نمایش خبر نمایش خبر

تالو گردانی، آیین طلب باران

تالو گردانی، آیین طلب باران



 

به گزارش هفته نامه افق کویر؛ آیین کهن و دیرینه تالو گردانی از قدیم در روستای قطرم واحتمالأ در دروستاهای دیگر نیز با اشکال متفاوت تر مرسوم بوده است.
تالوگردانی نمادی است که بدین وسیله مردم از خداوند طلب ریزش باران
می نمایند.
این مراسم بدین شکل برگزار می گردد:از بین مردم روستا که ندرتأ جوانان و نوجوانان در این کار شرکت دارند یک نفر با انداختن دستمال بزرگی بر روی سر (ازنوع روستایی)
وزنگوله ای بر دست که مردم هم او را همراهی می نمایند به درب خانه های مردم مراجعه می کند و از صاحب خانه طلب نذری برای طبخ آش جهت دعای باران و یا شکلات و یا وجه نقد مینمایدصاحب خانه به فراخور توانش نذری خود را به تالو هدیه مینماید.معمولأ برخی از صاحب خانه ها برای اینکه تالو هم فیضی برده باشد با سطل آب از بالای پشت بام پذیرایی میکنند این بدین منظور انجام می شود که باران نزدیک است تو خوش قدم بودی.

جالب اینکه بقیه هم از آب پشت بام بی نصیب نمی مانند و اعتراضی هم به خیس شدن خود نمی کنند مراسم با خواندن اشعاری انجام می‌گیرد بدیدن مضمون:
تالو متالو
وقت گل شفتالو(هلو)
تالوی ما چیزی میخواد
گندم سر تفحه میخواد
وقت گل شفتالو:یعنی به اواخر بهمن و اوایل اسفند که همزمان با بازشدن شکوفه درختان بادام و هلو درروستاهاست اشاره دارد.
تالوی ما چیزی می خواد:یعنی برای طلب باران باید هدیه باارزشی به تالو پیش کش داد تا در وقت مناسبی با خواندن دعا جهت نزول باران و طبخ آش در مصلای قطرم بین اهالی پخش شود.
گندم سر تفحه می خواد:معمولا کشاورزان برای کاشت گندم مقداری از گندم برداشت شده از سال قبل را برای سال زراعی جدید کنار میگذارند به همین دلیل تالو هم با خواندن این شعر به صاحب خانه گوشزد میکنه اگر میخواهی سال پربرکتی داشته باشی و مانند سال قبل بتونی گندم سال جدید رو کنار بگذاری باید مقداری رو هم به من بدهی تا من دعا کنم باران ببارد.
درقدیم مرسوم بوده به تالو گندم یا آرد گندم میدادند تا نانی پخته شود و یا با آرد آشی پخته شود و بین اهالی تقسیم شود به همین خاطر این شعر خوانده میشود.
شایان ذکر است مراسم تالو گردانی به ثبت ملی رسیده است.