نمایش خبر نمایش خبر

خالق صورتجلسه هشتم شهریورماه 1393چه کسانی بودند؟

خالق صورتجلسه هشتم شهریورماه 1393چه کسانی بودند؟



 به گزارش هفته نامه افق کویر، سال 1393 هست. اینجا بافق؛ دیار مردمانی صبور و قانع پیشه؛ مردمانی با مناعت طبع بالا که حاضرند داغی آفتاب بافق و سرمای سوزان بافق را تحمل کنند؛ اما دست از سرزمین پدری خود نکشند. اینجا بافق هست سرزمینی به وسعت جغرافیاییش با نخل های سر به آسمان کشیده! اینجا بافق هست دیار شعر و ادب؛ سرزمین امام زادگان واجب التعظیم؛ دیار جوانان غیور و پر صلابت! اینجا بافق هست دیار شیرزنان و دختران بالنده که هم دوش با مردان، بر سر اهداف بلند خود تا حصول نتیجه می مانند.

مروری بر رویداد شهریورماه 1393

بافق را «بهشت معادن» نامیدند که بیش از 480 کانی در این منطقه یافت می شود. شغل مردمان تا پیش از کار در معدن کشاورزی و دامداری بود ولی از سال 1342 که دشنه جویندگان طلا بر کوه چغارت خورد کشاورزی و دامداری را رها کرده به سمت این «خال سیاه» رفتند. (در افواه همان چغارت است که از دور برای مردمان بافقی چون خال سیاهی خودنمایی می کرد) کشاورزی و دامداری بافق؛ اگرچه رو به نابودی کامل نرفت ولی از رونق اولیه ایستاد.
دولت در سال 1350 تصمین گرفته بود تا کارخانه ذوب آهن را در بافق و در مجاورت سنگ آهن احداث کند و ضمن این که آب زاینده رو به سمت کویر می آید و کویر تشنه را رفع عطش می کند؛ اما دست های پنهانی مانع از ایجاد این کار شدند و در عوض خط آهن کشیدند و روزانه دو قطار باری سنگ آهن را به کارخانه ذوب آهن اصفهان انتقال دادند و از آنجا خالی باز گردیدند که هنوز هم تکرار می شود.
شرکت سنگ آهن مرکزی که تنها شرکت حاضر در ایران است که بر بخش عظیم پهنه فلات مرکزی ایران به امر اکتشاف و استخراج معدن مشغول بود؛ اما چون آهن چغارت بافق از خلوص 68 درصد برخوردار بود و به عنوان معدن روباز تلقی شد مرکزیت سنگ آهن ایران به این شرکت داده شد تا این که در سال 1300 زمزمه خصوصی شدن این معدن به پیش آمد؛ اما چون به عنوان یک معدن بزرگ شناخته می شد برای این که به بخش خصوصی راحت تر واگذار شود بسیاری از معادن و آنومالی های زیرمجموعه آن به شرکت ها دیگر واگذار شد و کم کم سنگ آهن مرکزی محدود به خود چغارت و سه چاهون و چند معدن دیگر شد. تا این که زمزمه قوی تر شدن واگذاری معدن به بخش خصوصی بیشتر شد و از اینجا به بعد دست های در کار شدند تا سرنوشت معدن به گونه ای دیگر رقم بخورد که در نهایت نیز همان هم شد.

