نمایش خبر نمایش خبر

دیابت درمان ندارد

دیابت درمان ندارد



به گزارش هفته نامه افق کویر"سید محمود میرترابی باجگانی " متخصص داخلی، در گفتگو با هفته نامه افق کویر پیرامون بیماری دیابت که روز به روز در حال گسترش است و روش های مقابله با این بیماری به بیان مطالبی پرداخت که در ادامه می خوانید:
با گذشت دو سال از بحران کرونا، فراز ونشیب های آن، به مخاطره افتادن کل دنیا و هنوز دست و پنجه نرم کردن با عوارض آن و چالش های اجتماعی،علمی،سیاسی و حتی اخلاقی کرونا نباید از بیماری های مهم قبلی نظیر دیابت و فشار خون که به طور مزمن و همیشگی درجامعه روز افزون است، غافل بود.
به طوری که تحقیقات نشان داده است که دیابت در طول دوره کرونا به عنوان عامل تشدید و نقص سیستم ایمنی(به عنوان شایعترین عامل نقص ایمنی در کووید ۱۹ ) معرفی شده است و همچنین ۱۵% موارد به عنوان عارضه کرونا باعث ایجاد بیماری دیابت در افراد شده است.
همچنین دیابت به عنوان عامل قارچ سیاه در بسیاری از افراد کرونایی باعث تشدید بیماری یا مرگ فرد کرونایی شده است.
دیابت بیماری که
به هیچ کس رحم نمی کند

لازم است که با فروکش کردن کرونا توجه همگان به بیماری مهم قرن به عنوان عامل مهم مرگ و میر و عامل معلولیت در دنیا جلب شود. دیابت بیماری که رحم به هیچ کس نمی کند و بی محابا در حال پیشرفت و به جا گذاشتن عوارض است.
حدوداً ۵۰% بیماران دیابتی به درمان کامل می‌رسند
بیماری قلبی،کوری، نارسایی کلیه، نارسایی مغز و سکته های قلبی و مغزی و قطع اندام ها و خلع از روابط اجتماعی از جمله عوارض این بیماری است. بیماری دیابت را باید از چند پنجره نگاه کرد. اولین و مهمترین دیدگاه مسئله آموزش است. متأسفانه آمار نشان می دهد ۵۰% از افرادی که دیابت دارند از بیماری خود خبر ندارند و به طور تصادفی (مثل آزمایشات دوره ای) تشخیص داده می شود وباز نیمی از از این ۵۰% افراد که بیماری خود را می دانند به سمت درمان نمی روند واز کسانی که به درمان بیماری تن می دهند حدوداً ۵۰% به درمان کامل می رسند و عملاً حدود ۱۰الی ۱۵ درصد از بیماران دیابتی در حال درمان و تنیجه کامل هستند و این عدم آگاهی و عدم توجه به بیماری دیابت باعث می شود که ۹۰ % بیماران دیالیزی و ۷۰% بیماران CCU و ICU و ۵۰% قطع عضوها را در شرایط بحرانی دیابت ها تشکیل دهند.
لازمه کنترل دیابت و پایین آوردن این آمارهای خطرناک بسیج دلسوزانه مراکز تأثیر دار نظیر بهداشت، فرمانداری، بسیج، رسانه ها، امامت مساجد مخصوصا ائمه جمعه، مدیران گروههای فضاهای مجازی(مدیران ادارات به عنوان مسئول صدور دفترچه بهداشتی برای کارکنان) و بیمه‌ها می باشد.
۹۰% بحث دیابت، پیشگیری و کنترل دیابت است

۹۰% بحث دیابت، پیشگیری و کنترل دیابت است و فقط ۱۰% درمان عوارض می باشد که آن هم در نهایت به معلولیت می انجامد.
بحث دیگر غلط انگاری در دیابت است. به طوری که بسیاری از انگیزه منفی و دخالت های بیجا در درمان دیابت کارشکنی می کنند که از انواع این مغلطه ها می توان:
۱) ترس از تزریق انسولین
۲ ) ترس از داروی مهم و اول دیابت یعنی متفورمین که به طور غلط فکر می شود برای کلیه مضر است.
۳) روی آوردن محض به داروهای گیاهی
۴) غلط انگاری درمورد اثرات مواد مخدر که به طور کاذب قند را پایین می آورد.

