطیل می کردیم بیش از این ضرر می کردیم و باید جریمه به پیمانکار پرداخت می کردیم.

وی در پاسخ به این پرسش که پیش بینی شما برای اتمام طرح با توجه به وضعیت فعلی چگونه است؟ گفت: زمانی که وضع مالی ما و سنگ آهن خوب بود روز شمار دایر و ما کار می کردیم. در نیمه اول سال 95 یکسری مشکلات پیش آمد که کنار گذاشته شد و اگر ما به همین منوال جلو برویم 12 الی 16 ماه آینده شبکه فاضلاب باید تمام شود؛ البته اگر بازار آهن خوب باشد.

عبدا... پور در پاسخ به این پرسش که تا به امروز چه محله هایی کار فاضلاب کشی آن به اتمام رسیده است و آیا کار به نیمه رسیده یا خیر؟ اظهار داشت: تاکنون در این مناطق کار شده است؛ از جمله: خیابان های عدالت و امام رضا (ع)، شهرک زیتون، شهرک امام علی(ع)، بخشی از کوی مناجات، شهرک امام حسین (ع)، بلوار امام علی (ع)، بلوار امام جعفر صادق (ع)، بخشی از خیابان شیخ محمد تقی بافقی(ع)، خیابان مسجد جامع، خیابان آتش نشانی، بخشی از بلوار انقلاب، بخشی از شهداء، باغ لردو، بلوار امام خمینی(ره)، بلوار شهید بهشتی. وی ادامه داد: ما باید 200 کیلومتر کار کنیم تا  طرح کامل شود و تا حالا 70 کیلومتر کار کرده ایم.

وی در پاسخ به این پرسش که گفته می شود طرح فاضلاب مطابق با استاندارد نیست و در آینده با مشکل روبرو خواهد شد ارزیابی شما به عنوان کارفرما چیست؟ عنوان کرد: اصولاً این سوالات کوچه و بازاری است و اگر کارشناس بیاید سوال کند، خیلی خوب هست که به ما بگوید کجای کار غیر کارشناسی است. این طرح این گونه نیست که مشاهده می شود تعدادی کارگر افغانی کار می کنند؛ بلکه از صفر تا صد با نظر کارشناسی آنها انجام می شود. این پروژه حداقل یکسال طول کشید تا مشاور آن را طراحی کرد؛ بعد از آن شرکت آب و فاضلاب آن را کنترل و تأیید می کند سپس به شرکت آب و فاضلاب تهران فرستاده می شود و در آنجا، یک تیم آن را بررسی و مهر و امضا می کند و به کارفرما جهت اجراء، ابلاغ می گرد. اینجا هیچکاری سلیقه ای نیست که حتی بخواهند عمق و قطر لوله و غیره را تعیین کنند.

 وی در پاسخ به این پرسش که در این مدت که کار انجام می دهید با چه مشکلاتی روبرو شده اید؟ گفت: مشکلات اجرایی زیاد داشتیم با توجه به اینکه مطالعات ژئوتکنیک هم انجام شده بود در بعضی معابر چاه فاضلاب خانه ها یا آب انبار بود که این امر در سرعت کار وقفه ایجاد کرده بود. در بافت قدیم خیلی معضل بود.

وی افزود: پیشرفت شبکه هم اکنون 39 و تصفیه خانه 9درصد می باشد. متوسط سرانه اجراء شبکه در ایران 5 تا 9 کیلومتر در سال است؛ اما توانستیم این عدد را به 27 کیلومتر در سال برسانیم.

مهندس عبدا... پور این خبر خوش را نیز داد که با نگاهی به روند کارگذاری شبکه در شهرهای دیگر؛ در بافق، با توجه به مشکلات نوع زمین، روند پیشرفت طرح مناسب و خوب بوده است. وی گفت: به عنوان مثال در شهر میانه، شروع طرح سال 1375؛ تقریبا 180 کیلومتر کار شبکه انجام شده؛ یعنی سالی 9 کیلومتر! وی افزود: در ساخت مخزن به سرعت خوبی دست یافتیم؛ به گونه ایی که در مدت 18 ماه 40 هزارمترمکعب مخزن ساخته و افتتاح شد. همین حجم کار در کشور به مدت 18 ماه کاملا بی سابقه بود. در حالی که مخرن 10 هزارمترمکعبی شیراز معروف به مخزن سعدی 48 ماه زمان برد؛ حتی مخزن 10 هزارمترمکعبی غرب تهران 36 ماه زمان بر گردید.

وی در پایان یادآور شد: تمامی طرح ها مطابق برنامه زمان بندی سال 1395 در حال اجراء است و پیشرفت طرح تا پایان مطابق برنامه خواهد بود.