اعتصاب یا اعتراض اولیه کارگران قریب به 45 روز طول کشید

اعتصاب یا اعتراض اولیه کارگران قریب به 45 روز طول کشید و در این میان استانداری وقت یزد فقط و فقط نظاره گر بود و به نوعی حمایت می کرد. اکنون پس از گذشت 11 سال متوجه می شویم که صبر استانداری به چه علت بوده است.برخی از آگاهان معتقد هستند به این علت بود که مدیریت این معدن از استان یزد خارج نشود؛ یعنی مدیرعامل انتخابی گوش به حرف مسئولان محلی داشته باشد. مساله ایی حساسی بود که معدن خود را تافته جدا بافته از سایر ادارات و نهادها می دانست و حتی حاضر نبود در جلسات اداری فرمانداری حضور یافته و یا به مردم خدماتی در خور بدهد. مدیرانش از سوی تهران انتخاب و عزل و نصبش نیز با آنها بود. راقم سطور به یاد دارد که فرماندار وقت دولت احمدی نژاد(ذبیح ا... خواجه ای) به صراحت عنوان می کرد که«مدیریت سنگ آهن گوش به حرف من که نماینده عالی دولت در بافق هستم نمی کند.» اکنون سفره پهن بود و تنور آماده نان ؛ استانداری یزد وارد عمل شد و ابتکار اعتراضات را به دست گرفت و کار به جایی رسید که استانداری در عزل و نصب مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی خود را سهیم کرد.
اعتراض به خصوصی سازی شرکت سنگ آهن مرکزی کم و بیش ادامه داشت تا این که« پلیس در روز سه شنبه ۲۸ مرداد 1393«امیرحسین کارگران» و «علی صبری» از کارگران معدن رابازداشت کرد؛ اما تلاشش برای بازداشت ۱۶ کارگر دیگربه نتیجه نرسید. کارگران در پی این بازداشت‌ها، از ساعت ۱۰ سه شنبه شب
تولید را متوقف کرده و دست از کار کشیدند. پلیس به قصد متفرق کردن تحصن کنندگان و بازداشت ۱۶ کارگری که پس از اطلاع از صدور حکم بازداشت‌شان به معدن پناه آورده بودند، در روز چهارشنبه در معدن مستقر شد. (ایلنا) در میان این اسامی نام رئیس شورای اسلامی وقت شهر بافق یعنی مهندس محمد حسن تشکری هم بود؛ تشکری که مدیر معدن سه چاهون نیز بود در روشنگری پشت پرده ابعاد این خصوصی سازی بارها سخنرانی کرده و خواستار آن شده بود که خصوصی سازی بدین شکل صورت نگیرد و مطابق با اصل 44 قانون اساسی به شکل کامل و با در نظر گرفتن حقوق عامه مردم و کارگران روی بدهد و منافع آن برای شهروندان و روستاییان باشد؛ اما شورای تامین شهرستان بافق به ریاست سید مهدی طلایی مقدم چیز دیگری می خواست و آن هم بازداشت این کارگران تا زهر چشمی از سایرین گرفته شود؛ در نتیجه این کارگران از دست پلیس فرار کردند تا این که پس از چند روز نیمه شب یکم شهریورماه 1393، پنج کارگر شرکت سنگ آهن مرکزی که یکی از آنها رییس شورای اسلامی شهر بافق؛ یعنی «محمدحسن تشکری» بود بازداشت شدند؛ مابقی نیز شامل «علی‌محمد تشکری»، «کاظم کارگران»، «رضا دهستانی»، «رضا خواجه‌زاده» و «محمدرضا ایرانی» و جلیل کمالی(صاحب خانه) هم همین رفتار با آنها شد. (افق کویر، شماره ...)

تجمع 13 روزه خانواده های بازداشتی در محل فرمانداری

صبح روز بعد خانواده این بازداشتی ها در محل شرکت سنگ آهن مرکزی تجمع کرده و اعتراضات وارد مرحله جدیدی شد. سپس خانواده این کارگران در محل فرمانداری تجمع کردند و با نصب چادر 13 روز در آنجا ماندند. اقامت آنها به جایی رسید که مهم ترین خبر خبرگزاری ها شده بود و دائما این رویداد در رسانه ها به غیر از صدا و سیما انعکاس داشت.