بیماری کبد چرب ارتباط مستقیمی با اضافه وزن و دیابت دارد

یکی از موارد مراجعه به درمانگاهها کبد چرب می باشد که ارتباط مستقیمی با اضافه وزن و به خصوص با بیماری دیابت دارد و اکثر اشخاص با ندیده گرفتن علت کبد چرب با یک سونوگرافی در دست گرفته برای کبد چرب مراجعه می کنند و فکر می کنند کبد چرب بیماری جداگانه و درمان جداگانه دارد. در حالی که باید گفت کبد چرب به خاطر عدم توانایی انسولین در سوخت و ساز قند خون و در نتیجه اضافه بار قند در جریان خون باعث می شود قند در کبد به صورت چربی ذخیره شود و سلول های کبد که باید آزادانه عملکرد داشته باشند پر از چربی شوند.
درمان مشترک کبد چرب و دیابت از طریق کاهش وزن

لذا یکی از درمان های مشترک کبد چرب و دیابت کاهش وزن از طریق رژیم تغذیه و ورزش مداوم می باشد. درمان اصولی و اولیه با تغییر روش زندگی به صورت مصرف روزانه سبزی، میوه، لبنیات کم چرب، روغن گیاهی به جای روغن حیوانی، مغزیجات، ماهی و پرهیز از یبوست شکم می باشد.
ورزش با انگیزه و نیت درمانی روزانه ۲۰ دقیقه به طور منظم ترجیحاً هر روز عصر جهت خون رسانی به اعضای حیاتی بدن و ترغیب کبد جهت سوخت و ساز مواداضافی بدن و رفع کبد چرب و کنترل دیابت توصیه می شود.هنگامی که پیشگیری و دقت لازم برای دیابت انجام نشده نیمی از افراد بدون تشخیص می مانند.
برنامه درمانی برای آن عده افراد دیابتی که از بیماری خود آگاه نبوده و تازه تشخیص داده شده در همه بیمارستان ها از جمله بیمارستان حضرت ولی عصر(عج) بافق به صورت ذیل می باشد که همه موارد ذکر شده به خوبی انجام نمی‌شودمگر با همکاری و انگیزه مثبت بیمار:
۱) ما معتقدیم بیماری دیابت مانند افتادن سنگ در استخر است که با ایجاد موج تا انتهای دیواره استخر پیش می رود. بنابراین دیابت تمام اعضای بدن را با امواج منتشر شده خود درگیر می نماید. پس در همین ابتدا بررسی قلب با تست ورزش توسط متخصص قلب، بررسی کلیه، چشم، مغز انجام می شود تا درگیری این اعضاء مهم و حیاتی در حداقل ممکن کشف و جلوگیری شود.
۲) مورد دوم آموزش بیماران جهت نحوه تزریق انسولین یا مصرف داروها و مراجعه به موقع جهت نتیجه درمانی و یک موضوع مهم که بسیار تأکید می شود" خود کنترلی" در منزل و پر کردن فرمهای کنترل قند در منزل توسط بیمار می باشد که این خود کنترلی دردرمان و پیشگیری عوارض دیابت بسیار مهم و حیاتی است.
۳) سومین اقدام مهم رژیم غذایی است که توسط کارشناس تغذیه و بسیار شفاف بر اساس فرهنگ غذایی بیمار و پیگیرانه انجام می شود

آن چه در مورد دیابت به طور خلاصه می توان گفت: این که

۱) دیابت درمان ندارد ولی کنترل آن زندگی قابل قبول نزدیک به زندگی معمولی را دربردارد.
۲) خواست بیمار در پیشگیری و درمان و کنترل دیابت بسیار مهم است که آموزش به بیمار نقش عمده ای در این امر دارد.
۳) رویکرد به یک روش علمی و پرهیز از مغلطه های موجود در مورد دیابت موفقیت افراد در کنترل دیابت و جلوگیری از عوارض را به همراه دارد.
سخن آخر

مرکز دیابت شهرستان بافق واقع در کلینیک بیمارستان حضرت ولی عصر(عج) افتخار دارد که با حضور فعال کارشناسان و متخصصان دخیل در امر کنتررل دیابت و با برنامه ریزی دقبق در خدمت همشهریان عزیز باشد.
در پایان از بیماران عزیز مخصوصاً خویشان نزدیک آنها استدعا دارد با اطلاع دقیق علمی و از مجاری قابل اعتماد علم و آگاهی خود را نسبت به عوارض وخیم و اهمیت کنترل دیابت بصورت خیرخواهانه و قربه الی ا… و بصورت زکات علم در اختیار بیماران دیابت قرار دهند.

معصومه غلامرضاپور|

 

 

ارسال یک دیدگاه