نمایش خبر نمایش خبر

توجه به مشکلات کشاورزان و رفع دغدغه های آنان

توجه به مشکلات کشاورزان و رفع دغدغه های آنان



گذشتگان  به خوبی می دانند؛ بافق تا پیش از کشف معادنش، یک قطب کشاورزی بوده است. در این شهر، قنات های بزرگی؛ مانند  «هنیه، فاضلیه، عنایت آباد، یمامه، یوسف شاهی و ... »(1) از یک سوی شهر بدان سوی دیگر امتداد داشته است. این قنات ها برای خود ملاک و معیار معینی داشتند و بر اساس رویه ایی مشخص عمل می کردند که همه کشاورزان از آن منتفع می گردیدند. این حالت وجود داشت تا این که ذخایر معدنی در اینجا کشف شد و کشاورزان دیروز بافقی به عنوان نیروی کار معدنی، در معادن به شغل کارگری مشغول شدند و به «حقوق سر برج گرفتن» قانع گردیدند. بر همین اساس، رفته رفته کشاورزی بافق از حالت سودآوری به سمت «داشتن زمین» رفت؛ یعنی فرد زمین مزروعی خود را می کاشت، تنها به دلیل این که ملکش تحت تصرف او باشد. تا این که طرح احیاء نخیلات از سال 1376 کلید خورد و جهش قابل ملاحظه ایی در کشاورزی بافق رخ داد؛ به گونه ایی که خرمای بافق هر سال، نسبت به سال پیش بهتر شد و توانست حرفی در بازارهای داخلی شهر و استان داشته باشد.  
هم اکنون؛ «مهم ترین دغدغه یک نخل کار در بافق، نبود سردخانه در مجاورت مزرعه خودش می باشد تا بتواند خرما را برای فصول مورد نیاز ذخیره کرده و بعد متناسب با قیمت در بازار عرضه کند. »(2) 
در اینجا وظیفه ذاتی جهاد کشاورزی، حمایت همه جانبه از کار تولید کشاورزی است. این حمایت در قالب قانون بوده و دولت جهاد کشاورزی را مکلف کرده تا در این خصوص برنامه ریزی کند؛ یعنی:« امور پژوهش، آموزش و ترویج کشاورزی که شامل؛ بهره برداری از فنون پیشرفته بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک در بخش کشاورزی، تدوین شیوه های مناسب و استفاده از فناوری های نوین توسعه کشاورزی و دامی، متناسب با شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور و نیز  افزایش بهره وری، کاهش ضایعات و بهبود کیفی تولید محصولات و فرآورده های بخش کشاورزی» (3)
سال پیش، در جریان برگزاری جشنواره نخل در بافق، در حضور مسئولین وزارتخانه مشکل نخل کاران بافقی مطرح شد و مقرر گردید تا در صدور مجوز برای سردخانه تسریع شود تا این که هفته پیش رئیس جهاد کشاورزی بافق اعلام کرد: « بزودی 6 سردخانه با ظرفیت هر کدام 100 تن رونمایی خواهد شد و برای خرید دستگاههای آن تا 80 درصد تسهیلات اعطاء می گردد.» (4 )  اما این موضوع با آشفته بازاری الان سازگار نیست و می طلبد تا جهاد کشاورزی این مسئله را هر چه سریع تر حل و فصل نماید؛ چرا که محصول کشاورزی از قوانین دست و پاگیر اداری اطاعت نخواهد کرد و اگر جهاد کشاورزی حمایت خود را از این طرح بردارد؛ هر آینه زحمات این چندین ساله بر باد فنا خواهد رفت. پس به نظر می رسد که راه دستیابی به این موفقیت جزء توجه به مشکلات کشاورزان و رفع دغدغه های آنان میسر نخواهد بود.  
منبع:
(1) ویکی پیدیا
(2) هفته نامه افق کویر به شماره 950 به تاریخ 30/6/1399، صفحه 1
(3) https://www.maj.ir
(4) هفته نامه افق کویر به شماره 950 به تاریخ 30/6/1399، صفحه 7