امام جمعه وقت از برپایی نماز جمعه خودداری کرد
و کار به جایی رسید که آیت ا... حاج سید جواد سلیمانی خواستار آزادی آنان شد و حتی از برپایی نماز جمعه خودداری کرد.
وی گفت: از روز شنبه (1شهریورماه) هر روز با مسئولین استان تماس تلفنی داشته و دارم. سه‌شنبه هفته گذشته، عده‌ای همراه من به یزد آمدند در حضور آیت‌ا.. ناصری و رئیس شورای سیاست‌گذاری مسایل مطرح شد. در آنجا گفتم جریان باید حل شود، اگر حل نشود نمازجمعه این هفته را نمی‌خوانم و با قاطیعت اعلام کردم. همان روز آیت‌ا... ناصری تماس‌های زیادی در این رابطه گرفتند و آنها هم قول دادند کارگران بازداشت شده آزاد شوند، این خواسته خود من هم بود. این گفته امام جمعه بافق تکبیر جماعت نمازگزاران را در برداشت.
حجت الاسلام سلیمانی افزود: به آنها گفتم مردم بافق ولایت محور، متدین و پاک هستند، سابقه مبارزاتی و جبهه آنها را ببینید! کسانی که در راه اسلام خدمت کردند، چرا به آنان اتهام زدند. اگر گروهی از کارگران اعتراض کردند تحصن نبوده! گاهی پسر و پدر هم نسبت به هم اعتراض دارند.
سلیمانی خطاب به مسئولین اعلام کرد: جواب مردم را بدهید! سه ماه قبل نامه نوشتم و گفتم بیایید جواب مردم را بدهید و مشکلات را بررسی کنید. کسی با نظام اختلاف ندارد، مردم پیرو ولایت و طرفدار دولت هستند؛ چرا باید بی‌تفاوت باشید! جواب مردم را بدهید. مردم در مدت چهل روزی که نشستند و اعتراض کردند عکس العملی را نشان ندادند.
امام جمعه بافق افزود: به قرآن مجید و به مادرم فاطمه الزهرا(س) قسم دلم برای زنان و بچه‌هایی که یک گوشه بنشینند در هوای گرم با نبود امکانات، خون هست.
وی ادامه داد: گروهی بیایند، بررسی کنند و خواسته‌های مردم را برآورده کنند. تکیه گاه ما شرکت سنگ‌آهن است. باید حرکت‌های جوارمعدنی شروع شود و در کنار هم مشکلات مردم حل شود.
سیدجواد سلیمانی گفت: خدا را گواه می‌گیرم از هیچکس شکایت نکرده و نخواهم کرد. مردمی که در کنار من هستند و من در کنار آنها هستم نباید خدای ناکرده اتهام به آنان زد، مردم پاک و متدین هستند.
وی تصریح نمود: مردم خلاف قانون حرکت نمی‌کنند و قانونمدار هستند و خواسته غیرمشروع نخواستند؛ چرا توپ را مرتب به زمین ما می اندازید مسئولین چرا از تهران نمی‌آیند تا پاسخگو باشند.
امام جمعه بافق اعلام کرد: خدا شاهد هست در چهل و هشت ساعت گذشته هزاران تلفن از تهران به من زده شد که جواب ندادم. مردم بزرگوار در این شهر مانده‌ام و می‌میرم شما باید تشییع جنازه‌ام کنید. من در کنار شما برای رسیدن به حقوقتان هستم.
وی تأکید کرد: حقوق قانونی باید ادا شود، امنیت شغلی باید تضمین شود، قولها باید به آن عمل شود، بازداشت‌شدگان باید آزاد شوند. توصیه‌ای که به خواهران و برادران دارم این هست که هیچکس حریم دیگری را نشکند آرام سخن بگویید شخصیت همدیگر را نگه دارید. نمی‌گویم بنشینید یا ننشینید خواسته‌های مشروعتان را مطرح کنید امیدوارم حل شود.
سلیمانی افزود: خدا را گواه می‌گیرم همانگونه که شما خواب ندارید من هم ندارم! استراحت ندارم! هر تلفنی که مادری یا خواهری به من می‌زند قلبم آتش می‌گیرد. سعه صدر و متانت خود را حفظ کنید، حرکتی انجام نشود که باعث تشنج شود، دشمن آماده است از این حرکتها سوء استفاده کند.
همه مسئولین در استان موظف هستند پیگیری کنند تا به لطف الهی فرزندان ما آزاد شوند.
امام جمعه بافق در پایان خطبه‌های نماز جمعه خطاب به مردم بافق گفت: قابل نیستم و خاک کف پای شما هستم، برای همه شما ارزش قائلم، متانت و صبوری خود را حفظ کنید، با پیگیری انشاا.. مشکلات حل شود. شنیدم دیشب دعای کمیل داشتید خدا را به امیرالمؤمنین (ع) قسم می‌دهم که یاریمان کند.
مطمئن باشید که با دعا مشکلات حل می‌شود. ما خود را فدای ولایت می‌کنیم فدای نظام می کنیم، ولی فدای سنگ نمی‌کنیم. (افق کویر، شماره ....)
بلاخره این صبر و بردباری کارگران بازداشتی و پیگیریهای مسئولین منجر به آفرینش صورتجلسه ای شد که موسوم به صورتجلسه هشتم شهریورماه 1393 شد. در این صورتجلسه آمده است:

خصوصی‌سازی 28.5 درصد منتفی شده است

براساس توافقنامه‌ای که با حضور معاون امنیتی وزیر کشور، قائم مقام وزیر کار و معاون سیاسی امنیتی استاندار یزد تنظیم و توسط امام جمعه بافق، فرماندار و اعضای شورای شهر و مسئولان مرتبط با این موضوع در شهرستان بافق امضا شد، خصوصی‌سازی 28.5 درصد منتفی شده است.
از آنجا که امام جمعه، مسئولان ذیربط شهرستان بافق و اعضای این شورا توافقنامه را امضا کردند کارگران هم پذیرفتند به محل کار خود بازگشتند.
راه‌اندازی چرخه صفر تا 100 درصد چرخه فولاد در بافق، امنیت شغلی کارگران، پیگیری و همکاری مسئولان فولاد کشور برای تحقق اختصاص 15 درصد از سهام شرکت سنگ‌آهن به عمران و آبادانی بافق از عمده مفاد توافقنامه امضاء شده است.
مقرر شد مسئولان فولاد کشور هر چهار ماه یک بار گزارشی از روند پیشرفت واگذاری 15 درصد سهام سنگ‌آهن به شهرستان بافق ارائه دهند.
مسئولان فولاد کشور و مدیران ذیربط در استان یزد و شهرستان بافق باید موضوع 15 درصد مورد بحث را تا حصول نتیجه نهایی پیگیری کنند.
مدیران فولاد کشور تا آخر شهریور ماه جاری موظفند روند طرح های راه‌اندازی کارخانه فولاد بافق را با ذکر جدول زمانبندی و میزان سرمایه‌گذاری به اطلاع مسئولان استان و شهرستان برسانند.
مدیرعامل و معاونین صندوق بازنشستگان فولاد کشور هم هر دو ماه یکبار باید در شهرستان بافق تشکیل جلسه دهند و موضوع تکمیل چرخه فولاد این شهرستان را پیگیری کنند.

محمد حسین تشکری|