نمایش خبر نمایش خبر

به آزمایشگاه تعهد دارم

به آزمایشگاه تعهد دارم



به گزارش خبرنگار افق کویر، شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در سال ۱۳۳۴ برای اولین بار با نام شرکت مهندسین مشاور "جان و مولم" جهت تحقیق و مطالعه خاکهای ایران در ساخت راههای اصلی تحت عنوان آزمایشگاه خاک شناسی در دانشکده فنی دانشگاه تهران فعالیت خود را آغاز نمود.
این شرکت و پس از ۲ سال این آزمایشگاه تحت نظر سازمان برنامه و بوسیله شرکت Aman And whitney برای مدت یکسال دیگر به کار خود ادامه داد و سپس مستقیماً زیر نظر سازمان برنامه و با مسئولیتها و شرح وظایف جدید شروع بکار کرد.
در سال ۱۳۴۲ به استناد مصوبه شماره ۴۲۹۶ هیئت وزیران با نام آزمایشگاه فنی خاک شناسی تغییر نام یافت. در سال ۱۳۵۰ این مرکز به دلیل حجم بالای پروژه های بخش عمرانی، راه سازی و سایر پروژه های مرتبط با وزارت راه و ترابری و مصوبه شماره ۱۴۴۹۱۴ هیئت وزیران با نام آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک به وزارت راه و ترابری انتقال یافت.
سپس در سال ۱۳۶۳ اساسنامه آن با نام شرکت سهامی آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک به تصویب مجلس شورای اسلامی و به تائید شورای محترم نگهبان رسید. نهایتاً در سال ۱۳۸۴ نیز به استناد مصوبه شماره ۱۱۸۸۷ت/۳۲۷۲۴ هیئت محترم وزیران جایگاه این شرکت در نظام فنی و اجرایی کشور ارتقا یافته و در حال حاضر بصورت یک شرکت صد در صد دولتی و مادر تخصصی فعالیت می نماید. در ادامه برای آشنایی شما خوانندگان عزیز گفتگویی اختصاصی با " "حسین عبداللهی ده عسکری" یکی از پرسنل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شهرستان بافق انجام شده است.
ابتدا وی به معرفی بیشتر خود پرداخت و گفت: از سال ۱۳۸۷ به مدت سیزده سال در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک شهرستان مشغول به خدمت هستم؛ اینجانب از طریق اداره کار و اشتغال شهرستان بافق که در آن زمان جویای کار بودم به یکی از شرکت های پیمانکاری معرفی و از آنجا به آزمایشگاه معرفی شدم.
وی افزود: با توجه به اینکه آزمایشگاه وظیفه کنترل کیفی پروژه ها را برعهده دارد و کاملاً تخصصی می باشد در ابتدای کار به صورت آزمایشی مشغول به فعالیت شدم تا الان که در خدمت شهروندان هستم.
عبداللهی با اشاره به فعالیت پرسنل آزمایشگاه خاک در سه حوزه مختلف عنوان کرد: حوزه صحرایی، کارگاهی و اداری تقسیم بندی می شود؛ که اینجانب در سه حوزه در این مدت فعالیت داشتم و اکنون به عنوان کمک تکنسین در قسمت اداری فعالیت دارم.
وی در خصوص مسئولیت خود در قسمت اداری اعلام کرد: تنظیم گزارشات مشتریان را برعهده دارم به این صورت که پرسنل صحرایی به همراه کارشناسان محل پروژه های عمرانی نسبت به نمونه برداری اقدام می‌نماید؛ که این نمونه‌برداری شامل عملیات بتنی خاکی قیر و آسفالت تی نمونه‌برداری مصالح سنگی و آزمایشات غیر مخرب می باشد و پس از انجام آزمایشات کارگاهی و تکمیل آن به بنده ارجاع می‌گردد تا نسبت به تنظیم گزارش آن اقدام شود.
حسین عبداللهی از مشکلات موجود در آزمایشگاه با توجه به اینکه این گزارشات کاملاً فنی و دشوار و نیاز به دقت بالامی باشد؛ بیان داشت: کمبود لوازم و تجهیزات و کامپیوتر و کیفیت پایین لوازم نیز باعث بروز مشکلاتی در این زمینه گردیده است.
وی توضیح داد: در گذشته گزارش به صورت دستی و کاربردی تنظیم می‌گردید؛ سپس ارتقا وگزارشات تا چند سال گذشته به صورت نرم افزار کیفیت تنظیم و ارائه به مشتریان می گردید در حال حاضر به صورت سامانه و اینترنتی می‌باشد؛ که گزارشات از کیفیت بسیار بالایی برخوردار می باشد؛ اما به خاطر قطعی اینترنت امکان دارد در بسیاری از مواقع گزارشات به موقع تحویل مشتریان نگردد و سرعت تنظیم گزارشات کاهش پیدا کرده است که در بسیاری مواقع مجبور هستم در روزهای تعطیل و خارج از وقت اداری حتی شب ها در اداره حاضر شوم.
صبح تا شب در بیابان

عبداللهی از میزان رضایتمندی با بیان این کلام که راضی ام به رضای خدا در حیطه کاری خود گفت: من همه تلاشم را انجام می‌دهم تا کارم را به نحو احسنت انجام دهم؛ مثلا همیشه در بیابان و صحرا به عنوان نیروی صحرایی بودم. صبح به بیابان جهت پروژه‌های صحرایی و عمرانی جهت نمونه برداری و کنترل کیفی مراجعه و شب نیز برمی گشتم.

بانور خودرو کار می کردم
وی گفت: حتی گاهی مواقع با نور خودرو نمونه برداری مساله انجام می‌دادیم و تعهدی بود که به آزمایشگاه داشتم و دارم. قبلا نیروی شرکت پیمانکاری بودم و کل حقوق و مزایای من از شرکت تامین می گردید و در پرداخت‌ها مشکل داشتیم و مبلغ هم کم بود و در حال حاضر هم که نیروی آزمایشگاه هستم همچنان حداقل حقوق و مزایا را دریافت می کنم.

ساماندهی نیروهای شرکتی
حسین عبداللهی در پایان از مسئولین خواستار شد و عنوان کرد: ضمن تشکر از همکاران علی الخصوص آقای "مهندس محمدیان" رئیس آزمایشگاه که همواره از پرسنل حمایت کردند و در حال حاضر از ایشان تقاضامندم؛ باتوجه به شرایط بد اقتصادی برای افزایش حقوق و مزایا، ساماندهی نیروهای شرکتی نسبت به تبدیل وضعیت و با توجه به کار بسیار جهت جذب نیرو و تجهیزات و سیستم های اداری اقدام نمایند.

 

الهام نصیرزاده|