نمایش خبر نمایش خبر

احداث کارگاه فرآوری زیتون هزینه بر است

احداث کارگاه فرآوری زیتون هزینه بر است



عذرا عبداللهی| به گزارش هفته نامه افق کویر، با توجه به فصل زیتون و شرایط آب و هوایی شهرستان بافق، گفتگویی با حمید عسگری، مدیریت جهاد کشاورزی صورت گرفته است. 
افق کویر:ابتدا درباره ی گیاه زیتون، اقلیم آب وهوایی و شرایط پرورش آن توضیح دهید؟
زیتون درختی همیشه سبز و از خانواده ی زیتونیان و از قدیمی ترین گیاهان منطقه ی مدیترانه و به ویژه خاورمیانه است و برگهای آن هر 2 تا 4 سال یک بار خزان می کند. زیتون با اقلیم های مدیترانه ای و شبه مدیترانه ای سازگار است. در مناطقی بهترین عملکرد را خواهد داشت که دارای زمستانهای معتدل و تابستان های گرم و خشک و طولانی باشد. به یخبندان های شدید حساس است؛ اما گیاهان جوان تا دمای (9-) و درختان مسن تر تا( 12-)درجه سانتی گراد را تحمل می کند. بهترین خاک برای کشت زیتون خاکهای لومی و رسوبی کنار رودخانه و اراضی دارای زهکشی خوب می باشد. درخت زیتون سال پنجم به بعد شروع به باردهی کرده و بار اقتصادی آن از سال 12 شروع می شود.
افق کویر: چه مقدار از اراضی شهرستان زیر کشت این میوه است؟
 227 هکتار که 119 هکتار آن بارور و 108 هکتار آن غیر بارور می باشد.
افق کویر: با توجه به اینکه در بافق مقدار قابل توجهی زیتون کاشت می شود، چرا کارگاه فرآوری زیتون نداریم؟
 هزینه ی احداث کارگاه جهت فرآیند روغن گیری زیتون بالا می باشد. در خصوص تولید زیتون کنسروی و شور زیتون هم معمولاً نیاز به تجهیزات خاصی نیست و بصورت دستی و سنتی با استفاده از دستگاههای شور کن و بی هسته کن انجام می شود.
افق کویر: چه مقدار بودجه برای راه اندازی کارگاه فرآوری لازم است؟
جهت روغن کشی حدود 250 میلیون تومان، جهت تهیه ی کنسروی و شور زیتون به تجهیزات خاصی نیاز نیست.
افق کویر: اگر کشاورزان بخواهند به طور شخصی اقدام به ساخت کارگاه کنند، آیا تسهیلات برایشان در نظر گرفته شده است؟
 از محل تسهیلات توسعه ی مکانیزاسیون و طی مراحل قانونی امکان پذیر است.
افق کویر:بهترین مزارع زیتون بافق در چه قسمتی قرار دارد؟
شرکت سنگ آهن مرکزی، شهرداری و همچنین روستای رضاییه
افق کویر: اینکه گفته می شود باید به درخت زیتون پیوند زیتون مرغوب نشاند صحت دارد؟
پیوند زیتون به طور عمده به منظور تغییر دادن رقم بر روی درختان انجام می گیرد. زمان پیوند از اوایل اردیبهشت تا نیمه خرداد(زمان جو درو) می باشد؛ البته درختان زیتون شهرستان رقم زرد بوده و اصلاح شده می باشد.
افق کویر: در حال حاضر مهم ترین مزارع زیتون کشور در چه شهرهایی قرار دارد آیا مزارع بافق قابل مقایسه با آنها هستند؟
مهمترین استانهای تولید کننده ی زیتون در کشور به ترتیب: گیلان- زنجان- کرمانشاه- مازنداران و قزوین می باشند که این آمار طبق اعلام وزرات کشور در سال 1392 می باشد.
افق کویر: کمی درباره ی برداشت زیتون و تغذیه ی آن توضیح دهید؟
 زیتون پس از رسیدن تغییر رنگ داده و از سبز تیره به طرف زرد شدن و سپس بطرف سیاهی می رود که این عمل موجب می گردد، برداشت زیتون بسته به نوع مصرف سفارشات باشد. جهت مصرف کنسروی بایستی زمانی که رنگ میوه از سبز تیره به زردی(سبز روشن) گرایید محصول را برداشت نمود. زیتون کنسروی حتماً باید دانه دانه از درخت چیده شود. جهت مصرف روغنی نیاز است که رنگ میوه تیره و سیاه گردد که هر چه میوه تیره تر شود درصد روغن آن بیشتر می شود.
در رابطه با تغذیه زیتون هم باید این نکته را یادآور شوم که درختان زیتون به نیتروژن، پتاسیم و بُر بیش از سایر عناصر نیاز دارد. نیتروژن ضروری ترین عنصر برای رشد رویشی، تولید گل و تشکیل میوه است. بطور متوسط 500 تا 1500 گرم نیتروژن برای هر درخت بارور توصیه می شود به این صورت که 70 درصد آن در پایان فصل زمستان و مابقی در محلول دوره ی گلدهی(قبل از باز شدن گل تا تشکیل میوه ) باید به درخت داده شود. پتاسیم در محلول زمستان به درخت داده می شودو منیزیوم و بُر بعد از تشخیص کمبود به درخت داده می شود. همچنین با هرس مناسب می توان به درخت شکل مناسبی داد و بین رشد رویشی و زایشی تعادل بوجود آورد و حداکثر باردهی و عدم سال آوری و در نهایت به تأخیر افتادن پیری و مرگ درخت را فراهم ساخت و در انجام هرس به مراحل مختلف زندگی درخت باید توجه نمود، نهال زیتون باید نهالستان بصورت یک پایه پرورش یابد و پس از انتقال به زمین اصلی بایستی نسبت به فرم دهی آن اقدام نمود؛ زیرا میوه های بوجود آمده بر روی شاخه های تاج بیرونی هم بزرگتر و هم دارای روغن بیشتری می باشد.