نمایش خبر نمایش خبر

اقتصاد مقاومتی از حرف تا عمل شماره 51

اقتصاد مقاومتی از حرف تا عمل شماره 51



 
امیر عباس امینی|
نگاه ادیان الهی به حرمت ربا
در ادامه مبحث ربا در سیستم بانکی و معاملاتی کشور
(نشریه پنجره 264 )
حرمت ربا درتورات 
امروزه از تورات اصلی اثری در دست نیست  ونسخه فعلی به دست علمای  یهود نوشته شده . با وجود این وقتی به نصوص تورات فعلی می نگریم  به روشنی پیداست  که ربا در شریعت یهود همانند سایر شرایع آسمانی حرام بوده است وربا خوردن علاوه بر استحقاق کیفرهای اخروی ،محکوم به مجازات دنیوی  از قبیل روزه گرفتن  کفاره دادن و تازیانه خوردن  می شدند . در بخشی از تورات آمده است :( زمانی که مالی را به یهودی فقیر قرض دادی،رفتار تو با او مانند  رفتار طلبکار ربا دهنده نباشد واز روی مطالبه ربا نکن) . یا در بخش دیگری می خوانیم : « اگر برادرت فقیر باشد  ودست نیاز به سوی تو دراز کند ، اورا یاری کن ، خواه غریب باشد یا هموطن تو ، باید او را کمک کنی  تا همراه تو زندگی کنند واز او ربا نگیر  واز خدا بترس »
 همچنین تاکید شده است : از برادرت هیچ سودی طلب نکن ،نه به پول نقد  ونه بر طعام ونه بر هر چیزی که قرض داده می شود . فقط به بیگانه می توانی قرض ربوی بدهی ».
به هر حال در آیین یهود ، علاوه بر تحریم ربا، احکام ربا ،احکام و قوانینی درحمایت از بدهکاران وضع شده بود وگرفتن وثیقه جز با شرایط خاص ، برای طلبکار جایز نبود. در تورات می خوانیم :« چون  همسایه خود قرض دهی ،برای گرفتن گرو به خانه اش داخل مشو ، بلکه  بیرون بایست تا شخصی که به او قرض می دهی ، گرو را   تردتوبیرون آورد و اگر مرد فقیر  باشد،گرو و اورا به پس بده ».
همه این نصوص نشانه این است که ربا در شریعت یهود حرام بوده است . بنی اسرائیل  مدت زیادی  به این احکام عمل میکردند ؛ اما به تدریج در  اثر  حرص ومال  دوستی به معاملات ربوی  دست یازدیدند و کار به جایی رسید که هنگام فقر  وبی چیزی  بدهکاران ،پسران  یا خود آنان را به جای طلب خویش ، می گرفتند و به بندگی در می آ وردند . 
اما یکی از مسائلی که در هر سه دین یهود ، مسیحیت  و اسلام  با آن  روبرو  هستیم ، بحث حیله های  فرار از ربا است که برخی  با انواع توجیهات  ومعاملات  شبیه  ربا حکم حرمت ربا را دور می زنند
- مسیحیان هم  شریعت  را دور زدند 
 با مطالعه ا نجیل  معلوم می شود  که بیشتر تعالیم  و دستورات  حضرت عیسی  علیه السلام جنبه ی پند و اندرز و نصایح اخلاقی  دارد و بعد تشریعی  (یا الزام آور ) آن کم است ،به عبارت دیگر  حضرت مسیح علیه السلام  احکام و قوانین کیفری  دارد  وبیشتر در صدد اجرای  احکام تورات بود. آن حضرت در این باره فرمود :
« احکام  و قوانین  کمتری  دارد  وبیشتر در صدد  اجرای احکام  تورات بود .  آن حضرت در این باره فرمود : « گمان مبرید  که آمده ام تورات  یا صحف  انبیا را باطل سازم ، بلکه برای تکمیل آن آماده ام » بنابراین دستور هایی  که از تورات درباره ی تحریم ربا نقل شده است ، شامل آیین حضرت مسیح (ع) نیز می شود . در عین حال دربخش هایی  از انجیل می خوانیم « اگر به کسانی قرض بدهید  که انتظار پاداش از آن ها دارید ، چه فضیلتی  برای شما متصور است ؟» همچنین بیان شده است : «  اگر به کسانی  قرض دهید  که امید باز گرداندن  را از آنها دارید ، چه فضیلتی برای شما دارد؟ گناهکاران  نیز به همدیگر قرض ربوی  می دهند ، تا آنها مثل آن را برگردانند ».